GREENPEACE: Cum ne afecteaza carbunele sanatatea?

Conform unui raport publicat de Agentia Europeana de Mediu in anul 2010, Romania este al saselea poluator industrial din Uniunea Europeana.

Romania – al saselea poluator industrial din Uniunea Europeana

Conform unui raport publicat de Agentia Europeana de Mediu in anul 2010, Romania este al saselea poluator industrial din Uniunea Europeana, cea mai mare amenintare pentru mediu si sanatate in Europa fiind expunerea la particulele in suspensie (PM2,5, PM10). Prezenta acestora in aerul respirat creste riscul decesului cauzat de boli cardiologice, respiratorii si cancer pulmonar si scurteaza speranta de viata cu 6-12 luni in majoritatea tarilor europene.

Cum afecteaza carbunele de la termocentrale sanatatea noastra?

O serie de emisii, precum pulberile in suspensie, oxizii de azot si cei de sulf sunt eliberate in atmosfera de catre termocentralele pe carbune. Efectele negative ale acestor emisii asupra sanatatii pot fi: afectiuni oculare, dermatologice, afectiuni ale cailor respiratorii, afectiuni ale rinichilor, plamanilor si sistemului nervos, cresterea riscului de cancer, accidente vasculare cerebrale, astm si boli ale tractului respirator inferior, impiedicarea dezvoltarii normale a plamanilor la copii, precum si alte boli pulmonare si cardiovasculare. Poluantii interfereaza cu dezvoltarea plamanilor la copii si cresc riscul de aparitie a infarctului si a anumitor boli neurologice.

cele-mai-poluatoare-termocentrale-europene-pe-carbune1-1-e1429679181509

cum-ne-afecteaza-carbunele-sanatatea-1-e1429679240724

Costurile medicale provocate de termocentrale

Costurile de sanatate provocate de termocentralele pe baza de carbune sunt adeseori indirecte si ascunse, sau se pot estima mai greu, insa acestea sunt printre cele mai ingrijoratoare.

Potrivit AEM, in 2009, emisiile poluante provenite din instalatiile industriale ale Romaniei au generat in total costuri medicale, impreuna cu alte costuri externe (reprezentand costuri generate de activitatea termocentralelor, care insa nu se regasesc pe facturile de energie, nici in costurile operatorilor de termocentrale, ci revin indirect societatii: prejudicii generate in agricultura, costuri de sanatate, anumite costuri de mediu etc.), de 4,7 – 10,3 miliarde de euro. Sectorul energetic a fost raspunzator de 80% din aceste daune, numai complexele energetice Rovinari, Turceni si Craiova provocand daune in valoare de 1,7 – 3,9 miliarde de euro.

In anul 2010, termocentralele tarii au cauzat pierderea a 647.000 de zile de munca, in urma imbolnavirilor, precum si 31.700 de ani de viata pierduti sub forma deceselor premature. Termocentralele Complexului Energetic Oltenia – Turceni, Rovinari, Isalnita, Craiova – sunt principalele responsabile pentru o contraperformanta tulburatoare: in Romania, numarul deceselor cauzate de poluarea termocentralelor il depaseste pe cel al victimelor din accidente rutiere.

Tot in 2010, poluarea provenita de la centralele pe carbune din Uniunea Europeana a scurtat vietile europenilor cu un total de 240.000 de ani de viata, ceea ce corespunde unui total de 22.000 de decese premature, conform raportului Ucigasul silentios al Europei.

Combustibilii fosili apartin trecutului si ar trebui sa-i lasam acolo. Exista solutii alternative, iar pana in 2050 Romania isi va putea acoperi 84% din necesarul energetic propriu din surse regenerabile de energie – estimare facuta cu tehnologia disponibila in prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *