Sectorul constructiilor contribuie cu 40% la consumul final de energie si este responsabil pentru 36% din emisiile de CO2. Potentialul de reducere a consumului de energie este semnificativ, ceea ce duce si la o diminuare a costurilor de intretinere.
Potentialul de reducere a consumului de energie este semnificativ, ceea ce are efect o diminuare a costurilor de intretinere.
„Potentialul de reducere este imens, in special prin masuri de crestere a eficientei energetice si a productiei de energie din surse regenerabile, fara a mentiona aspectele ce tin de incalzirea globala”, se arata intr-un comunicat al Romanian Association of Building Owners (RABO). RABO reuneste mai multi investitori in cladiri comerciale din Romania.
In plus fata de utilizarea solutiilor tehnologice de economisire a energiei, este recomandata adoptarea unor politici adecvate privind standardele in constructii, de stabilire a preturilor energiei electrice si stimulente financiare. Potrivit RABO, eficienta energetica in cladiri si spatii imobiliare comerciale este o prioritate politica in care UE intentioneaza sa investeasca fonduri masive. Pentru acest lucru, exista deja trei surse de finantare.
In primul rand, fonduri structurale in valoare totala de 40 miliarde de euro pentru proiecte de reducere a emisiilor poluante. Apoi, sunt programe finantate direct de Comisia Europeana, cum ar fi Orizont 2020, cu un buget disponibil de 196 milioane de euro in perioada 2016-2017.
Cel mai consistent este Fondul European de Investitii Strategice (cunoscat ca Fondul Juncker), cu fonduri totale de 350 miliarde de euro.
In plus, Banca Europeana de Investitii a lansat o intiativa de finantare privata pentru eficienta energetica, care beneficiaza de minimum 480 milioane de euro.