Fermierii din statele UE vor protesta la Bruxelles

In ultimele zile, zeci de mii de fermieri, in marea lor majoritate activand in sectorul cresterii animalelor, din statele Uniunii Europene, au participat la actiuni de protest la adresa guvernelor, pentru faptul ca nu sunt sprijiniti pentru a face fata situatiei extrem de dificile in care se afla, lipsa pietelor de desfacere, pe fondul embargoului impus produselor agricole si alimentare de catre Rusia, conducand la falimentarea multora dintre producatorii agricoli europeni. Cele mai ample proteste au avut loc in Franta, fermierii blocand cu utilajele agricole unele din cele mai importante autostrazi, ajungandu-se pana intr-acolo incat au dat drumul la porci in supermarketuri si au aruncat pe sosea zeci de mii litri de lapte produs in fermele proprii. Astfel de proteste au avut loc si in Marea Britanie, Belgia, Spania, Portugalia si Germania. Fermierii au declarat ca, pur si simplu, reducerea pietei de desfacere si a pretului produselor din carne si lapte, dar si la legume i-a adus intr-o stare acuta de disperare, datorita neacoperirii preturilor de productie afacerile lor fiind tot mai aproape de faliment.

Pentru ca problemele lor sa fie ascultate de catre mai marii Comisiei Europene, fermierii si liderii cooperativelor din UE, sub “orchestrarea” Copa-Cogeca, cea mai puternica organizatie asociativa a agricultorilor europeni, au hotarat sa participe, pe data de 7 septembrie 2015, la o ampla actiune de protest la Bruxelles.

Protestul fermierilor este anuntat asadar sa aiba loc pe artera principala din Bruxelles – Rue de la Loi, bulevard pe care se afla si sediul Comisiei Europene. Mai mult, data fixata de agricultori coincide cu o reuniune a ministrilor pentru agricultura din statele UE, astfel ca organizatorii manifestarii spera ca vocea lor sa se faca auzita mai bine, avand in vedere ca toti decidentii politici din agricultura comunitara vor fi reuniti la Bruxelles.

”Ne confruntam cu o situatie foarte dificila in sectorul carnii de porc, cel al laptelui, la legume si la carnea de vita, in special din cauza embargoului impus de Rusia, o piata importanta de export care s-a inchis peste noapte. In acest moment, preturile de vanzare nu acopera costurile de productie, iar multi producatori sunt obligati sa isi inchida afacerea”, se arata intr-un comunicat emis de Copa-Cogeca. In pofida faptului ca UE a elaborat cateva scheme de sprijin, intre care si acoperirea cheltuielilor pentru depozitarea temporara a supraproductiei la carnea de porc, se dovedeste faptul ca masurile luate nu sunt suficiente pentru a compensa pierderile suferite de fermieri. In acest context extrem de dificil pentru agricultorii din UE, conducerea Copa-Cogeca da oficialilor de la Bruxelles un ultimatum :”Nu mai putem astepta. Fermierii sunt victime ale politicilor internationale. Atat Comisia Europeana, cat si ministri si europarlamentarii trebuie sa actioneze imediat” .

La ampla actiune de protest de la Buxelles e posibil sa participe si fermieri romani din sectorul cresterii animalelor si din sectorul legumicol, indeosebi din randul membrilor Federatiei ProAgro, una din cele mai puternice organizatii ale agricultorilor din Romania, federatie membra cu drepturi depline in Copa-Cogeca. Sunt semnale ca se va da curs invitatiei ca fermieri din Romania sa participe la actiunea de protest de la Bruxelles, urmare a nemultumirilor acestora fata de politica guvernamentala si europeana inadecvata de sustinere a agricultorilor, participarea fiind si un gest de solidaritate cu fermierii din toate statele Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *