Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna

Limita legala zilnica pentru publeri in suspensie (PM10), indicatorul pentru masurarea poluarii aerului, a fost depasita in 28 de zile din 30 in satul Rosia de Jiu din judetul Gorj. Emisiile de pulberi fine, PM2.5, au fost in 23 din 30 de zile peste media anuala reglementata de Directiva UE privind Calitatea Aerului. Expunerea indelungata la aceste pulberi fine, care pot patrunde in alveolele pulmonare si in sange, duce la imbolnavirea sistemului respirator si a celui cardiovascular. Asociatia Bankwatch a instalat un aparat omologat care masoara emisiile de PM10 si PM2.5 pe 26 aprilie 2017 in Rosia de Jiu.

Satul a fost expus ani de zile la poluarea excesiva a aerului provenita de la termocentrala Rovinari, de la depozitele de lignit care o inconjoara (Pinoasa si Rosia, ultimul inchis in 2016 dupa ani de functionare ilegala), de la benzile transportoare descoperite si de la camioanele care  pleaca de la cariere si trec prin fata caselor. Localnicii se plang constant de doua lucruri: zgomot si praf. Stramutarea locuintelor a fost promisa inca din 2007, dar Complexul Energetic Oltenia nu a facut niciun progres in aceasta privinta, deoarece nu se preconizeaza extinderea minelor spre sat, exproprierea nefiind astfel o prioritate.

Aparatul nostru independent de monitorizare a pulberilor de praf a mai fost folosit in alte zone miniere din Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Bosina si Hertegovina. Pentru prima data, au fost inregistrate concentratii de peste 1500 µg/m3 pentru media orara. De-a lungul a celor 30 de zile de monitorizare a emisiilor PM10 si PM2.5 in Rosia de Jiu, au existat doar doua zile in care limita UE de 24 de ore pentru PM10 nu a fost depasita. Cu alte cuvinte, in peste 93% din timp, concentratia PM10 a fost peste limita, depasind limita zilnica permisa de lege de 50 µg/m3 de 5-6 ori. Limita UE privind PM2,5 a fost depasita in 23 din cele 30 de zile de monitorizare. Directiva UE privind calitatea aerului permite 35 de depasiri ale limitei PM10 timp de 24 de ore pe parcursul unui an, in timp ce depasirea limitei anuale pentru PM 2.5 nu este permisa.

De altfel, poluarea aerului nu este singura problema a locuitorilor din Rosia de Jiu. Masuratorile omologate de zgomot realizate independent in noiembrie 2016 in 6 locuri in sat, atat ziua cat si noaptea, arata ca zgomotul produs de termocentrala si de benzile transportoare este mereu peste limita legala, in unele cazuri aceasta fiind depasita si cu 30 de decibeli.

“Comunitatea din Rosia de Jiu a suferit suficient din cauza situarii in centrul operatiunilor miniere. Majoritatea localnicilor sunt la pensie si merita o viata linistita alaturi de familiile lor, care acum nici macar nu mai vin in vizita pentru a nu expune copiii la aceasta poluare. Complexul Energetic Oltenia trebuie sa ofere compensatii corecte acestor persoane in cel de-al unsprezecelea ceas”, a declarat Alexandru Mustata, coordonator de campanii la Asociatia Bankwatch Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *