Drepturile indigenilor din Amazon

Drepturile populatiei indigene din Amazon sunt in pericol pe masura ce marile proiecte de dezvoltare si infrastructura desfasurate acolo distrug cultura si pamanturile autohtone. Alianta Pachamama lucreaza impreuna cu partenerii sai in padurile ecuadoriene pentru a pastra si intari drepturile localnicilor. Exista aproximativ 370 milioane de indigeni in lume, majoritatea neavand drepturi umane reale. In…

Citește mai departe

Incep prospectiunile in perimetrele Tria si Baile Felix – Vibratii subterane si foraje

Compania NIS Petrol poate demara lucrarile de prospectiuni in perimetrele EX-2 Tria si EX-3 Baile Felix in cautarea rezervelor de hidrocarburi, APM Bihor dandu-si acordul, in urma notificarii primite la inceputul lunii iulie.  Constatand ca perimetrele concesionate de NIS Petrol „nu se suprapun cu arii naturale protejate”, Agentia pentru Protectia Mediului Bihor a decis „clasarea…

Citește mai departe

Sonde de cercetare a unor noi zacaminte de gaz la Nuseni si Chiochis

Romgaz va amplasa in extravilanul comunelor Nuseni si Chiochis echipamente pentru cercetarea zacamintelor de gaz. Sondele vor fi instalate in localitatile Beudiu, Vita, Buza si Tentea. Sucursala Targu Mures a Romgaz SA a cerut Agentiei de Protectie a Mediului Bistrita-Nasaud acordul de mediu pentru amplasarea unor instalatii  tehnologice si echipamente pentru punerea in productie a…

Citește mai departe

Anvelopele arse in noaptea Invierii, un mare pericol pentru sanatate si o sursa de poluare a aerului

Nu ardeti anvelope in rugurile de Pasti. Fumul este foarte nociv si polueaza atmosfera, atentioneaza specialistii din cadrul Ministerului Mediului. Putini stiu ca prin arderea libera a anvelopelor se emana in atmosfera 23 de substante chimice periculoase, dintre care 8 sunt cancerigene. Printre acestea se numara monoxidul de carbon, oxizi de sulf si de azot,…

Citește mai departe

Studiu despre cat de poluat este aerul din jurul blocurilor. Prin centrala din perete ies 70 de produsi cancerigeni!

Studiul realizat de UMF Cluj arata cum blocurile sunt invelite intr-un aer imbacsit, plin de compusi toxici. Produsii de ardere sunt eliminati prin ferestre exact in zona noastra de respirat. 70 de specii cancerigene s-au descoperit in compusii rezultati din arderea metanului. In timp, proprietarii din blocuri sufera ameteli, discomfort, dureri de cap si probleme…

Citește mai departe
Polonezii caută gaze naturale în România

Polonezii cauta gaze naturale in Romania

Cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Polonia, PGNiG, vrea sa-si extinda capacitatea de productie, printre tarile luate in calcul in acest sens numarandu-se Romania si Croatia, precum si unele state din Asia si America. PGNiG intentioneaza sa profite de preturile scazute la gaz si petrol si sa-si extinda operatiunile de explorare a gazelor…

Citește mai departe
Greenpeace in Romania: planul organizatiei pentru independenta energetica si povestile "bombelor" de mediu pe cale sa explodeze

Greenpeace in Romania: planul organizatiei pentru independenta energetica si povestile „bombelor” de mediu pe cale sa explodeze

Proiectul de la Rosia Montana, prezenta companiei americane Chevron la Pungesti, defrisarile ilegale si cultivarea de organisme modificate genetic sunt doar cateva probleme care fac subiectul campaniilor si actiunilor Greenpeace Romania. wall-street.ro a stat de vorba cu unul dintre cei opt membri ai organizatiei din Romania, care a vorbit despre cum ar putea fi obtinuta…

Citește mai departe

Pentru a limita incalzirea globala, mari rezerve de hidrocarburi ar trebui lasate neexplotate (studiu)

O treime din rezervele mondiale de petrol, jumatate din rezervele de gaze naturale si 80 la suta din cele de carbune nu ar trebui utilizate in urmatoarele decenii pentru a mentine incalzirea globala sub tinta convenita de doua grade Celsius, afirma cercetatorii britanici intr-un studiu publicat in revista Nature, citat de Reuters. Ei considera ca…

Citește mai departe
Strategia Energetic? Na?ional? pentru 2015-2035, invita?ie la dezbatere,sau praf în ochi?

Strategia Energetica Nationala pentru 2015-2035, invitatie la dezbatere,sau praf in ochi?

Zacamintele neconventionale de titei si gaze naturale – cunoscute indeobste sub titulatura de titei si gaze de sist – capata o importanta tot mai mare in strategia energetica a tarii. Invocand scenariul ca rezervele de gaze naturale al Romaniei s-ar putea epuiza in curand, Departamentul pentru Energie militeaza pentru necesitatea explorarii si „eventual exploatarii” controversatelor…

Citește mai departe
Guvernul Ponta vrea fracturare hidraulica

Guvernul Ponta vrea fracturare hidraulica

Romania trebuie sa intensifice explorarea si, eventual, exploatarea de noi zacaminte de titei si gaze naturale, atat conventionale, cat si neconventionale, in conditiile declinului productiei de hidrocarburi din zacamintele conventionale aflate in productie, se arata in Strategia Energetica Nationala /SEN/ pentru perioada 2015-2035, lansata, vineri seara, in dezbatere publica de catre Departamentul pentru Energie. ‘Resursele…

Citește mai departe
Fruntasi la consum de energie verde

Noul Comisar European pe Energie, vant din pupa pentru energiile regenerabile si o atenta evaluare a impactului de mediu al gazelor de sist

Presedintele Comisiei Europene a regandit structura portofoliilor, unindu-l pe cel al energiei cu cel pe schimbarilor climatice (Climate Action & Energy) cu intentia probabila de a creste importanta portofoliului si de a elimina competentele care s-ar fi putut suprapune. Portofoliul de schimbari climatice a fost creat in 2010, dupa ce a fost desprins din cel…

Citește mai departe
ManiFEST – festival pentru o lume f?r? fracturare hidraulic?

ManiFEST – festival pentru o lume fara fracturare hidraulica

Rezistenta Puiesti, Rezistenta Pungesti, Grupul Fara Fracturare, Grupul de Interventie Civica, in parteneriat cu primaria Puiesti, va invita la ManiFEST, primul festival pentru o lume fara fracturare hidraulica, care va avea loc la Puiesti, judetul Vaslui, in perioada 6-8 septembrie 2014. Noi, mai multe organizatii si grupuri informale care se opun fracturarii hidraulice, sprijiniti anul acesta…

Citește mai departe
Poluarea produsa de epavele You Xiu si Paris, tinuta sub control

Poluarea produsa de epavele You Xiu si Paris, tinuta sub control

Reprezentantii Comandamentul Operativ pentru Depoluare Marina au continuat sambata si dumunica operatiunile de identificare a sursei de poluare cu hidrocarburi in apropierea capatului digului de larg, in zona in care s-au scufundat in anul 1995 navele Paris si You Xiu. Din cauza vremii nefavorabile operatiunile de filmare subacvatica si cele de montare a barajului antipoluant…

Citește mai departe
Metodele de extractie a hidrocarburilor neconventionale pe teritoriul Romaniei vor fi reglementate prin lege

Metodele de extractie a hidrocarburilor neconventionale pe teritoriul Romaniei vor fi reglementate prin lege

Primul proiect de lege care reglementeaza metodele de extractie a hidrocarburilor neconventionale pe teritoriul Romaniei a fost inregistrat la Senatul Romaniei, prima camera sesizata, sub nr. B358/2014, la inceputul lunii iulie si urmeaza a fi dezbatut de catre acesta in procedura de urgenta. Proiectul “isi propune sa suplineasca vidul legislativ existent in prezent in materia hidrocarburilor neconventionale, devenit…

Citește mai departe
Dezvoltare durabila: teritoriile marginale transformate in zone de producere a energiei regenerabile

Soarele da 7% din energia Romaniei

Parcurile fotovoltaice puse in functiune generau, ieri, la orele 13.00, peste 500 de MW de energie electrica, una dintre cele mai mari productii inregistrate in Romania de energia fotovoltaica, potrivit datelor Transelectrica cu privire la starea sistemului energetic national. Astfel, parcurile solare au generat peste 7% din productia nationala de electricitate. Statisticile recente ale Transelectrica…

Citește mai departe
Cauza care a dus la inundarea Parcului Lunca Argesului poate duce la un dezastru ecologic!

Cauza care a dus la inundarea Parcului Lunca Argesului poate duce la un dezastru ecologic!

Primaria Pitesti si constructorul sunt exclusiv vinovati pentru inundarea Parcului Lunca Argesului – o spune fostul director al Directiei Apelor Arges-Vedea, Adrian Moisescu. Acest lucru reiese, sustine Moisescu, si din concluziile Comisiei dispuse de prefect si formata din specialisti din toate institutiile direct vizate (ISU, Ape, Prefectura, ANIF, Primarie, IRC, Consiliul Judetean). Mai grav este…

Citește mai departe

Un proiect finantat de UE a permis obtinerea primului kerosen “solar”

Un proiect de cercetare finantat de UE, denumit SOLAR-JET, a permis obtinerea, in premiera la nivel mondial, a unui combustibil “solar” pentru aeronave pe baza de apa si dioxid de carbon (CO2). Cercetatorii au evidentiat pentru prima data cu succes intregul lant de productie a kerosenului regenerabil, utilizand lumina concentrata ca sursa de energie cu temperatura…

Citește mai departe
Guvernul Ponta vrea fracturare hidraulica

Noi proteste fata de fracturarea hidraulica, anuntate pentru 25 aprilie

Opozantii explorarii si exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica anunta noi proteste in aceasta saptamana. Primul dintre ele este programat vineri, 25 aprilie, in fata Palatului Parlamentului din Bucuresti, unde are loc Summit-ul pentru Energie 29+1. Aceasta intalnire face parte dintr-o suita de trei evenimente internationale ale industriei de petrol si gaze la Bucuresti….

Citește mai departe
Londra mizeaz? pe gazele de ?ist

Fracturarea hidraulica: cauza cresterii numarului de cutremure in Statele Unite?

Geologi din Ohio au ajuns la concluzia ca o serie de cutremure mici, dar anormale in nord-estul statului american, petrecute luna trecuta, au fost provocate datorita operatiunilor de fracturare hidraulica, o concluzie care a inceput „sa faca valuri” in Texas, Oklahoma si alte state care investigheaza cauzele unor cutremure minore petrecute recent. Activitatea de fracturare…

Citește mai departe
Spania: stop gaze de ?ist | Parlamentul catalan respinge fracturarea hidraulic?

Exxon Mobil este de acord sa dezvaluie riscurile fracturarii hidraulice

La presiunea opiniei publice, dar se pare ca si la insistentele unora dintre actionarii sai, cunoscuta corporatie texana Exxon Mobil, descendenta a „John D. Rockefeller’s Standard Oil” si a treia mare companie din lume a luat o decizie istorica: va dezvalui publicului larg care sunt riscurile tehnologiei de fracturare hidraulica pentru productia de gaze naturale…

Citește mai departe

La Oradea, ministrul Mediului spune „Nu!” fracturarii hidraulice

Aflat la Oradea, ministrul Mediului, Korodi Attila, a tinut sa linisteasca oarecum spiritele in privinta subiectului gazelor de sist spunand ca exista deja companii care au solutii moderne pentru eventuala extractie a acestei resurse. In schimb, demnitarul udemerist se arata mai ingrijorat de problema resursei geotermale din zona Municipiului Oradea. Desigur, in contextul in care…

Citește mai departe
Guvernul va pune un impozit suplimentar pe profitul companiilor energetice, în locul major?rii redeven?ei

Guvernul va pune un impozit suplimentar pe profitul companiilor energetice, in locul majorarii redeventei

Guvernul ar putea impune o noua suprataxa pentru companiile profitabile din sectorul energetic, care sa intre in vigoare anul viitor, dat fiind ca majorarea redeventelor petroliere nu va aduce mai multi bani la bugetul de stat, potrivit unor surse apropiate situatiei. Dupa aplicarea acestei noi taxe, redeventele nu vor mai fi marite. Autoritatile au anuntat…

Citește mai departe

Lobby-ul pentru si impotriva exploatarii gazelor de sist in Europa se intensifica

Lobby-ul pentru si impotriva exploatarii gazelor de sist in Europa se intensifica, pe masura ce se apropie termenul adoptarii unei lsegislatii in acest sens in cadrul Comisiei Europene si a Parlamentului European. Comisia si Parlamentul European, laissez-faire pentru gazele de sist Pe 22 ianuarie, Comisia Europeana a prezentat un cadru legislativ pentru exploatarea gazelor de…

Citește mai departe

Prefectul de Neamt cheama Prospectiuni SA si proprietarii de terenuri la mediere

La intalnirea de vineri sunt invitati reprezentanti ai mai multor institutii care au obligatia sa apere mediul si pe interesele cetatenilor. Prospectiunile care se fac in Neamt de firma Prospectiuni SA au starnit ample dezbateri printre locuitorii judetului. La Razboieni au fost numeroase conflicte verbale intre localnici si reprezentantii firmei, proprietarii de terenuri fiind revoltati…

Citește mai departe

Expert in riscurile ecologice din Marea Neagra, o noua specializare la UMC

Reprezentantii Univeritatii Burgas din Bulgaria spun ca proiectul, implementat cu fonduri europene, urmareste construirea unui centru de studiu international pentru prevenirea si combaterea riscurilor de accidente in bazinul Marii Negre. „Unul dintre obiectivele principale este elaborarea unui certificat recunoscut national in fiecare dintre cele trei tari participante, Romania, Bulgaria si Ucraina. Astfel, sapte studenti din…

Citește mai departe