Un om de afaceri din Sebes cere mutarea „poluatorului“ Kronospan la 100 de kilometri de oras

Un om de afaceri din Sebes cere mutarea „poluatorului“ Kronospan la 100 de kilometri de oras
Un om de afaceri din Sebes cere mutarea „poluatorului“ Kronospan la 100 de kilometri de oras

Compania austriaca Kronospan SA a solicitat Agentiei pentru Protectia Mediului Alba revizuirea autorizatiei integrate de mediu pentru activitatea desfasurata pe platforma industriala de la Sebes. Daca la precedentele solicitari de acest gen, in 2007 si 2010, a existat o pozitie critica a unor reprezentanti ai comunitatii locale, de aceasta data o singura persoana a contestat oficial procedura.

Este vorba despre omul de afaceri Ioan Caldare, unul dintre cei mai vechi opozanti ai companiei producatoare de placi stratificate din lemn. Potrivit APM Alba, activitatea societatii Kronospan Sebes SA se incadreaza in anexa ordonantei de urgenta 152/2005 privind controlul integrat al poluarii, modificata si aprobata de Legea 84/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, privind: Instalatii chimice pentru producerea de substante chimice organice de baza: hidrocarburi ce contin oxigen, precum: alcooli, aldehide, cetone, acizi carboxilici, esteri, acetati, eteri, peroxizi, rasini epoxidice si Instalatii de ardere cu o putere nominala mai mare de 50 MW.

Autorizatia integrata de mediu se revizuieste o data la trei ani. In prezent se deruleaza o astfel de procedura care va fi incheiata la inceputul anului 2014. Compania austriaca a organizat in 8 noiembrie o dezbatere publica in Sebes, mult mai linistita fata de precedentele. Cu toate acestea, omul de afaceri Ioan Caldare, unul dintre cei mai vechi contestatori ai activitatilor derulate de Kronospan la Sebes, a depus la APM Alba o contestatie prin care solicita ca autorizatia integrata de mediu sa nu fie revizuita.

„Va solicit sa retrageti absolut toate autorizatiile de mediu acordate poluatorului Kronospan, sa nu mai acordati nici autorizatie de mediu pentru Kronospan sau Kronochem si sa luati urgent in studiu mutarea acestui poluator la 50-100 de kilometri de Sebes“, afirma Ioan Caldare (foto) in contestatia inregistrata la APM Alba si publicata pe site-ul institutiei. Afirmatiile acestuia sunt indreptate in special impotriva fabricii care produce formaldehida si care este administrata de societatea Kronochem SRL, parte componenta a grupului de firme din multinationala Kronospan.

Formaldehida este utilizata in productia de PAL fiind un element esential pentru obtinerea acestui produs utilizat in special in industria mobilei. O serie de specialisti considera ca formaldehida poate determina cresterea incidentei cazurilor de cancer. In lumea stiintifica medicala exista o reala dezbatere pe aceasta tema. Chiar daca statistic s-a constatat in ultimii ani cresterea numarului de persoane care se imbolnavesc de cancer, atat in Sebes cat si la nivelul judetului Alba, nu s-a putut face o legatura directa cu emisiile de pe platforma industriala Kronospan.

Potrivit Centrului Regional de Sanatate Publica Targu Mures, judetul Alba are cea mai ridicata rata de imbolnaviri de cancer dintre judetele din Regiunea Centru, chiar daca populatia este mult mai mica raportat la Sibiu si Brasov. Alba detine locuri „fruntase” la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric si melanom malign. La Sectia de Oncologie a Spitalului Judetean Alba au fost inregistrate, in primele doua trimestre ale anului 2013, 585 de cazuri noi de cancer. Anul trecut, numarul acestora a fost de 1.169, din care 816 s-au soldat cu decese.

La Sebes functioneaza o fabrica de formaldehida cu o capacitate de 30.000 de tone pe an. Societatea Kronochem doreste inca din 2007 sa construiasca o fabrica cu capacitatea de 60.000 de tone. A si construit-o in proportie de 80 la suta, dar a trebuit demolata pentru ca nu avea autorizatie de la primarie. Ulterior, Kronochem a reluat procedura de autorizare si, in octombrie 2012, a obtinut acordul de mediu pentru noua fabrica de la Agentia Regionala de Protectie a Mediului Sibiu. Chiar daca a trecut un an, societatea nu a demarat inca activitatile de construire a noii fabrici, cu capacitate dubla fata de cea existent in prezent.

Investitia Kronospan la Sebes depaseste 200 de milioane de euro si a creat peste 500 de locuri de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *