Incep prospectiunile in perimetrele Tria si Baile Felix – Vibratii subterane si foraje

0
773

Compania NIS Petrol poate demara lucrarile de prospectiuni in perimetrele EX-2 Tria si EX-3 Baile Felix in cautarea rezervelor de hidrocarburi, APM Bihor dandu-si acordul, in urma notificarii primite la inceputul lunii iulie. 

Constatand ca perimetrele concesionate de NIS Petrol „nu se suprapun cu arii naturale protejate”, Agentia pentru Protectia Mediului Bihor a decis „clasarea notificarii” primite la inceputul lunii de la compania sarbeasca. Astfel, NIS Petrol a primit unda verde sa inceapa lucrarile de prospectiuni, care presupun obtinerea de date seismice din subteran, prin vibrare controlata sau prin foraje de mica adancime.

Prospectiunile seismice se fac in perimetrul EX 2 – Tria, pe o suprafata de 154,25 kilometri patrati (comunele Biharia, Bors, Paleu si Cetariu), respectiv pe o suprafata de 133,7 kilometri patrati in perimetrul EX-3 Baile Felix (comunele Sintandrei, Nojorid si Sinnicolaul Roman).

Compania sarbeasca NIS Petrol, subsidiara a Gazprom, a mai incercat sa prospecteze cele doua perimetre concesionate in Bihor in toamna anului 2013, insa a reziliat contractul cu firma pe care o angajaze, Acoustic Geophysical Services, din cauza ca aceasta n-a reusit sa obtina avizele necesare. La acea vreme, perimetrele se suprapuneau cu unele arii protejate din Bihor. Intre timp, NIS a redesenat perimetrele de lucru si a schimbat si firma de prospectiuni, acum lucrand cu Naftagas Oilfield Services. Intr-un comunicat de presa din luna aprilie a acestui an, compania care a castigat licentele de explorare-dezvoltare-exploatare in perimetrele Derna si Baile Felix sustinea ca etapa de prospectare, care va demara in acest an este „neinvaziva, fara impact asupra mediului si a populatiei din perimetre si se va realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale si a normelelor de mediu din Uniunea Europeana”. De asemenea, NIS Petrol preciza ca „prospectarea se deruleaza cu tehnologii sigure, care nu afecteaza nici culturile, nici apele, nici animalele si nici sanatatea populatiei”. Compania a mai tinut sa precizeze ca nu este interesata de exploatarea resurselor neconventionale, ci doar de petrol si gaze naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.