Romania a coborat drastic in topul celor mai atractive piete pentru investitii in energie regenerabila

Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile
Romania a coborat drastic in topul celor mai atractive piete pentru investitii in energie regenerabila
Romania a coborat drastic in topul celor mai atractive piete pentru investitii in energie regenerabila

Romania a coborat pe pozitia 35 in clasamentul celor mai atractive piete din lume pentru investitii in energie regenerabila, conform ultimului raport EY.

Daca in 2011, Romania se afla pe locul 13 la nivel mondial intre tarile cele mai atractive pentru astfel de investitii, schimbarile legislative din ultimii patru ani si lipsa predictibilitatii acestora au determinat scaderea accentuata a atractivitatii Romaniei pentru investitorii in energii verzi.

„Pentru a recupera din terenul pierdut de piata locala in atragerea investitorilor in domeniul energiei, institutiile statului si factorii de decizie trebuie sa depuna eforturi pentru stabilirea de politici energetice transparente si credibile pe termen lung, care sa realizeze un echilibru intre interesele investitorilor, consumatorilor si statului in domeniul electricitatii produse din surse regenerabile de energie”, spune Florin Vasilica, partener si lider al departamentului de Asistenta in tranzactii, EY Romania.

Acuratetea legislativa a marcat evolutia tarilor in clasamentul din acest an

Aceasta acuratete legislativa este cea care a generat modificari majore in partea de sus a indexului RECAI. Raportul evidentiaza India si Egipt ca exemple de tari care atrag tot mai multe investitii straine, reflectand investitiile majore si proiectele importante rezultate din eforturile guvernelor de a-si atinge obiectivele propuse si din reformele politice menite sa imbunatateasca climatul de investitii.

In timp ce semnalele din Europa raman amestecate, semnale politice pozitive de pe mai multe piete sunt in masura sa genereze un impact pozitiv in anul care vine. Franta a urcat pe locul sapte, ca urmare a progreselor inregistrate de politica sa energetica care au generat o mult asteptata certitudine privind ambitiile legate de energiile regenerabile ale tarii pana in anul 2030. In mod similar, amendamentele suplimentare introduse in legislatia privind licitatiile competitive din Polonia, dar si angajamentul Suediei de a renunta la energia nucleara in favoarea energiilor regenerabile in proportie de 100%, trimit un semnal clar pietei in ansamblul ei, potrivit studiului EY.

Intre timp, Marea Britanie a coborat pe locul opt al indexului, cea mai joasa pozitie de pana acum, in contextul neclaritatilor legate de modul in care „contractele pentru diferenta” din aceasta tara vor fi suficiente pentru stimularea investitiilor in capacitati noi de productie, in timp ce Italia a coborat pe locul 16 in urma aparitiei informatiilor legate de scaderea tarifelor la energia solara pentru noi proiecte.

Dincolo de Europa, Mexicul si-a continuat ascensiunea ca urmare a evolutiei pozitive a procesului legislativ privind energia, care stabileste un plan detaliat pentru atingerea obiectivelor ambitioase ale tarii legate de energiile regenerabile, precum si a reformelor energetice in cadru mai larg. In acelasi timp, Egiptul a revenit in index dupa doi ani, datorita unui nou sistem de tarifare si de licitatii care ofera o mai mare claritate dezvoltatorilor de proiecte si demonstreaza cresterea sprijinului guvernamental pentru proiectele de energiile regenerabile.

„Continua volatilitate a preturilor la petrol si provocarile geopolitice continua sa sublinieze importanta diversificarii surselor de energie, ca mijloc de atingere a unui grad mai ridicat de securitate energetica. Energiile regenerabile devin pentru multe tari o parte tot mai importanta a unui mix larg de surse de energie, marcand ascensiunea mai multor piete in indexul nostru de atractivitate. Investitiile globale in energii regenerabile au atins 300 miliarde USD in 2014, depasind investitiile in tehnologii de noua generatie pentru combustibili nucleari si fosili”, a precizat Florin Vasilica.

Implicarea sectorul privat creste atractivitatea noilor surse de energie

Sarcina de a crea un cadru competitiv si de a atrage investitii in energii regenerabile nu ar trebui sa cada in intregime pe umerii politicienilor. Sectorul privat are un rol important de jucat aici. Investitorii si dezvoltatorii din sectorul privat trebuie sa faca efortul de a distinge intre riscurile reale si cele doar percepute, si sa fie mai proactivi in stabilirea unei prezente tangibile pe pietele lor tinta.

Nivelurile in crestere ale implicarii sectorului privat si dezvoltarea de proiecte pe scara mare au ajutat mai multe tari sa urce in cadrul indexului, asa cum s-a intamplat cu Kenya, Maroc, Chile si Filipine. Exemplul initiativei Power Africa, conduse de Statele Unite, evidentiaza modul in care investitiile sectorului privat de peste 20 miliarde de USD (in plus fata de finantarea guvernului american de 7 miliarde USD) au fost generate de nivelurile ridicate de crestere economica si de cererea energetica din intreaga regiune.

„Alimentarea cu energie in viitor incepe prin dobandirea mix-ului energetic adecvat la un cost cat mai accesibil. Tarile se indeparteaza de o abordare energetica unilaterala, si incep sa exploreze modul in care energiile regenerabile pot ajunge sa se incadreze, sau chiar sa domine strategiile lor energetice in sens mai larg. Dobanzile mai mici de pe pietele de capital mature forteaza investitorii sa caute oportunitati dincolo de granite si in noi sectoare. Industria romaneasca de energii regenerabile – si odata cu ea consumatorii de energie din intreaga tara – pot fi un beneficiar major al acestei tendinte, in cazul in care guvernul va oferi investitorilor politici si reglementari integrate, pe termen lung. De asemenea, se contureaza o alta tendinta majora la nivel global, caracterizata de o colaborare mai stransa intre sectorul public si cel privat in masura sa asigure implementarea de masuri de reforma adecvate obiectivelor pietei. Pietele care adopta astfel de bune practici vor culege roadele”, concluzioneaza oficialul EY Romania.

Raportul RECAI realizeaza un clasament al primelor 40 de piete din punct de vedere al atractivitatii si oportunitatilor de investitii in sectorul energiei regenerabile, avand la baza o serie de indicatori macroeconomici, indicatori ai pietei de energie si de tehnologie specifica. Indicele monitorizeaza 40 de piete din intreaga lume: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, China, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kenya, Mexic, Maroc, Olanda, Norvegia, Peru, Polonia, Portugalia, Romania, Arabia Saudita, Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Taiwan, Thailanda, Turcia, Ucraina, Marea Britanie si SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *