Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035

0
2234
Salvați Roșia Montană și Mining Watch România lansează un raport privind interzicerea cianurii în minerit
Salvați Roșia Montană și Mining Watch România lansează un raport privind interzicerea cianurii în minerit

Strategia miniera 2017-2035 ar trebui sa respecte si sa consolideze importanta acordata comunitatilor locale afectate si mediului inconjurator. In acest sens, consideram ca sunt aplicabile trei principii: cel al transparentei, al precautiei si cel al obtinerii consimtamantului prealabil in cunostinta de cauza al locuitorilor zonelor bogate in resurse minerale. Neasumarea acestor principii ar insemna crearea unei viziuni si a unei noi strategii miniere care sa nu reflecte aspiratiile cetatenilor romani.

Fiecaruia dintre aceste principii ii revin propuneri concrete care pot fi subsumate obiectivelor strategice ale documentului realizat de Ministerul Economiei. Prin strategia elaborata, Directia de Resurse Minerale a ministerului ar trebui sa raspunda urmatoarelor exigente.

In spiritul transparentei:

 1. Includerea in strategia miniera 2017-2035 a prevederilor Directivei  2013/34/UE (cunoscuta si ca setul de Reguli de transparenta pentru petrol, minerit si exploatare forestiera)
 1. Transparentizarea activitatii de acordare a licentelor miniere si inspectare prin  crearea unui Registru Unic National de Monitarizare si Control
 1. Garantia financiara pentru proiecte miniere trebuie sa fie publicata de autoritati impreuna cu modul de calcul care determina suma

In spiritul principiului precautiei asa cum e definit de Articolul 191 al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene:

 1. Includerea in strategia miniera a Rezolutiei Parlamentului European de interzicere a cianurii in minerit
 1. Instituirea unor no-go zones pentru protejarea mediului inconjurator si corelarea cu directivele aferente
 1. Instituirea unor no-go zones pentru protejarea peisajelor culturale
 1. Interzicerea depozitarii deseurilor miniere de-a lungul cursurilor de apa si/ sau a rezervoarelor de apa pentru comunitati.
 1. Instituirea unei distante legale fata de localitati unde pot fi amplasate exploatari miniere pe baza de substante toxice.
 1. Introducerea unor termene minime de timp in care operatorul minier sa fie resonsabil de aplicarea procedurilor de inchidere si post-inchidere in cazul instalatiilor de gestionare a deseurilor din categoria A
 1. Stabilirea de masuri pentru prevenirea, reducerea si tratarea drenajului acid minier.

In spiritul principiului obtinerii consimtamantului prealabil in cunostinta de cauza (FPIC):

 1. Obtinerea consimtamantului prealabil si informat al comunitatilor locale
 1. Modificarea planurilor de urbanism in etapa obtinerii autorizatiei de construire

In acord cu Pachetul de masuri privind Economia Circulara al Uniunii Europene:

 1. Corelarea Directivei 2006/21/CE cu Pachetul de masuri privind Economia Circulara al Uniunii Europene
 1. Includerea unei tinte anuale de tratare a deseurilor miniere

Despre Mining Watch Romania

Mining Watch Romania este o retea de organizatii care se alatura comunitatilor locale in eforturile lor de a opri proiectele miniere distructive, la scara industriala. Mining Watch monitorizeaza avizele emise de autoritati in beneficiul companiilor miniere si semnaleaza neregulile catre factorii de decizie din Romania si, cand este relevant, la nivelul UE. Printre activitatile sale se numara actiuni in instanta si de advocacy pentru a asigura ca autoritatile aplica in mod corect prevederile legale relevante.

Mining Watch Romania este si membru fondator al Coalitiei Europene Bang! Ban Cyanide. Mineritul aurifer modern, industrial reprezinta un proces care se realizeaza de multe ori in cariere deschise uriase si folosind cantitati foarte mari de cianura pentru a separa aurul de minereuri. Aceasta metoda de extractie nu genereaza bunastare ci duce la poluare, saracie si dependenta. Secatuieste resursele comunitatilor si limiteaza dezvoltarile alternative. Campania reuneste membri din Belgia, Bulgaria, Finlanda, Franta, Grecia, Germania, Romania, Slovacia, Spania, Marea Britanie, Republica Ceha si Turcia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.