SCHIMBARILE CLIMATICE – Raport: Aprecieri pozitive la adresa Romaniei

Romania ocupa locul 30 din 60 intr-un top al tarilor care inregistreaza performante in lupta cu incalzirea globala. Potrivit raportului „Climate Change Performance Index 2009” (CCPI), dat publicitatii, luni, la Copenhaga, de cea mai mare retea de ONG-uri din Europa (Climate Action Network Europe) si organizatia Germanwatch, din clasament fac parte tari industrializate si cu economii emergente, care impreuna sunt responsabile pentru 90% din emisiile anuale mondiale de CO2.schimbari climatice

Studiul CCPI evalueaza felul in care cele 57 de tari implementeaza politici constructive in lupta cu schimbarile climatice. De altfel, in clasament, in dreptul fiecarei tari, sunt notate trei cote pentru nivelul de emisii, tendinta de crestere a emisiilor si politica privind clima Romania, care in 2008 ocupa locul 42, se afla acum pe locul 30, cu un punctaj de 52,9.

„Cele 12 pozitii castigate de Romania (intr-un an) pot parea, la prima vedere, un progres remarcabil in ceea ce priveste abordarea schimbarilor climatice, daca nu am sti, insa, ca acesta se datoreaza angajamentelor din Pachetul Clima si Energie adoptat de Parlamentul European in ianuarie 2009. Altfel spus, nu este vorba de o politica mai coerenta a Romaniei, ci de un angajament ferm al UE, menit sa-i consolideze pozitia de lider in cadrul negocierilor de la Copenhaga”, a declarat Lavinia Andrei, presedintele ONG-ului de mediu TERRA Mileniul III, expertul national implicat in elaborarea raportului.

„Indexul reprezinta un clasament in care tarile sunt comparate atat intre ele, cat si in functie de criteriul mentinerii cresterii temperaturii sub 2° Celsius. De aceea, pentru ca nici o tara nu a luat masurile adecvate in lupta impotriva schimbarilor climatice, primele trei locuri ale topului nu au fost acordate nici in acest an”, sustine Jan Burck de la Germanwatch pe site-ul organizatiei.

Locul al patrulea este ocupat de Brazilia (cu 68 puncte), care anul acesta a detronat Suedia (67,4 puncte). Cele doua tari sunt urmate de Marea Britanie (65,3 puncte). Codasele clasamentului sunt, ca si anul trecut, Canada (40,7 puncte) si Arabia Saudita (28,7 puncte). Potrivit raportului, tarile din fruntea clasamentului au ocupat aceste pozitii datorita legislatiilor nationale ambitioase in domeniu.

Statele Unite, cel mai mare poluator al Planetei, se afla intr-una dintre pozitiile codase (locul 53), Christopher Bals, director de politici la Germanwatch, amintind ca „exista mai multe proiecte legislative in Congresul SUA in acest moment, dar nimic nu este inca adoptat. Aparitia unei legi care sa aiba ca obiectiv reducerea reala a emisiilor, precum si o performanta remarcabila la Copenhaga ar ajuta SUA sa urce in clasament”.

Raportul poate fi accesat la adresa: http://www.germanwatch.org/ccpi

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *