Firmele de reciclare sustin ca noua lege a salubrizarii favorizeaza firmele de colectare

Firmele de reciclare sustin ca noua lege a salubrizarii favorizeaza firmele de colectare
Firmele de reciclare sustin ca noua lege a salubrizarii favorizeaza firmele de colectare

Legea salubrizarii, in forma aprobata de Parlament, a iscat o adevarata furtuna in randul patronilor firmelor de reciclare a deseurilor, dar si a micilor companii de salubritate. Acestia spun ca actul favorizeaza marile firme de salubritate si ii va aduce pe ei la sapa de lemn. Legea asteapta sa fie promulgata de presedinte.

Doi ani s-a lucrat la noua lege a salubritatii. Potrivit acesteia firmele care activeaza in domeniu trebuie sa faca ce nu au facut de 20 de ani – sa colecteze diferentiat deseurile, sa le sorteze si chiar sa le prelucreze. Insa doar firmele mari sunt pregatite sa respecte rigorile.

La Cluj, reprezentantii companiei de salubrizare recunosc ca nu sunt pregatiti sa faca fata noii legi. „40% avem implementat sistemul de colectare selectiva”, spune Eugen Veres, manager firma de salubritate.

La Craiova, lucrurile stau si mai rau. Toate rampele de gunoi din spatele blocurilor sunt ca aceasta. Nu se face colectare selectiva pentru ca nu exista pubele speciale pentru plastic, sticla sau metal.

Legea va crea probleme nu foar firmelor mici de salubrizare, ci sI companiilor care prelucreaza deseuri.

„Miza este valorea deseurilor care in ultimii ani a tot crescut. Vorbim de zeci spre milioane de euro, asta e cifra la care ne referim. Au reusit sa isi faca un lobby atat de puternic incat sa obtina nu o lege a salubritatii, ci a firmelor de salubritate”, sustine Constantin Damov.

Constantin Damov conduce una dintre cele mai mari firme de prelucrare a deseurilor. Noua lege ar putea sa ii inchida afacerea pentru ca, mai nou, nu primaria este proprietara pe materialele reciclabile, asadar partenerul firmelor de prelucrare, ci firmele de salubritate care le si colecteaza. Constantin Damov sustine ca legea a fost adusa in aceasta forma de interese politice.

Legea salubritatii a fost votata de Camera Deputatilor saptamana trecuta. Unul dintre cei care au decis forma finala, deputatul Eduard Martin, este actionar la una dintre marile firme de colectare a gunoiului, dar si presedintele Asociatiei Romane de Salubritate. Proprietarii firmelor de reciclare spun ca el ar fi principalul responsabil de actuala forma a legii.

„In primul rand nu este o lege facuta de mine. Am actiuni intr-o firma de salubritate, nu o conduc, nu sunt in management. Nu e o intrebare la care sa va raspund acum, cum sa va spun, sa va raspund si sa facem o discutie pe tema asta”, a declarat Eduard Martin.

Conform declaratiei de avere, in 2012, firma de salubritate i-a adus vicepresedintelui Comisiei de industrii dividende de aproape 2 milioane de lei.

Compania a prosperat in ultimii ani. Si-a extins activitatea din orasul Constanta in tot judetul, iar apoi in Arad si Targu Jiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *