GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie.

  • Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film.
  • Programul include proiectii ale unor filme documentare realizate de specialisti straini, dar si studii de caz din Romania, surprinse sub forma unor scurtmetraje, ateliere de stiinta, ecologie, robotica, reciclare creativa si o conferinta despre cum tehnologia contribuie la dezvoltarea solutiilor sustenabile.
  • In deschiderea festivalului se anunta lansarea documentarului romanesc 10(Zece), o productie independenta, care prezinta oameni de exceptie din Romania.
  • GreenTech Film Festival este organizat de Media Image Factory, cu o experienta de 10 ani in dezvoltarea si comunicarea proiectelor sociale, Asociatia ECOTIC, Institutul Francez, cu sprijinul Every Can Counts Romania, IBM si UPC, Discovery Channel, Revista Stiinta si Tehnica, dar si al altor parteneri.

GreenTech Film Festival este primul festival carbon neutru din Romania. Pentru atingerea acestui scop, organizatorii festivalului au urmarit indeplinirea a doua obiective importante: reducerea emisiilor posibile si compensarea emisiilor inevitabile de gaze cu efect de sera. Realizarea acestor obiective va fi urmarita atit in cadrul organizarii propriu-zise a festivalului, cat si in activitatile necesare pentru realizarea filmului documentar 10 (ZECE), ce va fi prezentat in deschiderea festivalului.

Pentru atingerea primului obiectiv, organizarea evenimentului presupune aplicarea de masuri necesare pentru reducerea emisiilor, cum ar fi: folosirea cartonului si a hartiei din materiale reciclabile, eliminarea tuturor materialelor printate, folosirea produselor locale pentru serviciile de catering, eliminarea ambalajelor de tipul plastic, PET sau metal si incurajarea invitatilor si a publicului larg de a folosi bicicleta sau mijlocul de transport in comun pentru deplasarea catre sala de cinema.

In ceea ce priveste realizarea filmului documentar, deplasarile au fost facute cu masini electrice. Aceasta masura a determinat reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 270.9 kgCO2e.

Pentru atingerea scopului final, de festival carbon neutru, reducerea emisiilor este completata de compensarea cantitatilor inevitabile CO2e sau compensarea amprentei de carbon.

Compensarea amprentei de carbon se va realiza prin sustinerea unui proiect local de energie regenerabila, prin achizitionarea creditelor de carbon ce corespund impactului asupra mediului al evenimentului.

Proiectul din care provin creditele de carbon se numeste Topolog Wind Power si este localizat in judetul Tulcea. Topolog Wind Power este primul proiect din Romania care prin intermediul unui standard local, genereaza in medie 594 de credite de carbon/an. Toata energia produsa este trimisa catre Gridul National de Energie din Romania.

Prima editie a GreenTech Film Festival se va desfasura in perioada 9-12 octombrie, la Cinema Elvira Popescu din Bucuresti iar programul include proiectii ale unor documentare din domeniul ecologiei si tehnologiei, o selectie a unor scurtmetraje documentate si realizate in Romania, ateliere de stiinta, ecologie, robotica, reciclare creativa adresate cu precadere tinerilor.

Din programul GreenTech Film Festival face parte conferinta „Cum poate ajuta tehnologia in dezvoltarea solutiilor sustenabile?” la care vor participa experti in stiinta, tehnologie si ecologie din Romania si Franta si care isi propun ca prin propria expertiza sa formuleze un raspuns la subiectul central al conferintei, organizat in jurul a doua paneluri – „Energie regenerabila si stocarea energiei: apa, CO2 si soare. Masini electrice. Case solare” si „Dezvoltarea de solutii pentru agricultura sustenabila”. Programul detaliat al conferintei poate fi vazut aici.

GreenTech Film Festival este organizat de Media Image Factory, cu o experienta de 10 ani in dezvoltarea si comunicarea proiectelor sociale, Asociatia ECOTIC, Institutul Francez, cu sprijinul Every Can Counts Romania, IBM si UPC, Discovery Channel, Revista Stiinta si Tehnica, dar si al altor parteneri. Mai multe detalii despre filme si ateliere sunt disponibile pe site-ul www.greentechfilmfestival.ro si pe pagina de Facebook GreenTechFilmFestival.

Parteneri media: Radio ZU, Zile si Nopti, 24 Fun, DECS, Cinemagia, Dicovery Channel, Green Report, InfoMediu Europa, Stiinta&Tehnica, Eva.ro, Cinefan, Orasul Meu, Informateca, Romania Pozitiva, Filme-Carti, Modernism, Gratuitor, Feeder.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *