Deputatul Remus Cernea sustine ca Romanie nu are nevoie de doua noi reactoare nucleare si ca treptat trebuie sa se renunte la o astfel de sursa de energie si sa ne indreptam catre sursele regenerabile de energie.
“Romania ar trebui sa renunte la energia nucleara si sa demareze o procedura de phase-out pentru a inchide intr-un interval de timp pe cat posibil cat mai scurt, cele doua reactoare existente la Cernavoda. Cererea energetica pe piata interna este in scadere, iar potentialul de dezvoltare a surselor regenerabile in tara noastra este unul foarte mare si va putea acoperi, printr-o dezvoltare progresiva, si printr-un mix energetic echilibrat, atat necesarul intern cat si posibile solicitari de export catre tarile din jur. De altfel, energia eoliana a si depasit, pentru anumite perioade din ultimii ani, cantitatea de energie livrata de catre centrala de la Cernavoda. Construirea eventuala a doua noi reactoare ar reprezenta o risipa de resurse uriase (aproximativ 5 miliarde Euro, conform datelor prezentate in presa) si asumarea unor riscuri pentru Romania, dar si pentru regiune, care vor ingrijora atat cetatenii romani, cat si statele vecine (Moldova, Ucraina, Bulgaria).
Am afirmat in repetate randuri puncte de vedere in acest spirit, inclusiv prin documente publice, si in calitate de deputat si in calitate de consilier de stat in cabinetul Victor Ponta I.
Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2014-2035 inca nu este finalizata, iar o dezbatere politica asupra acesteia nu a avut deocamdata loc. Conform secretarului de stat in Departamentul pentru Energie, Karoly Borbely, se preconizeaza ca in luna octombrie a acestui an va fi supus dezbaterii publice un document privind strategia energetica.
In absenta unei strategii energetice asumate de catre Romania, este hazardata, fara justificare solida si fara a se incadra intr-o strategie dezbatuta si asumata de catre tara noastra, declansarea procedurii de selectare de investitori pentru realizarea proiectului “Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda” cu un termen foarte scurt, de pana in 8 septembrie 2014.
Acest lucru este ingrijorator nu doar pentru ca deschide calea realizarii acestor doua reactoare nucleare in Romania, ci si pentru ca viciaza libera concurenta, descurajand alti potentiali investitori pe langa cei din Republica Populara Chineza. In plus, declaratiile premierului conform carora Romania va coopera cu China pentru realizarea reactoarelor nucleare suspenda, practic, principiul unei licitatii libere si corecte, intrucat aceasta pare sa fie una cu un final anuntat inainte de a se derula…
Nu in ultimul rand, fiind vorba de un obiectiv strategic, este inacceptabil ca Romania sa cedeze pachetul majoritar de actiuni, de 51%, asa cum s-a anuntat, catre compania chineza care ar urma sa faca investitia. Sper ca in cadrul discutiilor politice din parlament sa existe maturitatea necesara pentru a se respinge categoric o astfel de perspectiva.
Cred ca modelul energetic pe care ar trebui sa il urmeze Romania este unul centrat pe surse regenerabile de energie si pe renuntarea treptata la energia nucleara si la combustibilii fosili responsabili pentru emisiile de CO2 care produc schimbarile climatice. Germania si-a asumat deja astfel de obiective pentru a inchide toate centralele nucleare si a produce 100% din energie din surse regenerabile pana in 2050. Orasul Viena alaturi de multe altele din Uniunea Europeana sustine de asemenea, in cadrul initiativei ‘Cities for a Nuclear Free Europe’, renuntarea la energia nucleara. Viena consuma 100% din energie din alte surse decat cea nucleara”, a spus Remus Cernea.