Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului in 2013

Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului in 2013
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului in 2013

Peste 5,5 milioane de decese premature au fost cauzate, in 2013, din cauza poluarii aerului, iar mai mult de jumatate dintre aceste decese s-au inregistrat in China si India, potrivit unui nou studiu prezentat in Washington, informeaza publicatia The Guardian.

Potrivit unui raport prezentat, vineri, de cercetatori americani, canadieni, chinezi si indieni la intalnirea anuala a Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintific (AAAS) in Washington, din cauza poluarii pe cale aeriana, 1,6 milioane de oameni au murit in China si 1,4 milioane in India in 2013.

„Poluarea pe cale aeriana este al patrulea mare factor cu risc de deces la nivel global si, de departe, cel mai mare factor de risc de mediu pentru provocarea bolilor”, a declarat Michael Brauer, cercetator la University of British Columbia. Brauer a explicat ca poluarea contribuie la boli de inima precum infarct, cancer pulmonar, bronsite, tipuri de emfizem si infectii acute.

Brauer a facut, impreuna cu colegii sai, o comparatie intre problema poluarii cu care se confrunta Asia si conditiile generate de sute de ani de revolutia industriala din SUA si Europa, factorul comun fiind norii de fum toxic din aer pe fondul dezvoltarii economice masive.

Din cauza poluarii produse de arderile de carbune, 360.000 de persoane au murit in China in 2013, potrivit cercetatorului Qiao Ma, care a adaugat ca arderea carbunilor pentru furnizarea de energie electrica constituie cel mai mare factor poluator din tara, motiv pentru care China a convenit sa reduca emisiile de dioxid de carbon, la conferinta despre schimbarile climatice de la Paris.

„Chiar si in cazul celui mai curat aer pana in 2030”, Qiao Ma a explicat ca in China se vor inregistra de la 990.000 pana la 1,3 milioane de decese anual. Beijing s-a aflat sub cod rosu de alerta din cauza poluarii. Potrivit unui alt studiu, mii de oameni mor anual din cauza poluarii pe cale aeriana.

„Suntem de parere ca este nevoie de politici mult mai agresive”, a pledat cercetatorul.

Potrivit cercetatorului Chanda Venkataraman, poluarea aerului in India are loc din cauza arderilor de carbune, a lemnului si a ingrasamintelor naturale, care transmit cantitati enorm de mari de cenusa si particule toxice in casele locuitorilor.

Circa 920.000 de decese au fost atribuite poluarii generate de emisiile transmise de centralele termice si de vehicule, iar 590.000 din cauza emisiilor transmise de arderile in scopul activitatilor de gatit si furnizarii de incalzire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *