Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul La Fantana, al Porsche Romania si Fundatiei Comunitare Bucuresti, prin programul Mobilizam Excelenta

Poteca tematica masoara aproximativ 2,5 km si strabate principalele zone naturale ale parcului: zona de zavoi, zona de lacuri, zona inundabila de mlastina, zone de vegetatie scunda de cimp, zone de tufaris. Poteca are in componenta sapte zone tematice indicate prin panouri de informare: pasari de zavoi, pasari de apa, viata acvatica, reptile si amfibieni, mamifere, vizuina de vidra si peisaj. Accesul pe poteca incepe din Splaiul Unirii 168, din fata complexului rezidential Asmita Gardens. 

Helmut Ignat, membru fondator al Asociatiei Parcul Natural Vacaresti, a declarat: „Odata cu primele amenajari (panouri informative, indicatoare, scari acces, pavilion pentru observatii ornitologice), parcul Vacaresti a inceput deja sa semene cu ariile naturale protejate urbane pe care le-am vizitat in cursul perioadei de documentare – in Viena, Berlin, Londra, Buenos Aires, Singapore, Varsovia, Ljubljana, Lisabona sau Budapesta. Parcurile naturale urbane sunt foarte diferite (prin pozitionare, mod de acces, ecosistem, grad de amenajare si facilitati), dar au si elemente comune: nu sunt „spectaculoase”, ci mai degraba oaze de liniste, de contemplare a naturii, iar densitatea vizitatorilor este mai mica decat in parcurile amenajate.”

 „Prin implicarea in acest proiect, La Fantana isi arata deopotriva interesul pentru cresterea calitatii vietii in Bucuresti si recunostinta fata de bucuresteni. Compania noastra s-a nascut si a crescut in acest oras, care merita, in primul rand prin si pentru oamenii lui, mai mult. Proiectul Asociatiei Parcul Natural Vacaresti ofera bucurestenilor, si nu doar lor, mai mult: mai multa natura, mai multa relaxare, mai multa educatie, mai mult frumos. Suntem bucurosi sa fim parte a acestuia”, declara si Gabriela Amza, Director Marketing La Fantana.

Durata unui tur este de aproximativ 1,30 h. Accesul in parc este liber si se poate realiza atat individual cat si in cadrul grupurilor de vizitare organizate de catre ghizii Asociatiei. Pentru a beneficia de explicatiile ghizilor, recomandam persoanelor interesate sa se inscrie pentru un tur ghidat expediind un e-mail la adresa [email protected] sau urmarind evenimentele planificate pe contul de Facebook al parcului facebook.com/parculnaturalvacaresti/.

Cei care doresc sa viziteze parcul sunt rugati sa aiba incaltaminte si imbracaminte adecvate si sa respecte regulamentul de vizitare al parcului, afisat pe panoul amplasat la intrare. Astfel, vizitatorii sunt rugati sa nu abandoneze deseuri de ambalaje, sa nu aprinda nicio sursa de foc, sa nu elibereze animale de apartament, sa nu rupa sau sa distruga vegetatia. De asemenea, pescuitul este interzis. In parc sunt permise activitati de vizitare, activitati sportive si de recreere (ciclism, alergare), fotografiere, observarea faunei si a peisajului.

De la preluarea administratiei (aprilie, 2017), APNV a demarat mai multe actiuni menite sa asigure protectia si conservarea speciilor si habitatelor precum si operatiuni de vizitare si educatie. Astfel, din aprilie 2017, in parc au intrat, in tururi ghidate, aproximativ 2000 de persoane, dintre care peste jumatate elevi, studenti si cadre didactice. In urma operatiunilor de curatenie efectuate in parc au fost stranse si scoase peste 100 de m3 de deseuri. Activitatile de vizitare si protectie ale parcului vor continua, scopul asociatiei este transformarea treptata a zonei intr-un spatiu educativ dedicat observarii naturii, protectiei si conservarii spaciilor si habitatelor.

In activitatea sa, APNV lucreaza in parteneriat cu Primaria Generala a Capitalei, Administratia Nationala Apele Romane si cu un numar de 12 organizatii neguvernamentale, institute de cercetare si de invatamant. Bugetele asociatiei sunt realizate exclusiv din surse private.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *