Expert in riscurile ecologice din Marea Neagra, o noua specializare la UMC

Expert in riscurile ecologice din Marea Neagra, o noua specializare la UMC
Expert in riscurile ecologice din Marea Neagra, o noua specializare la UMC

Reprezentantii Univeritatii Burgas din Bulgaria spun ca proiectul, implementat cu fonduri europene, urmareste construirea unui centru de studiu international pentru prevenirea si combaterea riscurilor de accidente in bazinul Marii Negre.

„Unul dintre obiectivele principale este elaborarea unui certificat recunoscut national in fiecare dintre cele trei tari participante, Romania, Bulgaria si Ucraina. Astfel, sapte studenti din Universitatile implicate vor deveni experti in riscurile ecologice si tehnologice“, a declarat Irene Markovska de la Universitatea Burgas, Bulgaria.

O noua meserie pe care profesorii universitari din Ucraina o vad extrem de folositoare pentru statele riverane Marii Negre.

„Indiferent de eforturile depuse de International Maritime Organization (IMO) si toate masurile de preventie pe care le ia aceasta organizatie, accidentele pe mare se intampla inca. Sarcina proiectului este de a preveni poluarea marina si in consecinta toate pericolele de ordin tehnic pe care le reprezinta acestea“, a spus Rudenko Sergii, Vice Rector al Odessa National Maritime University.

Conducerea Universitatii Maritime Constanta spune ca in luna septembrie alti 30 de studenti vor participa timp de patru zile la un training pe aceeasi tema.

„Accidente de poluare cu hidrocarburi de la navele maritime, chimice cu gaze, vor conduce la deteriorarea faunei si florei. Avem specialisti si experti pe probleme concrete. Avem metodologii pentru prevenirea sau combaterea accidentelor. Cei care se vor instrui vor fi punctual formati cu privire la aceste acidente“, a spus profesor universitar inginer Mariana Panaitescu, coordonatoare a proiectului UMC.

Profesorii care coordoneaza proiectul la nivelul Universitatii Maritime Constanta spun ca dupa implementarea acestuia, noua specializare de expert in riscurile ecologice si tehnlogice va fi valabila pentru toti studentii UMC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *