HP accelerează demersul de reducere a plasticului din oceane prin extinderea programului de reciclare Planet Partners

Programul de reciclare a consumabilelor pentru imprimante, HP Planet Partners – considerat cel mai bun din categoria sa, este extins în 68 de țări și teritorii. Considerat cel mai bun program de reciclare a cartușelor de imprimantă din lume1, HP Planet Partners inspiră atât clienții, cât și partenerii să acționeze pentru reducerea acestor deșeuri.   Până…

Citește mai departe

7 motive pentru care limitarea unui sistem de garanție-returnare doar la băuturile on-the-go este o idee proastă

Deși sunt relativ simple în ceea ce privește conceptul, sistemele de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi pot fi proiectate și implementate în mai multe moduri. Una dintre caracteristicile de proiectare fundamentale ale unui astfel de sistem, și care face parte integrantă din succesul său, se referă la materialele și/sau tipul recipientelor acoperite de sistem. Una…

Citește mai departe

De ce sistemul de garanție-returnare reprezintă o oportunitate importantă pentru magazine

Lumea trece printr-o criză a deșeurilor de plastic, din ce în ce mai gravă, iar acest fapt nu poate fi negat. Dar, la fel, și acțiunile de sensibilizare a publicului iau amploare. Pe măsură ce problema plasticului intră tot mai mult pe agenda internațională, impulsul din spatele sistemelor de garanție-returnare a ambalajelor pentru băuturi continuă…

Citește mai departe

Bătălia pentru ambalajele reutilizabile în contextul pandemiei COVID-19

Industria plasticului încearcă să utilizeze COVID-19 pentru a stopa progresele înregistrate în reducerea utilizării de materiale plastice de unică folosință, cu toate că autoritățile din domeniul sanitar declară că ambalajele reutilizabile nu prezintă un risc mai mare de a răspândi coronavirus decât ambalajele de unică folosință.  Într-un articol publicat în Plastics Recycling Update, Clarissa Morawski,…

Citește mai departe

Pentru reciclarea sticlei și a plasticului, sistemul de garanție-returnare este singura soluție

Au fost efectuate numeroase studii pe această temă, iar ceea ce arată știința și analiza faptelor este că sistemul de garanție-returnare este singurul prin care se obțin rate ridicate de recuperare și reciclare. Nicio țară nu poate să ajungă la 90% fără un sistem de garanție-returnare a ambalajelor de băuturi. Țările care implementează astfel de…

Citește mai departe

Daikin încurajează înlocuirea vechilor aparate de aer condiționat prin campania Buy Back

Daikin România a dat startul programului Buy Back prin care încurajează înlocuirea vechilor aparate de aer condiționat cu unele de ultimă generație, din gama Bluevolution, oferind discount-uri de până la 400 lei. Campania se desfășoară în perioada 25 aprilie – 30 iunie 2018 prin intermediul partenerilor Daikin Home Comfort Expert. Reciclarea aparatelor de aer condiționat…

Citește mai departe

Ministerul Mediului și AFM, repetenți la economie circulară

Ministrul Mediului și Vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu au demonstrat ieri că pentru ei și pentru instituțiile pe care le conduc reciclarea este principala (dacă nu chiar singura) măsură prin care vor să facă tranziția spre o economie circulară. Aș vrea să le atrag atenția că prevenirea generării de deșeuri se află mult mai sus…

Citește mai departe

Europa la răscruce: ce urmează după ce China a interzis importul de deșeuri din plastic?

Interzicerea importurilor de deșeuri în China pune Europa să decidă. Prima opțiune, menținerea stării de fapt în detrimentul mediului, sănătății și drepturilor omului. Cealaltă, o nouă oportunitate pentru economia circulară. Autor: Ferran Rosa Traducere: Silviu Lungu Auzim des zilele acestea expresia „Europa este la răscruce”. O auzim referitor la economie, la îmbătrânirea populației, la guvernarea UE…

Citește mai departe
energie din deșeuri vs zero waste

9 motive pentru a renunța la transformarea deșeurilor în energie și a îmbrățișa principiul Zero Waste

Incinerarea este adesea prezentată ca o soluție inteligentă pentru a scăpa de problema deșeurilor și chiar de producere a energiei din acest proces. Însă studiile ne arată că lucrurile nu stau deloc așa. În acest moment, în Europa se ard peste 80 de milioane de tone de gunoi. Pentru că UE face presiuni în direcția…

Citește mai departe
stonehemp green homes

Premieră în România: O casă din cânepă, în construcție la Sibiel

Clădirile izolate cu cânepă devin din ce în ce mai populare în România. Din vara acestui an, însă, vom avea pentru prima dată pe piața românească o clădire construită chiar din cânepă. Va fi ridicată conform criteriilor caselor verzi și va obține certificarea Green Homes din partea Romania Green Building Council. Aflați cine sunt cei…

Citește mai departe

Primăria Sălacea vrea să trimită cu 80% mai puține deșeuri la groapa de gunoi, până în 2019

Angajamentul face parte dintr-o strategie asumată recent de Primăria Sălacea, prin care comuna bihoreană se alătură rețelei internaționale „Orașe Zero Waste”. Deocamdată, deșeurile sunt colectate separat doar la nivel redus, căci locuitorii nu sunt motivați să sorteze. Însă, prin introducerea unui tarif diferențiat, lucrurile s-ar putea schimba. Până în 2020, Primăria vrea să adopte și…

Citește mai departe

Bursele Every Can Counts îşi caută titularii

  Every Can Counts România dă startul înscrierilor la competiţia de burse adresată studenţilor pasionaţi de protecţia mediului. Tema competiţiei este propunerea unei campanii pentru implementarea programului de reciclare a dozelor din aluminiu Every Can Counts în facultatea la care studenţii sunt înscrişi. Opt burse în valoare de 2400 euro vor susţine cele mai bune…

Citește mai departe

Dell se alatura pionierilor in mineritul urban prin reciclarea aurului din deseuri electronice

Dell se alatura pionierilor industriei in mineritul urban, un concept promovat de Zero Waste Romania ca fiind una dintre solutiile integrate in strategia „zero deseuri”, prin care resurse precum metalul, lemnul, combustibil sau resurse fosile pot fi conservate prin recuperarea si reintroducerea lor in sistemul economic, in timp ce risipa altor produse si materiale poate fi redusa…

Citește mai departe

Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?

In contextul situatiei precare a gestionarii deseurilor la Cluj Napoca am stat de vorba cu specialistul de mediu din cadrul ROSAL GRUP, unul dintre cei doi operatori de salubritate care deservesc cetatenii orasului. Adina Miclaus – reporter Ecomagazin: Ce populatie deserveste Rosal in Cluj Napoca? Nicoleta Pop, Specialist de Mediu ROSAL GRUP: In ceea ce…

Citește mai departe

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de…

Citește mai departe

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul…

Citește mai departe

Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral

Every Can Counts Romania porneste motoarele reciclarii dozelor din aluminiu in cadrul unei noi editii a campaniei „ExtravaCANza – Si mama recicleaza!”. In luna iulie, turistii care isi petrec concediul pe litoral vor putea uita de grija deseurilor, avand in dispozitie un aparat inteligent in care pot recicla dozele din aluminiu. Organizatorii campaniei au pregatit…

Citește mai departe

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017

Aflata la cea de-a doua editie, Bursa de Excelenta Every Can Counts premiaza tinerii valorosi, precum si eforturile acestora de a crea perspective pozitive in relatia cu mediul inconjurator. Chiroi Paul-Adrian, Lupulescu Alexandru Iulian si Andone-Rotaru Bianca-Astrid, studenti ai Universitatii Babes-Bolyai, sunt cei trei castigatori care au transmis, prin proiectele lor, cele mai puternice mesaje…

Citește mai departe

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si…

Citește mai departe

Societatea civila solicita Ministerului Mediului sa nu sustina incineratoarele de deseuri municipale

Cea mai mare organizatie internationala care militeaza pentru alternative la incineratoarele de deseuri, Alianta Globala pentru Alternative la Incineratoare (GAIA), formata din peste 900 de organizatii si prezenta in 100 de tari, sustine lupta romanilor pentru solutii alternative sigure, sustenabile si echitabile in gestionarea deseurilor.  Organizatiile au transmis astazi catre Ministerul Mediului o scrisoare deschisa, alaturi…

Citește mai departe

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor

Comisia Europeana a publicat in 26 ianuarie o comunicare cu privire la rolul energiei din deseuri in economia circulara. Textul ofera clarificari cu privire la implementarea ierarhiei deseurilor si ghidare pentru statele membre in scopul evitarii unor probleme precum supracapacitatea de incinerare si reducerea ratelor de reciclare cu care se confrunta in prezent, in special, statele…

Citește mai departe

Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea

In cautarea unor solutii si modele de bune practici in gestionarea deseurilor si pentru a intelege cum se poate aplica instrumentul financiar „platesti pentru cat arunci” autoritatile publice si operatorii de salubritate bihoreni au ajuns in Parma, Italia. Orasul Parma este situat in nordul Italiei si are o populatie de circa 200.000 locuitori, similara cu…

Citește mai departe

Iasi, primul mare municipiu din Romania care si-a asumat tranzitia catre economia circulara

Municipiul Iasi se alatura retelei internationale „Orase Zero Deseuri” (”Zero Waste Municipalities”) si devine primul municipiu din Romania, cu o populatie de peste 350.000 de locuitori, care se angajeaza sa implementeze solutiile „zero deseuri”, cu impact dovedit in alte peste 350 de orase europene, in tranzitia catre economia circulara. Mihai Chirica, primarul Iasului, a semnat…

Citește mai departe

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor

Valorificarea energetica a deseurilor menajere prin combustie la temperaturi inalte este intens sustinuta de catre industrie ca fiind solutia salvatoare, care poate scapa Romania de deseuri. La o prima analiza pare sa fie o strategie foarte atragatoare, intrucat incineratoarele reduc cantitatea de deseuri depozitata in gropile de gunoi si produc energie. Mirajul dispare treptat odata…

Citește mai departe

Ministrul Mediului, dupa intalnirea cu reprezentantii industriei alimentare: Romania nu mai poate mima reciclarea

Autoritatile sunt deschise la identificarea de solutii privind problemele ridicate de catre producatorii din industria alimentara, iar in acest sens va fi infiintat un Grup de lucru pentru regandirea intregului sistem de reciclare din Romania, a carei prima intalnire ar putea avea loc deja in aceasta saptamana, a declarat, luni, pentru AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor…

Citește mai departe

Palmer, despre taxa pe reciclarea ambalajelor: Discutam cu ministerele, cu producatorii, pentru identificarea de solutii

Ministrul Mediului, Cristina Pasca Palmer, a declarat, miercuri, referitor la scandalul reciclarii ambalajelor, ca va avea loc o intalnire tehnica intre ministere si discutii cu producatorii in vederea identificarii unor solutii pe acest subiect, potrivit Agerpres. Palmer, despre taxa pe reciclarea ambalajelor: Discutam cu ministerele, cu producatorii, pentru identificarea de solutii Palmer, despre taxa pe…

Citește mai departe
Reciclarea costă 250 milioane de euro

Reciclarea costa 250 milioane de euro

Patronatele si sindicatele din industria alimentara solicita suspendarea suprataxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj pana la crearea unui cadru legislativ „transparent, echitabil si controlabil” pentru toti actorii din lantul de reciclare. Argumentele sunt zdrobitoare. Fabrici in somaj, oameni disponibilizati si scumpirea produselor alimentare. Influenta taxei de mediu in pretul final al produselor ieftine…

Citește mai departe

”Nu cedati santajului in problema pet-urilor”. Petitie adresata presedintelui si premierului

Comunitatea de-clic.ro a lansat o petitie, intitulata Corporatia face legislatia: Santaj la pet!, prin care le solicita presedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca-Palmer, sa nu cedeze presiunilor companiilor si asociatiilor patronale, care ”santajeaza guvernul pentru a fugi de responsabilitatea reciclarii deseurilor pe care le produc”. ”Legislatia privind…

Citește mai departe

Avertisment la Davos: Pana in 2050, in oceane ar putea fi mai mult plastic decat peste

Poluarea oceanelor si marilor cu deseuri risca sa se intensifice in urmatoarele decenii, avertizeaza specialisti prezenti la Forumul Economic Mondial de la Davos, explicand ca, in anul 2050, masa materialelor plastice aruncate in oceanul planetar risca sa o depaseasca pe cea totala a pestilor. Potrivit Fundatiei Ellen MacArthur, specializata in tranzitia spre o economie circulara,…

Citește mai departe

Recuperarea deseurilor din ambalaje: Propunerile producatorilor, in analiza autoritatii MMAP

Ieri, 21 ianuarie 2016, la sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) s-a desfasurat o intalnire intre conducerea MMAP, a Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) si reprezentantii industriilor din Romania, pe tema recuperarii de pe piata a deseurilor rezultate din ambalaje. Intalnirea a vizat riscul la care tara noastra se supune in cazul neatingerii tintelor…

Citește mai departe

Ministrul Mediului, despre taxa pe depozitarea deseurilor: „Romania risca sa fie groapa de gunoi a Europei”

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, sustine ca taxa pe depozitarea deseurilor inerte si nepericuloase este necesara, fara aceasta masura Romania riscand sa ajunga groapa de gunoi a Europei. Ministrul Mediului sustine ca taxa pentru depozitarea deseurilor inerte si nepericuloase se regaseste in toate statele UE si reprezinta o „necesitate stringenta”, in conditiile in care peste 80%…

Citește mai departe

COMUNICAT: Cantitatea de gunoaie din Cluj poate fi redusa cu 58%

La prima sedinta a Consiliului Consultativ pe tema gestionarii deseurilor in jud. Cluj au fost identificate urmatoarele solutii: separarea deseurilor la sursa pe trei fractii (biodegradabil, reciclabil, rezidual), colectarea separata a acestor deseuri, in zile diferite, implementarea sistemului PAYT (platesti-pentru-cat-arunci), tratarea fractiei biodegradabile colectate separat, prin compostare si/sau digestie anaeroba pentru producerea de biogas. Totodata,…

Citește mai departe