Viorel Ilisoi (Arhiepiscopia Sucevei): Cerem retrocedarea a peste 160.000 de hectare de padure

Viorel Ilisoi (Arhiepiscopia Sucevei): Cerem retrocedarea a peste 160.000 de hectare de padure
Viorel Ilisoi (Arhiepiscopia Sucevei): Cerem retrocedarea a peste 160.000 de hectare de padure

Arhiepiscopia Sucevei cere retrocedarea a 166.000 de hectare de padure, iar prin administrarea acesteia ar putea fi usurata sarcina enoriasilor de a ajuta biserica, a declarat, marti, pentru AGERPRES, preotul Viorel Ilisoi, vicepresedinte al Federatiei Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania – Nostra Silva.

‘Practic, daca ar fi fondul bisericesc, o parte din greutate, din donatiile care se fac de catre credinciosi, ar fi preluata din sursele din acest fond. La momentul actual avem 15.000 de hectare de padure in judetul Suceava si taiem numai dupa amenajamente, deci dupa cum este randuiala din punct de vedere silvic si folosim banii in restauratia bisericilor, in amenajarea lor, in activitati sociale, filantropice, ajutam persoane cu handicap si tot ceea ce are nevoie biserica’, a spus Ilisoi, care a participat la forumul ‘Padurea Noastra”, in calitate de presedinte al Asociatiei unitatilor de cult din protopopiatele din Suceava si Radauti si reprezentant al arhiepiscopului Pimen al Sucevei si Radautilor.

Preotul Ilisoi a aratat ca a venit la Forum pentru ca una din problemele importante pentru Biserica este recuperarea padurilor ce au apartinut bisericii.

‘Am venit sa ascult problemele care se dezbat aici. Pentru noi, problema cea mai mare este retrocedarea fondului bisericesc, care este un act de dreptate, numai ca nu exista vointa politica. 166.000 de hectare este suprafata care trebuie retrocedata in Suceava. Biserica are nevoie de aceasta suprafata pentru conservarea si restaurarea monumentelor istorice din Bucovina. Este un act de dreptate, dar nu este vointa politica. Daca imi aduc aminte, Eminescu spunea ca acela care nu are cultul trecutului, nu are dragoste de neam si de tara. Politicienii de astazi, daca ar avea dragoste de neam si de tara, ar rezolva si aceasta problema’, a explicat preotul Ilisoi.

Acesta a subliniat ca ‘numai pentru o singura manastire care trebuie restaurata, este nevoie de cateva milioane de euro’.

Retrocedarea celor aproximativ 167.000 de hectare de paduri din judetul Suceava se afla in instanta de mai bine de 10 ani, litigiul fiind intre Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei (FBORB) si Regia Nationala a Padurilor (RNP) – Romsilva, administratorul padurilor de stat.

La finele lunii octombrie, seful Romsilva, Adam Craciunescu, a declarat ca „Fondul bisericesc vrea sa obtina calitatea de proprietar, desi a avut doar in folosinta cele 167.000 de hectare de paduri, nu in proprietate. Pe langa aceasta suprafata, cer si 100 de cladiri”. In luna decembrie instanta ar putea pronunta sentinta in acest litigiu.

Romsilva administreaza in momentul de fata doar 3,248 milioane de hectare padure aflata in proprietatea statului, din cele 6,47 de milioane inainte de retrocedare, dar si 1,12 milioane de hectare fond forestier proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale sau privata a proprietarilor privati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *