Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!

In urma monitorizarilor efectuate de ONG Mare Nostrum pe 1.5% din suprafata totala a plajelor romanesti, a rezultat faptul ca 75,5% din sectoare  sunt ”acoperite” de plastic. Mai exact, dintr-un total de 9.003 deseuri, 6.799 sunt numai elemente din material polimeric artificial. La aceasta categorie, principalul tip de deseu inregistrat este mucul de tigara, urmat fiind de betisoarele de amestecat cafeaua si diferite tipuri de ambalaje. Sectorul de plaja cu cele mai putine elemente identificate este cel din Costinesti, iar cel mai murdar sector este cel din Navodari! 

ONG Mare Nostrum a monitorizat 8 sectoare de plaja, suprafata care insumeaza 41.547 m2 , adica 1.50% din totalul suprafetelor de plaja de pe litoralul romanesc. A fost inregistrata o cantitate de 9.003 deseuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textil, hartie, carton, lemn prelucrat, sticla, ceramica, metal, de 3 ori mai putine decat in sesiunea din octombrie 2016.  De asemenea, cel mai murdar sector de plaja a fost in Navodari, cu 2807 de elemente, iar cel mai curat cel din Costinesti, cu putin peste 140 deseuri identificate si eliminate.

La capitolul deseuri existente pe plaja, materialul polimeric artificial a predominat si in aceasta sesiune, numarul de deseuri ajungand la 6.799 de elemente, reprezentand 75,5 % din totalul deseurilor identificate. Cele mai multe dintre acestea au fost inregistrate pe sectorul din Navodari (peste 2.000), fiind urmat de sectorul din Constanta, zona Universitate si cel din Mamaia Nord.  Sticla/ceramica si metalul urmeaza in clasamentul celor mai intalnite deseuri.

Comparativ cu celelalte sesiuni, aceasta etapa de monitorizare a relevat o cantitate mult mai mica de deseuri, din fiecare categorie in parte. Un exemplu ar fi legat de categoria material polimeric artificial, unde in sesiunea octombrie 2016 au fost descoperite peste 23.000 astfel de elemente pe portiunile de plaja monitorizate.

Dintre deseurile din material polimeric artificial, mucurile de tigara ocupa primul loc, peste 2 300. Cele mai multe mucuri de tigara au fost inregistrate pe sectorul din Constanta, acesta fiind urmat de sectoarele din Navodari, Vama Veche si Saturn. Acest tip de deseuri pot fi foarte periculoase, atat pentru vietatile marine, cat si pentru oameni, deoarece prin descompunere, toxinele din mucurile de tigara sunt eliberate in mediul inconjurator.
Urmatoarele locuri la capitolul deseuri sunt ocupate de paiele si betele pentru amestecat, capacele ce provin de la sticlele de bauturi, dar si pungile, pet-urile, betele de acadea si cele de inghetata, spuma/burete, ambalajele din plastic, etc. Ca si elemente neobisnuite si nocive pentru sanatatea omului, in aceasta monitorizare am descoperit: seringi/ace, odorizante pentru toalete si chiar scutece.

Cantitatile totale de deseuri ridicate de pe plaje in timpul monitorizarii se ridica la peste 225 kg. Cea mai mare cantitate a fost inregistrata pe sectorul din Navodari, peste 115 kg, aici echipa ONG Mare Nostrum descoperind plase de pescuit abandonate pe plaja, ce cantareau peste 70 kg.

„Aceste monitorizari reprezinta o modalitate foarte clara de a evalua starea de curatenie a plajelor romanesti. Vom vedea cum vor ramane aceste plaje la finalul sezonului, daca turistii au avut bun simt si daca operatorii de plaja si-au indeplinit conditiile contractuale.”, a declarat Mihaela Mirea Candea, director executiv ONG Mare Nostrum.
Chiar daca cifrele relevate de ultima monitorizare de plaja sunt mai mici decat cele de anul trecut, mesajul ONG Mare Nostrum catre toti constantenii si turistii care ajung pe plajele romanesti este #aruncalacos pentru #plajecurate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *