Eșecul schemelor de responsabilitate extinsă a producătorilor pentru ambalaje, pe continentul nord-american

Atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Canada, în acest an s-au adus în discuție lacunele și problemele ce decurg din aceste lacune ale schemelor de responsabilitate extinsă a producătorilor. În SUA, contextul a fost creat de legislația federală care urmează să fie introdusă în dezbaterea Congresului în 2021 și vizează reducerea poluării…

Citește mai departe

Reforma europeană a Responsabilității Extinse a Producătorilor. Pentru ce vor plăti aceștia?

Peste 50 de reprezentanți ai autorităților publice, ai producătorilor, ONG-urilor și experți locali din România și Polonia au participat astăzi la webinarul „Ecodesign și Responsabilitatea Extinsă a Producătorilor”, organizat de Reloop, în parteneriat cu Teraz Środowisko și EcoMagazin. Proiectarea ambalajelor pentru a fi mai ușor reciclabile și reformarea Responsabilității Extinse a Producătorilor nu pot fi…

Citește mai departe

Webinar Reloop: Ecodesign și Responsabilitatea Extinsă a Producătorilor

Organizația internațională Reloop, în parteneriat cu Teraz Środowisko și EcoMagazin organizează joi, 27 august, de la ora 12:30 (ora României), webinar-ul cu tema proiectării sustenabile a ambalajelor și Responsabilitate Extinsă a Producătorului. De ce este importantă și pentru ce anume vor plăti producătorii, respectiv operatorii economici care pun pe piață produse ambalate.  În cadrul evenimentului,…

Citește mai departe

Sistemul austriac de garanție-returnare pentru ambalaje, amenințat de lobby-ul poluării cu plastic

Poluarea cu plastic reprezintă o problemă majoră pentru mediu și are efecte negative enorme asupra oceanelor, râurilor și altor ecosisteme. Austria nu face excepție. Potrivit unui raport publicat în mai 2020 de către Fundația Changing Markets și Mișcarea Break Free From Pastic, 1,6 miliarde ambalaje de plastic sunt puse pe piață în fiecare an, ceea…

Citește mai departe

Ambalajele reutilizabile de băuturi: Crearea cadrului legislativ pentru garanție-returnare

Gestionarea  sustenabilă a deșeurilor este o parte importantă a tranziției spre o economie circulară. Cu obiectivul de a reduce impactul negativ asupra mediului și, în același timp, de a închide bucla pentru materialele reciclabile, multe țări au decis să implementeze un sistem de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi. Un asemenea sistem implică multe schimbări semnificative…

Citește mai departe

O victorie de etapă în lupta cu poluarea naturii cu plastic

Comisia Europeană face un pas în față în lupta cu poluarea cu plastic, prin noi legi care vor reduce poluarea cu plastic de unică folosință Sarah Baulch, de la Environmental Investigation Agency, a declarat în numele coaliției Rethink Plastic: „Comisia a răspuns apelului cetățenilor europeni care cereau abordarea impactului devastator pe care îl are poluarea cu…

Citește mai departe

Ministerul Mediului și AFM, repetenți la economie circulară

Ministrul Mediului și Vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu au demonstrat ieri că pentru ei și pentru instituțiile pe care le conduc reciclarea este principala (dacă nu chiar singura) măsură prin care vor să facă tranziția spre o economie circulară. Aș vrea să le atrag atenția că prevenirea generării de deșeuri se află mult mai sus…

Citește mai departe

Europa la răscruce: ce urmează după ce China a interzis importul de deșeuri din plastic?

Interzicerea importurilor de deșeuri în China pune Europa să decidă. Prima opțiune, menținerea stării de fapt în detrimentul mediului, sănătății și drepturilor omului. Cealaltă, o nouă oportunitate pentru economia circulară. Autor: Ferran Rosa Traducere: Silviu Lungu Auzim des zilele acestea expresia „Europa este la răscruce”. O auzim referitor la economie, la îmbătrânirea populației, la guvernarea UE…

Citește mai departe

Primăria Sălacea vrea să trimită cu 80% mai puține deșeuri la groapa de gunoi, până în 2019

Angajamentul face parte dintr-o strategie asumată recent de Primăria Sălacea, prin care comuna bihoreană se alătură rețelei internaționale „Orașe Zero Waste”. Deocamdată, deșeurile sunt colectate separat doar la nivel redus, căci locuitorii nu sunt motivați să sorteze. Însă, prin introducerea unui tarif diferențiat, lucrurile s-ar putea schimba. Până în 2020, Primăria vrea să adopte și…

Citește mai departe

Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?

In contextul situatiei precare a gestionarii deseurilor la Cluj Napoca am stat de vorba cu specialistul de mediu din cadrul ROSAL GRUP, unul dintre cei doi operatori de salubritate care deservesc cetatenii orasului. Adina Miclaus – reporter Ecomagazin: Ce populatie deserveste Rosal in Cluj Napoca? Nicoleta Pop, Specialist de Mediu ROSAL GRUP: In ceea ce…

Citește mai departe

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul…

Citește mai departe

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje

Sistemul depozit, cunoscut si sub denumirea de sistem garantie-returnare, aplicat ambalajelor precum recipiente de sticla si PET, doze de aluminium, a fost introdus prin ordonanta de urgenta in iunie 2016. Acesta este un instrument utilizat cu succes in numeroase tari precum Belgia, Croatia, Estonia, Finlanda, Germania, Suedia, Olanda, Spania pentru reducerea deseurilor de ambalaje generate. Belgia detine un sistem…

Citește mai departe

Artwork din mucuri de tigara la Constanta! 10 kg de deseuri ”pescuite” din adancul Marii Negre

Un artwork inedit, peste 300 de turisti informati despre #plajecurate si 10 kg de deseuri scoase din Marea Neagra de catre 37 de scafandri. Aceasta este ”prada” obtinuta in urma evenimentului organizat de ONG Mare Nostrum in weekendul care a trecut! Evenimentul Mare Nostrum pentru #plajecurate a starnit curiozitatea tuturor turistilor aflati pe faleza Cazino Constanta in…

Citește mai departe

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor

Comisia Europeana a publicat in 26 ianuarie o comunicare cu privire la rolul energiei din deseuri in economia circulara. Textul ofera clarificari cu privire la implementarea ierarhiei deseurilor si ghidare pentru statele membre in scopul evitarii unor probleme precum supracapacitatea de incinerare si reducerea ratelor de reciclare cu care se confrunta in prezent, in special, statele…

Citește mai departe

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor

Valorificarea energetica a deseurilor menajere prin combustie la temperaturi inalte este intens sustinuta de catre industrie ca fiind solutia salvatoare, care poate scapa Romania de deseuri. La o prima analiza pare sa fie o strategie foarte atragatoare, intrucat incineratoarele reduc cantitatea de deseuri depozitata in gropile de gunoi si produc energie. Mirajul dispare treptat odata…

Citește mai departe

Ministrul Mediului, dupa intalnirea cu reprezentantii industriei alimentare: Romania nu mai poate mima reciclarea

Autoritatile sunt deschise la identificarea de solutii privind problemele ridicate de catre producatorii din industria alimentara, iar in acest sens va fi infiintat un Grup de lucru pentru regandirea intregului sistem de reciclare din Romania, a carei prima intalnire ar putea avea loc deja in aceasta saptamana, a declarat, luni, pentru AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor…

Citește mai departe

Palmer, despre taxa pe reciclarea ambalajelor: Discutam cu ministerele, cu producatorii, pentru identificarea de solutii

Ministrul Mediului, Cristina Pasca Palmer, a declarat, miercuri, referitor la scandalul reciclarii ambalajelor, ca va avea loc o intalnire tehnica intre ministere si discutii cu producatorii in vederea identificarii unor solutii pe acest subiect, potrivit Agerpres. Palmer, despre taxa pe reciclarea ambalajelor: Discutam cu ministerele, cu producatorii, pentru identificarea de solutii Palmer, despre taxa pe…

Citește mai departe

”Nu cedati santajului in problema pet-urilor”. Petitie adresata presedintelui si premierului

Comunitatea de-clic.ro a lansat o petitie, intitulata Corporatia face legislatia: Santaj la pet!, prin care le solicita presedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca-Palmer, sa nu cedeze presiunilor companiilor si asociatiilor patronale, care ”santajeaza guvernul pentru a fugi de responsabilitatea reciclarii deseurilor pe care le produc”. ”Legislatia privind…

Citește mai departe

Recuperarea deseurilor din ambalaje: Propunerile producatorilor, in analiza autoritatii MMAP

Ieri, 21 ianuarie 2016, la sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) s-a desfasurat o intalnire intre conducerea MMAP, a Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) si reprezentantii industriilor din Romania, pe tema recuperarii de pe piata a deseurilor rezultate din ambalaje. Intalnirea a vizat riscul la care tara noastra se supune in cazul neatingerii tintelor…

Citește mai departe

Apa la PET, periculoasa pentru sanatate: CE TREBUIE SĂ STII DESPRE APA IMBUTELIATĂ IN STICLE DE PLASTIC

Ce stii despre cum sa alegi ce apa imbuteliata sa cumperi? Cel mai probabil va uitati la ambalaj, sa nu fie deteriorat. Dar acest lucru este insuficient. Eticheta sticlei de plastic contine intotdeauna o inregistrare a tipului de material utilizat. O informatie care ar trebui cunoscuta de toata lumea, cu ajutorul careia puteti aprecia starea…

Citește mai departe

Nava spatiala Green Bee se pregateste din nou de decolare Citeste mai mult: Nava spatiala Green Bee se pregateste din nou de decolare

Kaufland Romania si Green Revolution lanseaza maine, 28 iulie, al treilea sezon al celui mai amplu proiect de educatie ecologica din Romania – Green Bee. Proiectul Green Bee se adreseaza  copiilor cu varste intre 6-14 ani si are ca obiectiv schimbarea atitudinii fata de mediul inconjurator prin intermediul unei abordari interactive a ecologiei si a…

Citește mai departe

Societatea civila propune solutii durabile pentru gestionarea deseurilor in orasul Cluj Napoca

Peste zece organizatii neguvernamentale clujene vor depune Vineri, 17 iulie, o petitie la Primaria Municipiului Cluj Napoca, respectiv Consiliul Judetean Cluj, prin care vor solicita adoptarea urgenta a unor masuri menite sa imbunatateasca, in mod real, sistemul actual de gestionare al deseurilor, inca nefunctional, precum si reducerea costurilor cu gestionarea deseurilor in aceasta perioada de…

Citește mai departe

Un prim pas spre eficienta resurselor in Europa. Parlamentul European a votat pentru economia circulara

Raportul “Eficienta Resurselor: Tranzitia spre Economia Circulara” a fost votat ieri, 9 iulie, cu o majoritate de 394 de voturi, 197 impotriva si 82 de abtineri, in plenul Parlamentului European, la Strasbourg. Votul vine dupa ce Comisia Europeana a anulat,la finele anului trecut, proiectul pilot “Economie Circulara:Deseuri si Resurse”, cu promisiunea ca va “consolida” propunerea…

Citește mai departe

Ministrul Mediului, dupa decizia CE de a sesiza CEJ: Am elaborat un act normativ de modificare a legislatiei pe deseurile de ambalaje

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat ca in urma deciziei Comisiei Europene de a sesiza Curtea Europeana de Justitie cu privire la obligatia Romaniei de a modifica legislatia privind deseuile de ambalaje, Ministerul Mediului a elaborat un act normativ pentru modificarea legislatiei, Gavrilescu afirmand ca Romania va incerca astfel sa evite penalitatile. „In mod evident,…

Citește mai departe

Asociatia MaiMultVerde lanseaza programul ecologic No Impact Project

Asociatia MaiMultVerde  implementeaza intre 1 mai si 10 mai 2015, la Cluj-Napoca, mobilitatea de tineret “No Impact Project”, finantata de Comisia Europeana prin Programul ERASMUS +, impreuna cu partenerii: Scambieuropei (Italia), Creatorii (Republica Moldova) si Professional Forum for Education (Bulgaria).   ”No Impact Project” a pornit de la ideea miscarii internationale ”No Impact” ce militeaza pentru un stil…

Citește mai departe

Romania, trimisa in judecata de Comisia Europeana pentru neadoptarea legislatiei privind deseurile de ambalaje

Comisia Europeana trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE (CJUE) pentru neindeplinirea obligatiei de a transpune in dreptul sau intern legislatia revizuita a UE privind deseurile de ambalaje. Vezi in articol – declaratii Horatiu Radu, Agentul Guvernamental al Romaniei pentru Curtea Europeana de Justitie. Versiunea revizuita a Directivei privind ambalajele actualizeaza normele privind ambalajele si deseurile de ambalaje,…

Citește mai departe

Uniunea Europeana limiteaza folosirea pungilor subtiri de plastic

Parlamentul European a aprobat marti legislatia care vizeaza reducerea semnificativa a utilizarii pungilor de plastic, cele mai folosite ambalaje si cele mai poluante, potrivit unui comunicat al legislativului european ”Aceasta lege va crea o situatie favorabila pentru toata lumea” a spus raportorul Margrete Auken (Verzi/ALE, DK), raportorul in Parlament. ”Vorbim despre o mare problema de…

Citește mai departe
Eco-Rom Ambalaje: Cantităţile de deşeuri reciclate de la populaţie au crescut anul trecut cu 55%

Eco-Rom Ambalaje: Cantitatile de deseuri reciclate de la populatie au crescut anul trecut cu 55%

Cantitatile de deseuri reciclate de la populatie de catre Eco-Rom Ambalaje au crescut in 2014 cu 55%, la 54.126 tone, a anuntat, azi, compania, printr-un comunicat remis redactiei. „Cantitatile de deseuri de ambalaje reciclate de la populatie au crescut an de an, in principal datorita contributiei membrilor Eco-Rom Ambalaje la realizarea unui sistem eficient de…

Citește mai departe
Statul obligă firmele să angajeze specialist în gunoaie. Amenzi de până la 30.000 lei pentru cei care nu respectă prevederile

Statul obliga firmele sa angajeze specialist in gunoaie. Amenzi de pana la 30.000 lei pentru cei care nu respecta prevederile

Actul normativ care obliga aproape toate firmele si institutiile publice din Romania sa aiba cel putin un angajat pe care sa il specializeze in managementul deseurilor isi face vazute efectele: sute de amenzi date de Garda de Mediu. Firmele care nu respecta pervederile actului normativ pot primi amenzi cuprinse intre 15.000 lei si 30.000 lei….

Citește mai departe

Otrava din PET: cum ne poate imbolnavi de cancer un recipient de plastic refolosit

Studii recente au demonstrat faptul ca apa imbuteliata in sticle de plastic se transforma intr-o adevarata otrava, avand o mare concentratie de bacterii nocive, atunci cand este expusa constant razelor solare. Desi incolora si cu aspect cristalin, apa contine microorganisme ce se dezvolta in ritm exponential. Printre altele, apar culturi de Cyptosporidium care sunt  responsabile…

Citește mai departe

Samsung Galaxy S6 si Galaxy S6 edge au primit certificari ecologice in patru tari

Samsung Electronics Co., Ltd. a anuntat ca smartphone-urile Galaxy S6 si Galaxy S6 edge au primit certificari ecologice din partea a patru piete importante: Statele Unite, Marea Britanie, Rusia si Brazilia. Galaxy S6 si Galaxy S6 edge au fost recunoscute nu doar pentru performanta tehnologica de ultima ora, ci si pentru grija fata de mediu….

Citește mai departe