În jurul Mării Negre, prin cinci documentare de la Pelicam

Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni vă invită și în acest an într-o călătorie cinematografică în jurul Mării Negre. Cele cinci filme din secțiunea Black Sea Docs de anul acesta sunt pretextul perfect pentru a descoperi viața și natura din Delta Dunării, strâmtoarea Bosforului sau nesfârșitul Siberiei. Cea de-a șaptea ediție…

Citește mai departe

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si…

Citește mai departe

Fermierii din statele UE vor protesta la Bruxelles

In ultimele zile, zeci de mii de fermieri, in marea lor majoritate activand in sectorul cresterii animalelor, din statele Uniunii Europene, au participat la actiuni de protest la adresa guvernelor, pentru faptul ca nu sunt sprijiniti pentru a face fata situatiei extrem de dificile in care se afla, lipsa pietelor de desfacere, pe fondul embargoului…

Citește mai departe
Depozitul ecologic de la Moara, judetul Suceava

Depozitul ecologic de la Moara, judetul Suceava

Depozitul ecologic de la Moara prima investitie din cadrul proiectului “sistem integrat de management integrat al deseurilor” finantat din fonduri europene este aproape de finalizare. Lucrarile au fost demarate in vara anului 2010 si au fost preluate din toamna anului 2012 de consortiul format din firma suceveana „General Construct”, grupul „Efacec” din Portugalia si filiala…

Citește mai departe
CE lanseaz? un infringement împotriva României pentru c? nu î?i protejeaz? cet??enii de poluare

Bucurestiul isi ia angajamente fata de protejarea mediului

Un numar de treizeci de primari reprezentand capitale si metropole ale Europei, s-au reunit, joi, 26 martie 2015, la Paris, unde au semnat o Declaratie si o Tribuna prin care se angajeaza sa lupte impotriva schimbarilor climatice. La eveniment au participat, de asemenea, presedintele Republicii Franceze, Francois Hollande, ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius,…

Citește mai departe
Prefectul Sorin Răducan, la simpozionul cu tema „Clima: De la cunoaştere la acţiune”, organizat de Centrul Meteorologic Regional Oltenia

Climate Launchpad: 10.000 de euro pentru cea mai buna idee de combatere a schimbarilor climatice

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis in calitate de partener oficial in Romania al Programului Climate-KIC anunta lansarea in Romania a celei de-a 2-a editii a celei mai mari competitii de idei de afaceri din domeniul tehnologiilor ecologice din Europa. Climate Launchpad este un program al Climate-KIC. Climate KIC este cel mai mare parteneriat…

Citește mai departe
Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Romania a coborat drastic in topul celor mai atractive piete pentru investitii in energie regenerabila

Romania a coborat pe pozitia 35 in clasamentul celor mai atractive piete din lume pentru investitii in energie regenerabila, conform ultimului raport EY. Daca in 2011, Romania se afla pe locul 13 la nivel mondial intre tarile cele mai atractive pentru astfel de investitii, schimbarile legislative din ultimii patru ani si lipsa predictibilitatii acestora au…

Citește mai departe
Fruntasi la consum de energie verde

Fruntasi la consum de energie verde

Romania ocupa locul opt intre statele membre ale Uniunii Europene /UE/ dupa ponderea energiei obtinute din surse regenerabile in consumul final brut, in 2013, arata datele prezentate, marti, de Oficiul european de Statistica (Eurostat), transmite Agerpres (10 martie). Cea mai mare pondere a energiei obtinute din surse regenerabile in consumul total in 2013 s-a inregistrat…

Citește mai departe
COP20 la Lima: Schimbarea climatica - Evitand dezastrul

Summit-ul pentru o politica energetica si de mediu comuna arata cat de fragmentata este Uniunea Europeana cand este vorba de interesele nationale dupa sase ani de criza

Summit-ul UE de doua zile inceput ieri ar trebui sa se concentreze pe politica si securitatea energetica si sa reprezinte un pas spre a face din Europa cel mai ambitios jucator la nivel mondial in lupta contra schimbarilor climatice. Insa dezbaterile vor scoate in evidenta, probabil, cat de fragmentata este UE cand este vorba de…

Citește mai departe

Unda verde pentru marijuana. Era psihedelica debuteaza in Washington si Colorado

Fenomenul legalizarii consumului de marijuana la nivel global – cu SUA pe post de pilot – deschide un nou capitol in istoria economica a omenirii. Numerosi analisti economici sunt de parere ca „industria marijuanei” – legalizarea cultivarii canabisului, a consumului de „iarba”, a comercializarii acesteia, a logisticii colaterale si a implicarii sectorului financiar – este…

Citește mai departe
Europa trebuie sa ia o decizie clara in ceea ce priveste inovatia in agricultura si viitorul biotehnologiei

Europa trebuie sa ia o decizie clara in ceea ce priveste inovatia in agricultura si viitorul biotehnologiei

In acest an, a patra Conventie Internationala purtand numele „Biotehnologie si agricultura: viitorul este acum” a reunit, in Portugalia, sapte lectori internationali care au dezbatut utilizarea biotehnologiilor agricole la nivel national si in Europa. Conventia a fost organizata de Centrul pentru Informare in Biotehnologie (CIB) si s-a desfasurat in data de 11 iunie 2014 la…

Citește mai departe

Viziunea WWF pentru conservarea ursului brun: habitate intinse si neintrerupte

Filiala Maramures a organizat, recent, o conferinta internationala dedicata securizarii coridoarelor ecologice utilizate de ursii bruni, marcand astfel finalul proiectului „Granite deschise pentru ursi in Carpatii Romaniei si Ucrainei”. Proiectul, implementat in parteneriat cu Organizatia RachivEcoTur din Ucraina, a acoperit teritoriul judetelui Maramures, Romania si a regiunilor Ivano-Frankivsk si Zakarpatska din Ucraina si a avut…

Citește mai departe

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice a deschis Targul de mediu Romenvirotec 2014

Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice a deschis, in aceasta dimineata a XXI – a editie a targului de mediu Romenvirotec 2014. Expozitia internationala pentru tehnologii si echipamente de protectie a mediului, derulata sub patronajul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice a reunit companii din Romania, Austria, Belgia, Germania, Italia, Portugalia si Ungaria. In mesajul…

Citește mai departe
Programul ,,Casa Verde” Reluat În Cara? Severin

Attila Korodi: Doresc ca programul „Casa verde” sa reinceapa

Romania trebuie sa aiba o piata care sa ofere solutii tehnologice pentru protectia mediului in vederea atingerii standardelor europene in acest domeniu, a declarat, miercuri, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi. „Tara noastra poate sa aplice si sa atinga standardele in domeniul protectiei mediului, daca piata care ne ofera solutii tehnologice este efervescenta, are…

Citește mai departe

Expozitie internationala pentru tehnologii si echipamente protectia mediului

In perioada 26-29 martie 2014, ROMEXPO organizeaza cea de-a XXI-a editie a ROMENVIROTEC ”Expozitie Internationala pentru tehnologii si echipamente de protectia mediului”. Evenimentul reprezinta unul dintre principalele platforme dedicate industriei mediului. Specialisti atat din tara, cat si din strainatate (Austria, Belgia , Germania, Italia, Portugalia si Ungaria) din domeniile: managementului deseurilor, energiei regenerabile, decontaminarii solului…

Citește mai departe
Porumbul modificat genetic, singura planta aprobata pentru cultivare in scop comercial, in Uniunea Europeana

UE: 12 state care se opun OMG-urilor lanseaza Comisiei Europene un „apel al ultimei sanse”

Douasprezece state membre ale UE au lansat miercuri un apel al ultimei sanse catre Comisia Europeana pentru ca aceasta sa renunte la autorizarea cultivarii porumbului modificat genetic TC-1507 pe teritoriul Uniunii Europene, relateaza AFP. ”Speram sa avem maine un raspuns al serviciilor noastre juridice la aceasta scrisoare”, a spus Roger Waite, purtatorul de cuvant al…

Citește mai departe
Ferestrele inteligente reduc consumul de energie al cladirilor cu 20%

Ferestrele inteligente reduc consumul de energie al cladirilor cu 20%

Tehnologia CLIMAWIN a fost dezvoltata de IMM-uri daneze, irlandeze si germane printr-un proiect finantat de Uniunea Europeana Un consortiu alcatuit din trei producatori si distribuitori europeni de ferestre si sisteme de ventilatie a dezvoltat o noua tehnologie pentru ferestre eficiente energetic care economisesc caldura, destinate renovarii cladirilor rezidentiale si comerciale. In timpul iernii, prin ferestre…

Citește mai departe
Ce s-a întâmplat în plenul PE: CO2, achizi?iile publice, protec?ia social?

Ce s-a intamplat in plenul PE: CO2, achizitiile publice, protectia sociala

In prima perioada de sesiune a anului 2014, Parlamentul European a urat bun venit presedintiei elene a Consiliului UE. Deputatii europeni au aprobat noile reguli privind reducerea emisiilor de CO2 de la camionete, ameliorarea achizitiilor publice si protectia muncitorilor independenti. Comisia pentru afaceri economice si-a continuat ancheta privind rolul grupului Troika in timpul crizei. Consolidarea…

Citește mai departe

Cat de bio sunt produsele bio?

In ultimii ani, Romania a fost impanzita de numeroase magazine pe rafturile carora sunt expuse spre vanzare produse si de doua ori mai scumpe decat cele conventionale. Este vorba despre produsele certificate bio. Paine, peste, lapte ori legume, toate sunt prezentate de comercianti ca alimente mult mai sanatoase decat cele obisnuite si care fac adevarate…

Citește mai departe

Topul fructelor si legumelor cu pesticide de pe piata din Romania

Citricele turcesti si merele romanesti contin cele mai multe pesticide, potrivit raportului anual de monitorizare a pesticidelor in Romania realizat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru anul 2012. Din 3.367 de probe analizate, care au inclus fructe, legume, cereale, mancare din cereale pentru bebelusi si produse de origine animala, 839 (25%) contineau…

Citește mai departe
M?suri pentru reducerea folosirii pungilor de plastic la nivelul Comisiei Europene

Masuri pentru reducerea folosirii pungilor de plastic la nivelul Comisiei Europene

Comisia Europeana va inainta luni o propunere care are drept scop reducerea folosirii pungilor de plastic de unica folosinta. Printr-un amendament la o directiva europeana privind deseurile care provin din ambalaje, statele membre vor avea posibilitatea de a alege una dintre masurile propuse, printre care instituirea unor taxe, stabilirea unor tinte de reducere a folosirii…

Citește mai departe
Europa ar putea economisi miliarde de euro daca si-ar propune obiective mai ambitioase pentru energia regenerabila

Cit de verde este energia europeana?

Politica energetica, o politica relativ noua a Uniunii Europene, se incadreaza intr-un context mai larg – Strategia Europeana pentru dezvoltare durabila. Tratatul de la Lisabona stabileste pentru prima data o baza juridica solida pentru aceasta politica, ce ramine in continuare o competenta comuna, impartita intre institutiile europene si statele membre. Jan Frederik Braun, in ultima…

Citește mai departe
În doi ani, la Timi?oara se va produce energie prin arderea de?eurilor

Marea Britanie va acorda consultanta Romaniei in domeniul obtinerii de energie din deseuri

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a avut o intalnire de lucru, marti, la Muzeul Satului, cu Secretarul de Stat pentru Energie si Schimbari Climatice din Marea Britanie, Edward Davey. Intalnirea face parte din programul vizitei delegatiei Marii Britanii condusa de secretarul de stat, in Romania. Alaturi de delegatia Marii britanii, la intalnire au…

Citește mai departe

Mediu: 80 % din europeni sunt ingrijorati de impactul produselor asupra mediului

Conform unui nou sondaj, europenii ar fi dispusi, in majoritatea lor, sa isi schimbe obiceiurile de cumparare si sa se orienteze catre produse mai ecologice, insa multi dintre ei considera ca nu au acces la suficiente informatii si nu au incredere in afirmatiile producatorilor legate de caracterul ecologic al produselor. Sondajul privind „Atitudinile europenilor fata…

Citește mai departe