RABO: Cum poate fi scazut consumul de energie al cladirilor?

Noi prevederi pentru reducerea consumului de energie al cladirilor

La propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), Guvernul a aprobat, in cadrul sedintei din data de 27 ianuarie 2016, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, republicata, potrivit unui comunicat al MDRAP, dat publicitatii vineri, 29 ianuarie 2016. Vasile Dincu, viceprim-ministru: „Am propus colegilor din Guvern o…

Citește mai departe
Tranziţia energiei la BMW: peste 50% din electricitatea utilizată provine din surse regenerabile

Tranzitia energiei la BMW: peste 50% din electricitatea utilizata provine din surse regenerabile

Cu ocazia conferintei de presa anuale pentru bilant, BMW Group a anuntat ca, pentru prima data in istoria concernului, 51% din electricitatea pe care o utilizeaza la nivel mondial este furnizata din surse regenerabile. Acesta este un punct de reper semnificativ pentru companie, obiectivul sau fiind ca, pe parcursul anilor urmatori, sa creasca treptat ponderea…

Citește mai departe
Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Romania a coborat drastic in topul celor mai atractive piete pentru investitii in energie regenerabila

Romania a coborat pe pozitia 35 in clasamentul celor mai atractive piete din lume pentru investitii in energie regenerabila, conform ultimului raport EY. Daca in 2011, Romania se afla pe locul 13 la nivel mondial intre tarile cele mai atractive pentru astfel de investitii, schimbarile legislative din ultimii patru ani si lipsa predictibilitatii acestora au…

Citește mai departe
Fruntasi la consum de energie verde

Fruntasi la consum de energie verde

Romania ocupa locul opt intre statele membre ale Uniunii Europene /UE/ dupa ponderea energiei obtinute din surse regenerabile in consumul final brut, in 2013, arata datele prezentate, marti, de Oficiul european de Statistica (Eurostat), transmite Agerpres (10 martie). Cea mai mare pondere a energiei obtinute din surse regenerabile in consumul total in 2013 s-a inregistrat…

Citește mai departe
ANRE a decis: consumatorii de electricitate vor subvenţiona mai multă energie regenerabilă în acest an

ANRE a decis: consumatorii de electricitate vor subventiona mai multa energie regenerabila in acest an

„Pentru anul 2015 cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 11,9% din consumul final brut de energie electrica“, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE). Pentru 2014 cota obligatorie a fost stabilita de Guvern la 11,1%, impactul in facturi…

Citește mai departe
Bilanţul energiei verzi: s-au făcut de trei ori mai puţine investiţii decât s-a anticipat

Statul intinde o mana de ajutor marilor parcuri eoliene

Departamentul pentru Energie a pregatit un proiect de modificare a Legii 220 privind stimularea investitiilor in electricitatea „verde”, prin care aduce precizari suplimentare privind certificatele verzi primite de marile parcuri. Surse din piata de profil ne-au spus ca modificarile propuse sunt binevenite pentru marile parcuri eoliene, precum cele ale CEZ, Enel, Verbund si EDP, aflate…

Citește mai departe
Germania s-a înverzit: Energia regenerabilă a avut pentru prima dată cea mai mare contribuţie în asigurarea consumului

Romanii au platit 376 de milioane de euro pentru energia regenerabila

Producatorii de energie regenerabila au primit anul trecut subventii in valoare de 376 de milioane de euro, bani pe care i-au platit toti consumatorii de energie din Romania, prin componenta de certificate verzi din facturi, potrivit raportului de monitorizare a pietei energiei regenerabile pe anul trecut, publicat de ANRE. ‘Veniturile incasate, raportate de producatorii de…

Citește mai departe

Energia regenerabila subventionata in 2014

Guvernul a aprobat in cadrul sedintei de miercuri o hotarare privind cantitatea de energie regenerabila subventionata pentru anul 2014, informeaza Biroul de presa al Executivului. transmite Agerpres (26 martie). Cota de energie produsa din surse regenerabile de energie care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2014 se stabileste la nivelul cotei…

Citește mai departe

Panourile solare de pe acoperisuri ruineaza companiile energetice din SUA

Companie energetice americane se opun in mod activ la introducerea in masa a tehnologiilor „verzi”, deoarece acestea le privesc de o parte semnificativa a profiturilor. In 2013, numai in treilea trimestru, 31000 de gospodarii casnice din SUA au instalat panouri solare, refuzand partial sau complet la achizitionarea energiei electrice de la companiile energetice. Pozitia de…

Citește mai departe

WWF lanseaza campania „Raurile de munte: ultima sansa”

WWF lanseaza campania „Raurile de munte: ultima sansa” WWF-Romania lanseaza campania nationala „Raurile de munte: ultima sansa”, urmand modelul campaniei din 2011, „Salvati padurile virgine”, cand peste 100.000 de romani au contribuit la modificarea legislatiei, in favoarea padurilor virgine. WWF isi propune ca, alaturi de sustinatorii campaniei, sa obtina protectia legala pentru cele mai valoroase…

Citește mai departe

Investitorii in energia regenerabila continua sa ceara aprobari in ritm sustinut pentru noi proiecte

Investitorii in energia regenerabila continua sa ceara aprobari in ritm sustinut pentru noi proiecte, desi Guvernul a redus subventiile pentru acest sector si a anuntat noi taieri in perioada urmatoare. Guvernul a amanat de la 1 iulie o parte din certificatele verzi care sunt acordate producatorilor de energie regenerabila, pe care acestia ar urma sa…

Citește mai departe
Fa?a neagr? a energiei verzi

Ministrul Energiei: Vom ajunge sa stam pe intuneric daca nu limitam capacitatea proiectelor de energie verde

Limitarea intrarii in sistem a proiectelor de energie din surse regenerabile este necesara pentru a nu se crea dezechilibre in sistemul energetic, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, intr-o conferinta de profil. El s-a referit la un proiect de hotarare de Guvern care limiteaza la 3.315 MW capacitatea proiectelor de energie regenerabila…

Citește mai departe

Guvernul vrea sa limiteze la 3.315 MW capacitatea producatorilor de energie din surse regenerabile

Departamentul pentru Energie vrea sa limiteze la 3.315 MW capacitatea producatorilor de energie din surse regenerabile care vor primi certificate verzi in acest an, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern. Aceasta inseamna ca, din momentul in care aceasta HG va intra in vigoare, niciun nou proiect de energie regenerabila nu va mai primi certificate…

Citește mai departe

Cum functioneaza sistemul de certificate verzi

Editorial de Oana Stratula, avocat.  In considerarea angajamentelor asumate prin Protocolul de la Kyoto din decembrie 1997, precum si a tintelor stabilite prin Directiva Parlamentului European si a Consiliului nr. 2001/77 privind promovarea electricitatii produse din surse de energie regenerabila pe piata interna a electricitatii, Romania a implementat o schema de sustinere a producerii de…

Citește mai departe

Energia verde va putea ajunge si la populatie

Guvernul a publicat in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta prin care modifica legislatia privind sprijinul acordat energiei produse din surse regenerabile, printre prevederi figurand posibilitatea ca energia verde sa fie comercializata prin contracte reglementate, respectiv catre populatie. „Energia electrica produsa din surse regenerabile de energie sustinuta prin sistemul de promovare poate fi comercializata si prin…

Citește mai departe
Cursuri gratuite pentru agricultorii români care vor s?-?i produc? curent electric în ferm?

ANRE: Micii producatori de energie regenerabila nu au nevoie de avize

ANRE a informat ca micii producatori de energie din surse regenerabile nu au nevoie de autorizatii de infiintare si licente. „Construirea unei capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile este conditionata de obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor necesare, stabilite prin acte normative specifice mai multor domenii (constructii, mediu, energie electrica, etc). In aceste…

Citește mai departe

Energia eoliana si alte surse regenerabile de energie in Romania

TPA Horwath Romania si Schoenherr si Asociatii SCA anunta publicarea raportului „Energia eoliana si alte surse regenerabile de energie in Romania” pe anul 2012, cea mai actuala si exhaustiva analiza a sectorului de energie eoliana din Romania in contextul international si al obiectivelor impuse de Comunitatea Europeana. Raportul indica o crestere de 112,6% a capacitatii…

Citește mai departe
Google si Microsoft investesc in energie eoliana

In 2011, capacitatea instalata in energia eoliana in Romania a crescut cu 112,6%

Capacitatea instalata in energia eoliana a inregistrat, in Romania, o crestere de 112,6% in 2011, fata de 2010, estimarile indicand o dublare a capacitatii instalate in cursul lui 2012, potrivit Raportului pe 2012 „Energia eoliana si alte surse regenerabile de energie in Romania”, lansat miercuri de TPA Horwath si casa de avocatura Schoenherr si Asociatii,…

Citește mai departe

Fara investitii, Romania va importa in 2030 jumatate din energia necesara

Investirea anuala a 3-4 miliarde de euro in eficienta energetica, surse regenerabile de energie si in utilizarea potentialului de petrol si gaze ar limita semnificativ dependenta energetica a Romaniei. Romania are nevoie de investitii anuale de 3-4 miliarde de euro pentru a-si reduce dependenta de importurile de energie, estimate sa acopere in 2030 aproape jumatate…

Citește mai departe

Coalitia de mediu: Dezvoltare durabila si Protectia mediului

Degradarea accelerata a capitalului natural din Romania sub presiunea dezvoltarii economice, in special in conditiile actualei crize economico-financiare, creeaza nenumarate probleme de mediu in majoritatea domeniilor: arii protejate, exploatarea resurselor (minerit, cariere), managementul deseurilor, eficienta energetica si energie regenerabila, protectia zonei costiere, energia nucleara si deseurile radioactive, poluarea apei si amenajarile hidrotehnice, spatii verzi urbane,…

Citește mai departe

Studiu: Politici in domeniul energiei electrice din resurse regenerabile – Riscuri asupra protectiei mediului si dezvoltarii sustenabile

Institutul Ordoliberal & Asociatia Romana de Mediu: Politici in domeniul energiei electrice din resurse regenerabile – Riscuri asupra protectiei mediului si dezvoltarii sustenabile – Autori: dl. Valentin M. Ionescu, Institutului Ordoliberal si dl. Ioan Gherghes, presedintele executiv al Asociatiei Romane de Mediu Reglementarea interventiei statului in sectorul energiei electrice produse din surse regenerabile, aduce nu numai externalitati…

Citește mai departe

Proiect: Parcul Solar Fotovoltaic Gura Ialomitei

Pe suprafetele de teren din zona Giurgeni – Gura Ialomitei s-a identificat un potential energetic solar si eolian, context in care Consiliul Judetean Ialomita si-a propus realizarea proiectului „Asigurarea energiei electrice pentru functionarea unor institutii publice din judetul Ialomita prin captarea energiei verzi solare – Parcul Solar Fotovoltaic Gura Ialomitei”, participand astfel la sesiunea de…

Citește mai departe

Greenpeace lanseaza astazi o harta on-line interactiva, care ilustreaza toate reactoarele nucleare functionale din lume

Greenpeace lanseaza astazi o harta on-line interactiva, care ilustreaza toate reactoarele nucleare functionale din lume, impreuna cu estimari ale numarului de victime in cazul unui dezastru similar celui de la Fukushima, posibil la oricare dintre aceste reactoare. Afisand cele peste 400 de reactoare, harta interactiva (1) arata ca sute de milioane de oameni locuiesc in…

Citește mai departe

BEI finanteaza cu 200 milioane euro constructia unui parc eolian in Romania

Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda un imprumut de 200 milioane de euro pentru finantarea constructiei unei ferme eoliene terestre in apropierea litoralului Marii Negre, la nord de Constanta, in regiunea Dobrogea din Romania, informeaza un comunicat al institutiei. Noua ferma eoliana va avea o capacitate totala instalata de 347,5 MW. Aceasta va fi construita…

Citește mai departe