O victorie de etapă în lupta cu poluarea naturii cu plastic

Comisia Europeană face un pas în față în lupta cu poluarea cu plastic, prin noi legi care vor reduce poluarea cu plastic de unică folosință Sarah Baulch, de la Environmental Investigation Agency, a declarat în numele coaliției Rethink Plastic: „Comisia a răspuns apelului cetățenilor europeni care cereau abordarea impactului devastator pe care îl are poluarea cu…

Citește mai departe

Europa la răscruce: ce urmează după ce China a interzis importul de deșeuri din plastic?

Interzicerea importurilor de deșeuri în China pune Europa să decidă. Prima opțiune, menținerea stării de fapt în detrimentul mediului, sănătății și drepturilor omului. Cealaltă, o nouă oportunitate pentru economia circulară. Autor: Ferran Rosa Traducere: Silviu Lungu Auzim des zilele acestea expresia „Europa este la răscruce”. O auzim referitor la economie, la îmbătrânirea populației, la guvernarea UE…

Citește mai departe
Doi urși chinuiți într-o grădină zoologică din Armenia vor ajunge în rezervația de la Zărnești

Poziția WWF România față de Planul de Acțiuni pentru Managementul populației de urși supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului

Noul Plan de Acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului în perioada 17 – 27 aprilie 2018 nu aduce soluții eficiente pentru îmbunătățirea managementului populației de urși și ar trebui revizuit ținând cont de cele mai bune practici disponibile în domeniul conservării speciei. Măsurile din planul de…

Citește mai departe
energie din deșeuri vs zero waste

9 motive pentru a renunța la transformarea deșeurilor în energie și a îmbrățișa principiul Zero Waste

Incinerarea este adesea prezentată ca o soluție inteligentă pentru a scăpa de problema deșeurilor și chiar de producere a energiei din acest proces. Însă studiile ne arată că lucrurile nu stau deloc așa. În acest moment, în Europa se ard peste 80 de milioane de tone de gunoi. Pentru că UE face presiuni în direcția…

Citește mai departe

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale….

Citește mai departe
Salvați Roșia Montană și Mining Watch România lansează un raport privind interzicerea cianurii în minerit

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035

Strategia miniera 2017-2035 ar trebui sa respecte si sa consolideze importanta acordata comunitatilor locale afectate si mediului inconjurator. In acest sens, consideram ca sunt aplicabile trei principii: cel al transparentei, al precautiei si cel al obtinerii consimtamantului prealabil in cunostinta de cauza al locuitorilor zonelor bogate in resurse minerale. Neasumarea acestor principii ar insemna crearea…

Citește mai departe

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor

Comisia Europeana a publicat in 26 ianuarie o comunicare cu privire la rolul energiei din deseuri in economia circulara. Textul ofera clarificari cu privire la implementarea ierarhiei deseurilor si ghidare pentru statele membre in scopul evitarii unor probleme precum supracapacitatea de incinerare si reducerea ratelor de reciclare cu care se confrunta in prezent, in special, statele…

Citește mai departe

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor

Valorificarea energetica a deseurilor menajere prin combustie la temperaturi inalte este intens sustinuta de catre industrie ca fiind solutia salvatoare, care poate scapa Romania de deseuri. La o prima analiza pare sa fie o strategie foarte atragatoare, intrucat incineratoarele reduc cantitatea de deseuri depozitata in gropile de gunoi si produc energie. Mirajul dispare treptat odata…

Citește mai departe
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide

Merele, rosiile si portocalele contin cele mai multe pesticide

Doar 10% din fructele si legumele care ajung in tara sunt controlate de inspectorii sanitar-veterinari. Merele, rosiile si portocalele sunt primele pe lista alimentelor care contin cele mai multe pesticide, potrivit unui raport al inspectorilor sanitar-veterinari. Cele mai multe dintre merele cu o cantitate mare de pesticide sunt romanesti, iar restul fructelor, in mare parte…

Citește mai departe

Ordin de prohibitie la pescuit pe anul 2016. Pescuitul la sturion interzis complet!

Ordinul de prohibitie a pescuitului pentru anul 2016, s-a publicat astazi, 10 februarie a.c. in Monitorul Oficial. Pentru cei interesati, voi posta in integralitate prevederile „Ordinului privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2016″: CAPITOLUL I – Zone si perioade de…

Citește mai departe

Energia eoliana a devansat energia hidroelectrica devenind a treia componenta a mixului energetic al UE

Uniunea Europeana a instalat anul trecut capacitati record de productie a energiei eoliene in valoare de 12,8 Gigawati, fata de doar 0,2 GW de noi capacitati hidro, astfel ca in prezent energia eoliana a devansat energia hidroelectrica, devenind a treia componenta a mixului energetic al UE, arata un raport publicat marti de European Wind Energy…

Citește mai departe
Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Presedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), Werner Hoyer, a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile si sa nu permita ca ieftinirea petrolului sa descurajeze investitiile, informeaza Bloomberg. Pretul barilului de petrol a scazut cu peste 70% in ultimele 18 luni, iar in prezent barilul de titei Brent se tranzactioneaza in…

Citește mai departe

Uniunea Europeana acorda Republicii Moldova 18 milioane de euro pentru proiecte de eficienta energetica si mediu

Ministerul Economiei informeaza ca Uniunea Europeana a semnat, in luna decembrie 2015, trei acorduri de co-finantare cu BERD pentru a sprijini activitatile Fondului Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienta Energetica si Mediu (E5P) in Republica Moldova, Georgia si Armenia. Valoarea finantarii pentru Moldova constituie 18.750 000 EUR, pentru Armenia – 10.200 000 EUR,…

Citește mai departe

Imbunatatirea legislatiei privind ariile naturale protejate

Guvernul a completat, printr-o Ordonanta, legislatia privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, indeplinind astfel una dintre obligatiile ce revine Romaniei ca stat membru UE. Mai exact, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului este desemnata drept autoritate nationala care urmeaza sa aplice prevederile Regulamentului (UE) nr. 511/2014 al Parlamentului…

Citește mai departe

”Nu cedati santajului in problema pet-urilor”. Petitie adresata presedintelui si premierului

Comunitatea de-clic.ro a lansat o petitie, intitulata Corporatia face legislatia: Santaj la pet!, prin care le solicita presedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca-Palmer, sa nu cedeze presiunilor companiilor si asociatiilor patronale, care ”santajeaza guvernul pentru a fugi de responsabilitatea reciclarii deseurilor pe care le produc”. ”Legislatia privind…

Citește mai departe

Recuperarea deseurilor din ambalaje: Propunerile producatorilor, in analiza autoritatii MMAP

Ieri, 21 ianuarie 2016, la sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) s-a desfasurat o intalnire intre conducerea MMAP, a Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) si reprezentantii industriilor din Romania, pe tema recuperarii de pe piata a deseurilor rezultate din ambalaje. Intalnirea a vizat riscul la care tara noastra se supune in cazul neatingerii tintelor…

Citește mai departe

Stocarea energiei, tot mai la indemana: romanii care vor sa spulbere mitul pretului mare si frustrarile cauzate de energia regenerabila

Pretul solutiilor de inmagazinare a electricitatii este mai mic decat se crede, iar finantatorii incep sa prinda curaj si sa investeasca in cercetare in acest domeniu. O companie romaneasca, Energo Dynamics, vrea sa fructifice aceasta oportunitate si intentioneaza sa construiasca in Romania o infrastructura de productie a bateriilor acumulatoare si a elementelor conexe care sa…

Citește mai departe
Semnal de alarmă privind Marea Mediterană: Este "pe cale de a se epuiza"

Semnal de alarma privind Marea Mediterana: Este „pe cale de a se epuiza”

Organizatia de mediu World Wildlife Fund (WWF) din Franta avertizeaza ca Marea Mediterana este „pe cale de a se epuiza” din cauza unei „dezvoltari economice originale” care ameninta ecosistemele deja degradate si speciile periclitate, informeaza agentia France Presse. Potrivit unui raport WWF, Marea Mediterana, care adaposteste intre 4% si 18% dintre speciile marine cunoscute raspandite…

Citește mai departe
Un ONG din Cluj-Napoca propune ”exproprierea pentru spații verzi”

Un ONG din Cluj-Napoca propune ”exproprierea pentru spatii verzi”

Societate Organizata Sustenabil (SOS) cere Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca bugetarea multi-anuala a exproprierilor pentru spatii verzi. Legea nr. 33 / 1994 (Republicata 2011) privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica prevede inclusiv posibilitatea exproprierii spatiilor verzi la art. 6: ”terenurile necesare constructiilor de locuinte sociale si altor obiective sociale de invatamant, sanatate, cultura, sport”….

Citește mai departe

Cel mai contaminat judet din tara

Judetul Caras-Severin se afla, alaturi de Hunedoara, in fruntea listei cu cele mai contaminate judete din tara. Este vorba despre o clasificare a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, in functie de contaminarea solului si a apelor subterane, precum si a riscurilor provocate de acestea pentru sanatatea umana si pentru mediu. Potrivit unui comunicat din partea…

Citește mai departe

Ministrul Mediului, despre taxa pe depozitarea deseurilor: „Romania risca sa fie groapa de gunoi a Europei”

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, sustine ca taxa pe depozitarea deseurilor inerte si nepericuloase este necesara, fara aceasta masura Romania riscand sa ajunga groapa de gunoi a Europei. Ministrul Mediului sustine ca taxa pentru depozitarea deseurilor inerte si nepericuloase se regaseste in toate statele UE si reprezinta o „necesitate stringenta”, in conditiile in care peste 80%…

Citește mai departe

Guvernul a aprobat strategia nationala si planul national pentru gestionarea siturilor contaminate

Guvernul a aprobat miercuri, prin Hotarare, Strategia Nationala si Planul National de Actiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din Romania, a caror aplicare are in vedere diminuarea problemelor generate de contaminarea solului si a apelor subterane, precum si a riscurilor provocate de acestea pentru sanatatea umana si pentru mediu, informeaza un comunicat remis de biroul de…

Citește mai departe

UE investeste 75 de milioane de euro in regiunile de frontiera dintre Romania si Serbia pentru protectia mediului

Noul program transfrontalier Interreg-IPA, adoptat astazi de Comisia Europeana, vizeaza protejarea mediului in regiunile de frontiera dintre Romania si Serbia. Zona vizata de program se afla in centrul macroregiunii europene a Dunarii. Bazinul Dunarii acopera mai mult de jumatate din frontiera dintre cele doua tari. Programul se va axa pe dezvoltarea unor infrastructuri de transport…

Citește mai departe

Fermierii din statele UE vor protesta la Bruxelles

In ultimele zile, zeci de mii de fermieri, in marea lor majoritate activand in sectorul cresterii animalelor, din statele Uniunii Europene, au participat la actiuni de protest la adresa guvernelor, pentru faptul ca nu sunt sprijiniti pentru a face fata situatiei extrem de dificile in care se afla, lipsa pietelor de desfacere, pe fondul embargoului…

Citește mai departe

Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor spune NU TTIP

Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor se alatura initiativei societatii civile impotriva negocierii Tratatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) dintre UE si SUA. TTIP este un acord care urmareste ”armonizarea” legislatiei pentru a incuraja liberul schimb intre SUA si Europa. Acest acord, negociat in secret, ascunde insa o suma de pericole la care vom fi…

Citește mai departe

The Independent: Cum au incercat vampirii corporatisti de la Gabriel Resources sa suga 4 miliarde de dolari din Romania

„Ingroparea” proiectului Gabriel Resources de la Rosia Montana genereaza in continuare ecouri, inclusiv in presa externa, o publicatie britanica facand o paralela cu situatia din Regatul Unit. Vampirii corporatisti au incercat sa suga 4 miliarde de dolari din Romania, iar, cu Parteneriatul Transatlantic de Comert si Investitie (TTIP), ar putea urma Regatul Unit, scrie Kevin Smith, intr-un articol pentru The…

Citește mai departe

Prima mare reforma in agricultura in ultimii zece ani. Schimbarile vor intra in vigoare in 2016

Activistii din domeniul agriculturii din Romania dau vina pe PAC pentru permiterea consolidarii pozitiei companiilor mari, care ocupa tot mai mult din piata (sub 1% din companii lucreaza aproape jumatate din terenul agricol), intr-o tara cu numarul cel mai mare de ferme de familie din Uniunea Europeana – aproape 3.9 milioane, sau 32% din total. STUDIU DE…

Citește mai departe

Vier Pfoten la RFI, despre uciderea leului Cecil: Vanatoarea la tarc este o executie

„Vanatoarea la tarc este o activitate complet lipsita de sportivitate, total neetica”. Iata ce spune la RFI coordonatorul de campanii la organizatia Vier Pfoten, Shahin Ciobotea, dupa uciderea leului Cecil in Zimbabwe, incident ce a scandalizat lumea iubitorilor de animale. Leul Cecil a fost atras ilegal de un colectionar american de trofee in afara Parcului…

Citește mai departe

Autobuze electrice si iluminat stradal modern, implementate la Cluj cu fonduri elvetiene

Zece autobuze electrice vor circula in Cluj-Napoca peste cel mult 18 luni, acestea urmand sa fie achizitionate in baza unui proiect derulat cu fonduri elvetiene. Potrivit directorului Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, Liviu Neag, autobuzele vor fi introduse pe rutele din zona centrala, pentru a contribui astfel la scaderea nivelului de poluare, care este mai mare in…

Citește mai departe