Dan Popescu (APPSS): 220 de milioane euro pentru paduri prin PNDR este foarte putin

0
642
Lucia Varga: PSD vrea s? men?in? p?durea ca surs? de bani ilegali
Lucia Varga: Reducerea tăierilor ilegale de păduri a fost prioritatea zero a mandatului meu
Dan Popescu (APPSS): 220 de milioane euro pentru paduri prin PNDR este foarte putin
Dan Popescu (APPSS): 220 de milioane euro pentru paduri prin PNDR este foarte putin

Asociatiile din domeniul forestier considera ca suma de 220 de milioane de euro prevazuta pentru sectorul forestier prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020 este insuficienta, fata de un necesar estimat de trei miliarde de euro.

‘Suma propusa de Ministerul Agriculturii prin PNDR nu reflecta nevoile sectorului forestier din Romania. Prin PNDR 2014 – 2020 a fost prevazuta alocarea sumei de 220 de milioane de euro. Noi sustinem ca suma este foarte mica’, a aratat presedintele Asociatiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii in Silvicultura (APPSS), Dan Popescu, la Forumul ‘Padurea Noastra’, care a reunit, marti, asociatiile din sectorul forestier.

Acesta a precizat ca este pentru prima data cand aceste organizatii si-au unit fortele ‘sa lupte pe un front comun – PNDR 2014 – 2020′, pentru obtinerea alocarii de sume adecvate prin PNDR’.

‘Analiza comparativa a indicatorilor statistici specifici agriculturii si silviculturii reflecta in mod obiectiv nevoia reala de finantare a sectorului forestier in functie de contributia la economia nationala. Un raport al Bancii Mondiale arata ca suma de 1,93 de miliarde de euro este insuficienta domeniului silvic pentru perioada 2014 – 2020’, a spus Popescu.

Participantii au adresat o scrisoare deschisa primului ministru si Ministerului Agriculturii in care arata ca din cauza subfinantarii sectorului forestier se vor acutiza taierile ilegale de paduri, in cuantum de 8 milioane de euro anual, se va accentua lipsa accesibilitatii masei lemnoase in peste 30% din fondul forestier cu distante de scos-apropiat de peste 1,2 kilometri, cu rezultate in costuri de exploatare si de mediu mari.

Scrisoarea avertizeaza asupra prejudiciilor de mediu, conditiilor de munca periculoase din cauza utilajelor foarte vechi, lipsa infrastructurii si inaplicabilitatea programelor de impadurire.

Semnatarii scrisorii arata ca ‘propunerea financiara a MADR pentru sectorul forestier – 220 milioane euro prin PNDR 2014 – 2020 – este gresit fundamentata si inacceptabila, raportat la necesitatile de dezvoltare concrete si actuale ale domeniului estimate la circa trei miliarde de euro’.

Scrisoarea ‘Sa respectam padurile si industria lemnului’ a fost initiata de Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania – Nostra Silva, Asociatia Forestierilor din Romania – ASFOR, Asociatia Administratorilor de Paduri – AAP, Asociatia Profesionala a Prestatorilor de Servicii in Silvicultura – APPSS si Forestry&Fordaq.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.