Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului in 2013

Peste 5,5 milioane de decese premature au fost cauzate, in 2013, din cauza poluarii aerului, iar mai mult de jumatate dintre aceste decese s-au inregistrat in China si India, potrivit unui nou studiu prezentat in Washington, informeaza publicatia The Guardian. Potrivit unui raport prezentat, vineri, de cercetatori americani, canadieni, chinezi si indieni la intalnirea anuala…

Citește mai departe

Cele mai poluate judete din Romania

In 27 de judete si in Municipiul Bucuresti sunt depasiri constante ale plafonului maxim de poluare cu pulberi in suspensie, conform masuratorilor oficiale efectuate anul trecut si date luni publicitatii, printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial. Pulberile in suspensie, generic numite „praf”, sunt unul dintre cei 10 indicatori prin care se determina, oficial, gradul de…

Citește mai departe

Este capitalismul vinovat de distrugerea Planetei?

De aproape un deceniu incalzirea globala a devenit ”grija” nr. 1 si mesajul cel mai ”cool” al tuturor demagogilor si impostorilor – politicieni, spalatorese de cartier totusi ”ecologice”, furnizori de substante letale pentru executii capitale dar in recipiente ”reciclabile”, si de vopsea verde insa pe pompele de motorina – a devenit mesajul de dispret capitalist…

Citește mai departe

Scandalul Kronospan: Primaria SEBES finanteaza un studiu privind efectul poluarii asupra sanatatii populatiei

Consiliul local si Primaria Sebes va finanta realizarea unui studiu privind impactul activitatii industriale din oras asupra locuitorilor. Demersul vine in contextul in care de cinci saptamani au loc la Sebes proteste impotriva noii fabrici de formaldehida de pe platforma Kronospan. Potrivit unui comunicat de presa al Primariei Sebes, directorul Directiei de Sanatate Publica Alba,…

Citește mai departe

Sebes: Razboiul formaldehidei infierbanta spiritele

Mai multe asociatii ecologiste se opun deschiderii unei noi sectii la uzina Kronospan. Protestatarii spun ca ar exista o legatura directa intre functionarea instalatiei de formaldehida si inmultirea cazurilor de cancer, acuzatie respinsa de investitor. Sebesul a ajuns in centrul unui adevarat razboi al nervilor. De trei saptamani, duminica de duminica, peste 1.000 de oameni…

Citește mai departe
Protest de amploare la Sebes împotriva poluarii. Peste 1500 de persoane au mărșăluit prin tot orașul

Protest de amploare la Sebes impotriva poluarii. Peste 1500 de persoane au marsaluit prin tot orasul

Cel mai mare mars de protest organizat vreodata in judetul Alba s-a desfasurat duminica in municipiul Sebes. Peste 1500 de localnici din Sebes si Alba Iulia au participat, incepand cu ora 14.00, la marsul de protest „Opriti poluarea in Sebes!“, organizat de Grupul de Initiativa Civica. „Inarmati” cu banere si pancarte cu mesaje precum “Kronospane…

Citește mai departe
Impactul polu?rii industriale din România, estimat pân? la 80 mld. euro

Impactul poluarii industriale din Romania, estimat pana la 80 mld. euro

Poluarea industriala din Romania a generat, in perioada 2008-2012, costuri estimate cu sanatatea si protectia mediului de 25 pana la 80 miliarde euro, termocentrala Turceni fiind al treilea mare poluator din Uniunea Europeana in functie de impactul asupra costurilor totale. Potrivit unui studiu al Agentiei Europene de Mediu (EEA) privind impactul emisiilor poluante ale centralelor…

Citește mai departe
Dezbatere publică pentru autorizaţia de mediu a ArcelorMittal

Obiectiuni la raportul de expertiza in procesul taxei de poluare platita de Arcelor Mittal

Curtea de Apel Galati a hotarat anterior ca este nevoie si de efectuarea unei expertize fiscale inainte de a se pronunta in procesul deschis de reprezentantii Combinatului siderurgic impotriva Consiliul Local (CL) Galati pentru anularea HCL 498/2013, privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru 2014 in ceea ce priveste taxa stabilita pentru activitatea de metalurgie…

Citește mai departe
Sub stresul poluarii fonice

Sub stresul poluarii fonice

Doua intersectii si parti din trei cartiere, printre zonele unde nivelul maxim al poluarii fonice este frecvent depasit. ARAD. Poluarea fonica, unul dintre „pasagerii intunecati” ai aradenilor, depaseste deseori nivelurile maxime admise. Zgomotul urban are ca efect imediat provocarea de tulburari ale somnului – urmate de oboseala cronica, posibile tulburari ale auzului si in cazuri…

Citește mai departe

Un om de afaceri din Sebes cere mutarea „poluatorului“ Kronospan la 100 de kilometri de oras

Compania austriaca Kronospan SA a solicitat Agentiei pentru Protectia Mediului Alba revizuirea autorizatiei integrate de mediu pentru activitatea desfasurata pe platforma industriala de la Sebes. Daca la precedentele solicitari de acest gen, in 2007 si 2010, a existat o pozitie critica a unor reprezentanti ai comunitatii locale, de aceasta data o singura persoana a contestat…

Citește mai departe
Minidesertul Tausani-Bosneag, uitat de parlamentarii de Caras-Severin

Minidesertul Tausani-Bosneag, uitat de parlamentarii de Caras-Severin

Grupul Ecologic de Colaborare Nera deruleaza in perioada septembrie 2012 -iunie 2013 proiectul de interes public Watchdog si advocacy destinate stoparii activitatilor antropice ilegale in aria Parcul Natural Portile de Fier sustinut financiar de catre Trustul pentru Societatea Civila in Europa Centrala si de Est in cadrul programului Fondul pentru Inovare Civica derulat in Romania…

Citește mai departe
Rovana Plumb: Estim?m ca încas?rile din timbrul de mediu pentru 2013 s? ajung? la 700 de milioane de lei

    Varianta propusa de Guvern pentru timbrul de mediu nu respecta principiul „poluatorul plateste”.

    Varianta propusa de Guvern pentru timbrul de mediu nu respecta principiul „poluatorul plateste”. In plus, aplicarea taxei auto din 2012 pentru transportul comercial este o „masura absurda”, a declarat Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport(FORT). Ministrul Mediului sustinea la inceputul saptamanii trecuta importanta acestui principiu in formula stabilita pentru timbrul de mediu ce…

    Citește mai departe

    Galatiul, inecat in poluare timp de 40 de ani?

    Este semnalul de alarma tras public de catre reprezentantii organizatiei internationale Greenpeace, care au dat publicitatii un comunicat de presa in care atrag atentia asupra potentialelor efecte pe care le-ar avea asupra mediului construirea unei termocentrale de catre firma italiana Enel. Construirea termocentralei pe carbuni in Zona Libera Galati de catre firma Enel a fost…

    Citește mai departe

    18.000 de oameni din Clisura Dunarii sufera, in fiecare zi cu vint puternic, din cauza poluarii cu praf provenit de la iazurile de decantare uscate ale fostei intreprinderi miniere

    18.000 de oameni din Clisura Dunarii sufera, in fiecare zi cu vint puternic, din cauza poluarii cu praf provenit de la iazurile de decantare uscate ale fostei intreprinderi miniere. Birocratia statului si incoerenta factorilor de decizie de la nivelul Ministerului Economiei se soldeaza cu probleme majore pe cele doua maluri ale fluviului, poluarea depasind, de…

    Citește mai departe

    Locuitorii Bacaului si Onestiului, cei mai afectati de poluare

    Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Bacau a publicat raportul anual judetean privind starea mediului, valabil pentru 2011. Potrivit datelor, poluarea fonica si aerul poluat continua sa fie o problema in special in municipiu. Raportul arata detaliat evolutia poluarii in ultimul an comparativ cu anii 2007-2010. Fata de anul precedent, in 2011 s-au inregistrat cresteri…

    Citește mai departe

    Iarna siberiana din ultimele saptamani este rezultat al fenomenului de incalzire globala, tot mai accelerat in ultimii ani.

    Iarna siberiana din ultimele saptamani este rezultat al fenomenului de incalzire globala, tot mai accelerat in ultimii ani. Specialistii sustin ca in viitor temperaturile vor creste in fiecare anotimp, cu predilectie iarna si vara, iar primavara va veni cu doua saptamani mai devreme. Defrisarile masive accelereaza schimbarile climatice In ultimele saptamani de iarna s-a vorbit…

    Citește mai departe

    Decizia suspendarii autorizatiei integrate de mediu pentru societatea Romplumb, pasata dintr-o parte in alta

    Soarta societatii Romplumb Baia Mare este in continuare incerta. Somatia primita de la Agentia Regionala de Mediu, prin care administratia uzinei era atentionata ca emisiile de dioxid de sulf trebuie sa se incadreze in parametrii impusi de autorizatia integrata de mediu, a expirat in 14 august. Activitatea la Romplumb nu a fost insa sistata, iar…

    Citește mai departe

    Sefii Romplumb au cerut prelungirea cu sase luni a termenului pentru incadrarea in parametrii de mediu la emisiile de dioxid de sulf

    Tur de forta astazi, 5 august, pentru autoritatile judetene si baimerene. Vizita ministrului Economiei, Ion Ariton, si a ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, in Maramures a inceput, dis-de-dimineata, cu o intalnire cu administratia locala si directorii companiei Romplumb, cel mai mare poluator din Baia Mare. Discutiile au vizat, in principal, autorizatia integrata de mediu a uzinei,…

    Citește mai departe

    Padurea Sofez, deci plantez! are peste douazeci si noua de mii de copaci

    Voluntarii Asociatiei Salvati Dunarea si Delta au plantat peste 29.000 de copaci in Bucuresti, Comana si Mahmudia, in cadrul campaniei Sofez, deci plantez! derulata in perioada martie 2010 – aprilie 2011, cu sprijinul Petrom. Sofez, deci plantez! este o campanie de responsabilizare initiata de Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis…

    Citește mai departe

    SCHIMBARILE CLIMATICE – Raport: Aprecieri pozitive la adresa Romaniei

    Romania ocupa locul 30 din 60 intr-un top al tarilor care inregistreaza performante in lupta cu incalzirea globala. Potrivit raportului „Climate Change Performance Index 2009” (CCPI), dat publicitatii, luni, la Copenhaga, de cea mai mare retea de ONG-uri din Europa (Climate Action Network Europe) si organizatia Germanwatch, din clasament fac parte tari industrializate si cu…

    Citește mai departe

    Suntem prea multi pe Pamant

    Dezbaterile in contradictoriu privind incalzirea sau racirea Pamantului au sanse sa treaca in plan secund la reuniunea de la Copenhaga in probleme de clima, recent fiind auzite tot mai multe voci care sustin ca pericolul cel mai mare este suprapopularea planetei in urmatorii 40 de ani. O lege „planetara”, cum ar fi cea a „unui…

    Citește mai departe