Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale….

Citește mai departe

Prea multe substante cu risc in produsele cosmetice pentru copii

Marea majoritate a produselor cosmetice utilizate in Franta ca articole de toaleta pentru copii contin substante cu un „risc ridicat”, a avertizat organizatia neguvernamentala Women in Europe for a Common Future (WECF) intr-un studiu publicat luni, informeaza pe site-ul sau ziarul Le Monde. Asociatia, care se bazeaza pe o retea formata din 150 de organizatii…

Citește mai departe

Alro: Nu populatia sa plateasca mai multe certificate verzi, ci producatorii de regenerabile sa primeasca mai putine subventii

Populatia nu ar trebui sa plateasca certificatele verzi de la care au fost exceptati marii consumatori industriali, ci producatorii de energie regenerabila ar trebui sa primeasca mai putine subventii, a declarat, luni, Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina, in cadrul unei conferinte de presa.”Noi ne-am opus sindicalizarii certificatelor verzi de la care…

Citește mai departe

Energia eoliana a devansat energia hidroelectrica devenind a treia componenta a mixului energetic al UE

Uniunea Europeana a instalat anul trecut capacitati record de productie a energiei eoliene in valoare de 12,8 Gigawati, fata de doar 0,2 GW de noi capacitati hidro, astfel ca in prezent energia eoliana a devansat energia hidroelectrica, devenind a treia componenta a mixului energetic al UE, arata un raport publicat marti de European Wind Energy…

Citește mai departe
Risipa alimentară ar putea fi interzisă prin lege. Lanţurile de magazine cer deduceri fiscale în schimbul donării alimentelor

Risipa alimentara ar putea fi interzisa prin lege. Lanturile de magazine cer deduceri fiscale in schimbul donarii alimentelor

In Franta s-a adoptat o lege prin care se interzice distrugerea alimentelor. Practic, magazinele trebuie fie sa doneze alimentele care sunt inca in garantie, fie sa le transforme in hrana pentru animale sau compost. Si asta pentru a reduce risipa de mancare la jumatate, pana in 2025. Si in Parlamentul Romaniei se dezbate o astfel…

Citește mai departe

Uniunea Europeana acorda Republicii Moldova 18 milioane de euro pentru proiecte de eficienta energetica si mediu

Ministerul Economiei informeaza ca Uniunea Europeana a semnat, in luna decembrie 2015, trei acorduri de co-finantare cu BERD pentru a sprijini activitatile Fondului Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienta Energetica si Mediu (E5P) in Republica Moldova, Georgia si Armenia. Valoarea finantarii pentru Moldova constituie 18.750 000 EUR, pentru Armenia – 10.200 000 EUR,…

Citește mai departe

Ministerul Mediului vrea un sistem performant de monitorizare a taierilor ilegale

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor /MMAP/ va urmari, in acest an, sa dezvolte un sistem pentru monitorizarea managementului forestier si a taierilor ilegale, precum si elaborarea Planului National de Gestionare a Deseurilor /DNGD/, care va include Planul National privind Prevenirea Generarii Deseurilor /PNPGD/, conform listei de prioritati strategice ale institutiei, publicate vineri pe site-ul Guvernului….

Citește mai departe
Semnal de alarmă privind Marea Mediterană: Este "pe cale de a se epuiza"

Semnal de alarma privind Marea Mediterana: Este „pe cale de a se epuiza”

Organizatia de mediu World Wildlife Fund (WWF) din Franta avertizeaza ca Marea Mediterana este „pe cale de a se epuiza” din cauza unei „dezvoltari economice originale” care ameninta ecosistemele deja degradate si speciile periclitate, informeaza agentia France Presse. Potrivit unui raport WWF, Marea Mediterana, care adaposteste intre 4% si 18% dintre speciile marine cunoscute raspandite…

Citește mai departe

Cel mai contaminat judet din tara

Judetul Caras-Severin se afla, alaturi de Hunedoara, in fruntea listei cu cele mai contaminate judete din tara. Este vorba despre o clasificare a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, in functie de contaminarea solului si a apelor subterane, precum si a riscurilor provocate de acestea pentru sanatatea umana si pentru mediu. Potrivit unui comunicat din partea…

Citește mai departe

Incep prospectiunile in perimetrele Tria si Baile Felix – Vibratii subterane si foraje

Compania NIS Petrol poate demara lucrarile de prospectiuni in perimetrele EX-2 Tria si EX-3 Baile Felix in cautarea rezervelor de hidrocarburi, APM Bihor dandu-si acordul, in urma notificarii primite la inceputul lunii iulie.  Constatand ca perimetrele concesionate de NIS Petrol „nu se suprapun cu arii naturale protejate”, Agentia pentru Protectia Mediului Bihor a decis „clasarea…

Citește mai departe

Casa Alba anunta masuri impotriva schimbarilor climatice

Aceasta este una dintre „provocarile cheie” ale epocii noastre, a declarat Obama la Casa Alba, anuntand Planul american pentru energie curata („America’s Clean Power Plan”). Decenii la rand SUA nu au miscat un deget pentru a-si schimba strategia privind energia produsa prin poluarea masiva a mediului.  Planul reuneste o serie de reguli si reglementari impunand…

Citește mai departe

Prima mare reforma in agricultura in ultimii zece ani. Schimbarile vor intra in vigoare in 2016

Activistii din domeniul agriculturii din Romania dau vina pe PAC pentru permiterea consolidarii pozitiei companiilor mari, care ocupa tot mai mult din piata (sub 1% din companii lucreaza aproape jumatate din terenul agricol), intr-o tara cu numarul cel mai mare de ferme de familie din Uniunea Europeana – aproape 3.9 milioane, sau 32% din total. STUDIU DE…

Citește mai departe

Italia ar putea transfera deseuri menajere in gropi de gunoi din Romania

Autoritatile din regiunea italiana Liguria analizeaza posibilitatea de a transfera deseuri in Romania, incepand din 2016, in contextul problemelor privind standardele gropilor de gunoi din Italia, anunta surse citate de agentia ANSA. „Regiunea Liguria cauta in strainatate solutii pentru transportarea deseurilor, inclusiv in sudul Frantei si in Romania, pentru ca, incepand din 31 decembrie, regiunea Piemonte…

Citește mai departe

Romanii arunca la gunoi 5 milioane de becuri cu mercur. Comisia Europeana poate declansa infringement

Romanii arunca la gunoi, anual, peste 5 milioane de becuri eficiente energetic, respectiv sute de tone de astfel de deseuri care contin mercur si ar trebui colectate si reciclate in mod responsabil, potrivit normelor europene, fiind posibila, in caz contrar, declansarea procedurii de infringement. „De la 1 ianuarie 2016, vorbim de o tinta de colectare…

Citește mai departe

Fara masini in patru capitale europene!

In mai multe orase din Europa nu vor circula masini deloc, o zi intreaga. Initiativa face parte dintr-o campanie care vrea sa atraga atentia ca poluarea din marile orase atinge cote alarmante. Statisticile arata ca gazele de esapament sunt principala sursa de poluare a marilor orase. La Londra, in 2010, 9.500 de oameni au murit…

Citește mai departe

    Cluj Napoca: Sistemul de Management Integrat al Deseurilor amanat. Dirigentie la DNA

    Inginerul desemnat de Atzwanger pentru a asigura dirigentia de santier, Tahal Consulting Engineers, a incasat aproape doua milioane de lei pentru supravegherea lucrarilor din contractele pentru Sistemul de Management Integrat al Deseurilor, desi obligatiile sale au fost realizate numai in proportie de aproximativ 75%. Conducerea Consiliului Judetean Cluj a declarat ca Tahal a trimis o…

    Citește mai departe
    "Uniti salvam padurile": Austriecii care scot romani in strada, dupa modelul Chevron si Rosia Montana

    „Uniti salvam padurile”: Austriecii care scot romani in strada, dupa modelul Chevron si Rosia Montana

    Lupta impotriva despaduririlor abuzive din Romania capata o noua dimensiune. Daca pana acum, inamicul padurilor era mai greu de identificat, mai nou el a luat chipul unei mari firme austriece care exploateaza lemn romanesc de 13 ani incoace. Cum a atras aceasta companie furia a mii de romani, care pregatesc sambata proteste in toata tara,…

    Citește mai departe
    Noua politică UE pentru biocarburanți anulează emisii de 320 de milioane de tone de CO2

    Noua politica UE pentru biocarburanti anuleaza emisii de 320 de milioane de tone de CO2

    Parlamentul European a votatpentru oprirea sustinerii neconditionate a biocarburantilor din culturile terestre (culturi de plante sau arbori folosite pentru obtinerea de biocombustibili), ca alternativa pentru reducerea emisiilor din transport. Astfel, doar 7% din biocarburantii utilizati in Uniunea Europeana vor proveni din culturi terestre. Votul a marcat sfarsitul reformeiacestor politici daunatoare si va determina o apreciere…

    Citește mai departe

      Fonduri de 180 milioane de euro pentru construirea unui nou sarcofag la centrala de la Cernobil

      Participantii la o conferinta internationala desfasurata la Londra s-au angajat, astazi, sa aloce 180 de milioane de euro pentru construirea unui nou sarcofag pentru acoperirea reactorului avariat al centralei nucleare de la Cernobil, transmite AFP, informeaza Agerpres. Aceasta conferinta a fost prezidata de Germania, care detine in acest an presedintia G7 (SUA, Canada, Japonia, Marea…

      Citește mai departe

      Uniunea Europeana limiteaza folosirea pungilor subtiri de plastic

      Parlamentul European a aprobat marti legislatia care vizeaza reducerea semnificativa a utilizarii pungilor de plastic, cele mai folosite ambalaje si cele mai poluante, potrivit unui comunicat al legislativului european ”Aceasta lege va crea o situatie favorabila pentru toata lumea” a spus raportorul Margrete Auken (Verzi/ALE, DK), raportorul in Parlament. ”Vorbim despre o mare problema de…

      Citește mai departe
      Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

      Greenpeace critica folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

      Greenpeace a criticat Comisia Europeana pentru decizia prin care institutia a permis, la nivelul Uniunii Europene, utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) ca produse alimentare si furaje, potrivit unui comunicat al organizatiei non-guvernamentale. Comisia a propus modificarea legislatiei europene astfel incat statele membre sa aiba mai multa libertate in ceea ce priveste restrictionarea sau interzicerea utilizarii,…

      Citește mai departe

      Bike2Work – Hai la munca cu bicicleta! – O campanie a Asociatiei Green Revolution alaturi de organizatii din alte 11 state europene

      Bike2Work este un proiect al Federatiei Biciclistilor Europeni co-finantat de Uniunea Europeana, scopul principal fiind acela de a incuraja deplasarea pe bicicleta pana la locul de munca si inapoi, dar si reducerea poluarii, a nivelului de sgomot si a aglomeratiei urbane provocate de autovehicule. Asociatia Green Revolution este promotorul proiectului In Romania, alaturi de organizatii…

      Citește mai departe

      Incinerarea deseurilor municipale – o tehnologie esuata!

      Daca in timpul celui de-al doilea razboi mondial nazistii foloseau incineratoarele pentru a pierde urma unei „probleme”, azi incineratoarele sunt folosite pentru a sterge urmele si pentru a camufla dovezile industriilor murdare si nesustenabile si lipsa de performanta in administrarea cantitativa a deseurilor de catre generatori si administratiile publice locale, volumele de deseuri generate fiind distruse fizic si, deci, imposibil de monitorizat si verificat.

      Citește mai departe