Romania, fruntasa in Europa la poluarea generata de termocentrale

Romania, fruntasa in Europa la poluarea generata de termocentrale
Romania, fruntasa in Europa la poluarea generata de termocentrale

Dupa o evolutie descendenta timp de cateva decenii, utilizarea carbunelui pentru producerea energiei este din nou in crestere. Carbunele este inca o sursa importanta de energie in Europa, acoperind aproximativ o patrime din productia de energie electrica. Sunt planificate in jur de 50 de noi termocentrale pe carbune. Din pacate insa, carbunele este sursa de energie cu cel mai ridicat nivel de emisii de carbon din UE, contribuind cu aproximativ 20% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera.

Romania ocupa insa locul doi in Europa in topul poluarii generate de termocentralele pe carbune, pe aceeasi pozitie cu Germania, potrivit unui raport al Aliantei pentru Sanatate si Mediu (HEAL). Impactul acestei poluari in Romania se ridica la 2.731 de decese premature, aproximativ 1.284 de cazuri noi de bronsita cronica si peste 619.660 de zile de lucru pierdute anual. Costurile economice ale impactului termocentralelor pe carbune asupra sanatatii in Romania sunt estimate la circa 8 miliarde de euro pe an.

Realizatorii raportului spun ca emisiile de la termocentralele pe carbune din Europa contribuie in mod semnificativ la ponderea imbolnavirilor cauzate de poluarea mediului. Cele mai recente date arata ca impactul la nivelul UE se ridica la peste 18.351 decese premature, aproximativ 8.628 de cazuri noi de bronsita cronica si peste 4 milioane de zile de lucru pierdute anual. Costurile economice ale impactului termocentralelor pe carbune asupra sanatatii in Europa sunt estimate la circa 43,1 miliarde de euro pe an. Aceste costuri sunt asociate mai ales cu afectiuni respiratorii si cardiovasculare.

Impreuna, termocentralele din Polonia, Romania si Germania sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din efectele asupra sanatatii. Alte efecte importante sunt atribuite arderii carbunelui in Bulgaria, Cehia, Grecia, Serbia, Turcia si Marea Britanie.

Mai mult, producerea de energie pe baza de carbune contribuie in mod semnificativ la schimbarile climatice, indentificate de OMS ca fiind principala provocare in secolul XXI pentru sanatatea publica. O termocentrala pe carbune de mari dimensiuni emite cateva mii de tone de poluati periculosi ai aerului anual si are o durata medie de viata de minim 40 de ani.

In opinia celor de la Alianta pentru Sanatate si Mediu, ar trebui acordata prioritate investitiilor in surse regenerabile de energie si in economisirea energiei.

Rezervele nationale de carbunesunt suficiente pentru urmatorii 30 de ani.

Energia electrica, sursa de incalzire in viitor

Reprezentantii asociatiei non-profit Bankwatch Romania, de protectie a mediului, considera ca toate termocentralele din Romania ar trebui inchise in urmatorii cinci-zece ani, pentru ca „avem suficiente alte resurse de producere a energiei”. In plus, majoritatea termocentralelor au o durata de viata depasita, de peste 30 de ani.

„Nu trebuie sa aruncam energia pe fereastra. Trebuie sa folosim resursele de energie regenerabila. Toate termocentralele ar trebui inchise. In cazul in care se opreste vreunul dintre cele doua reactoare, sau daca este seceta si hidrocentralele nu mai produc, avem ca alternativa importul de energie. Mai mult, carbunele poate fi folosit mult mai tarziu, peste zeci de ani, cand resursele clasice (gazele naturale si petrolul) se termica”, a declarat presedintele Bankwatch, Ionut Apostol.

Acesta considera totodata ca, pe termen lung, o sa ajungem sa ne incalzim cu aparate ce folosesc energie electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *