Raspunsul Greenpeace Romania la reactiile RNP Romsilva si Ministerului Apelor si Padurilor cu privire la situatia exploatarii din padurea cvasivirgina Bratocea, din Muntii Ciucas

Mai jos redam comunicatul de presa primit de redactia noastra din partea Greenpeace Romania: Reiteram afirmatia ca actiunea Greenpeace Romania nu vizeaza o institutie anume, ci este orientata catre protejarea padurilor virgine si cvasivirgine din Romania, ultimele asemenea paduri ramase in zona temperata a Europei. In ceea ce priveste reactia RNP Romsilva, Greenpeace Romania nu…

Citește mai departe

Agentii 007 din padurile Romaniei

Hotia de lemne din Romania a dus la masuri extreme: vom avea agenti sub acoperire in paduri. DNA-ul forestier va include, conform Ministerului Mediului, angajati speciali, care sa prinda in flagrant padurarii, in timp ce iau spaga. La angajare se va da un test teoretic, dar fiecare angajat va fi supus si mai multor probe…

Citește mai departe
Ziua Mondială a Zonelor Umede, marcată de APM Suceava printr-o masă rotundă, cu tema “Zonele umede şi schimbările climatice”

Ziua Mondiala a Zonelor Umede, marcata de APM Suceava printr-o masa rotunda, cu tema “Zonele umede si schimbarile climatice”

Agentia pentru Protectia Mediului Suceava, in parteneriat cu Asociatia Eudemos, va organiza maine, de la ora 11.00, la sediul din municipiul Suceava, de pe strada Bistritei nr. 1A, o masa rotunda cu tema “Zonele umede si schimbarile climatice”. Manifestarea marcheaza “Ziua Zonelor Umede – 2 februarie” – eveniment gandit ca un prilej de sensibilizare a…

Citește mai departe

Romsilva: Fondul forestier proprietate publica a statului, in scadere cu 62.000 hectare in 2015

Fondul forestier proprietate publica a statului in administrarea Romsilva a scazut anul trecut cu 62.356 hectare, astfel incat la 31 decembrie 2015 se ridica la 3,15 milioane hectare, a anuntat, joi, seful Romsilva, Adam Craciunescu, potrivit Agerpres. ‘Odata cu aprobarea Codului Silvic, fostul ICAS Bucuresti (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura ‘Marin Dracea’ – n.r.)…

Citește mai departe

Salvam cioatele, ca paduri nu prea mai sunt

Ministerul Mediului a elaborat un proiect privind infiintarea unui Consiliu National pentru Silvicultura, care va avea rol strict consultativ, fara conducere, a carui unica competenta va fi de a emite doar avize Nostra Silva, organizatia care se lupta de ani buni sa salveze ce a mai ramas din padurile Romaniei, cere ministerului sa imbunatateasca acest…

Citește mai departe

Garzile forestiere in dezbatere publica! O noua ”institutie pentru controale silvice si cinegetice

Proiectul de Hotarare a Guvernului privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Garzilor forestiere este disponibil pe pagina de Internet a Ministerului Mediului, iar cei interesati pot transmite opinii/propuneri/sugestii, pana la data de 19 august 2015. Controalele silvice si cinegetice vor fi efectuate conform acestui proiect atat la nivel central si local de noile…

Citește mai departe

Moldova, la un pas de CATASTROFĂ ECOLOGICĂ – raport al Agentiei Moldsilva

Numarul copacilor taiati ilegal din padurile si fasiile forestiere din tara depaseste de trei ori vanzarile de lemn de foc, raportate la Agentia Moldsilva. Constatarea le apartine specialistilor din domeniul forestier, care au analizat acest fenomen.   Tendinta se pastreaza in ultimii cinci ani, iar principala cauza este saracia, dar si dorinta de a obtine profit. „Lucrurile stau…

Citește mai departe
Conducerea „Moldsilva” se plânge de ilegalităţi în gestionarea fondului forestier naţional

Conducerea „Moldsilva” se plange de ilegalitati in gestionarea fondului forestier national

Sectorul forestier a ajuns intr-o stare alarmanta cu un aparat central si subdiviziuni nefunctionale, iar activitatea din silvicultura s-a redus doar la lucrari de recoltare si comercializare a masei lemnoase. Declaratia a fost facuta astazi, intr-o conferinta de presa, de directorul general al Agentiei de Stat „Moldsilva”, Iurie Apostolachi, ales recent in aceasta functie dupa…

Citește mai departe
Ministrul Mediului, despre consecintele reexaminarii Codului Silvic - critica decizia lui Iohannis

Ministrul Mediului, despre consecintele reexaminarii Codului Silvic – critica decizia lui Iohannis

Decizia presedintelui Klaus Iohannis de a transmite Parlamentului, spre reexaminare, Codul Silvic va intarzia nejustificat punerea in aplicare a unei legislatii menite sa apere micii proprietari de padure si sa combata taierile ilegale, a declarat marti ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu. „Desigur, este dreptul constitutional al domnului presedinte Klaus Iohannis de a transmite,…

Citește mai departe

Noi cercetari la Ghetarul Scarisoara. Se fac studii pe microoorganisme, pentru folosirea acestora in bionanotehnologii

La Ghetarul Scarisoara se desfasoara primul studiu pe microorganismele din gheata subterana din lume. Echipe de cercetatori din tara studiaza adaptabilitatea acestora la mediile extreme reci, pentru a fi utilizata in bionanotehnologii, in industria medicala sau biocombustibili. Ghetarul Scarisoara a fost vizitat de echipe de cercetatori care de-a lungul mai multor ani efectueaza diverse studii…

Citește mai departe
Peste 1,7 milioane de puieti vor fi plantati in padurile din Maramures in cadrul actiunii “Luna plantarii arborilor”

Peste 1,7 milioane de puieti vor fi plantati in padurile din Maramures in cadrul actiunii “Luna plantarii arborilor”

Peste 280 de ha de padure vor fi impadurite integral si alte aproape 50 de ha vor fi completate cu puieti, in cadrul activitatilor prilejuite de “Luna plantarii arborilor”. Directia Silvica Maramures a inceput deja actiunile de plantare a puietilor in zonele mai joase ale judetului, urmand ca actiunea sa continue, atunci cand solul se…

Citește mai departe

Gavrilescu, dupa modificarea Codului Silvic: Voi infiinta Consiliul National pentru Silvicultura

Ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu anunta, miercuri, dupa adoptarea noului Cod Silvic in Parlament, ca va infiinta Consiliul National pentru Silvicultura, ca organizatie profesionala fara personalitate juridica, care va avea un rol major in elaborarea normelor de aplicare a codului. „Dupa sase ani, in care, din pacate, am putut constata, cu totii, problemele generate de ambiguitatile…

Citește mai departe

Romania are nevoie de 1.000 de ani pentru a impaduri 2.000.000 ha de terenuri agricole degradate

Ultimul raport al Curtii de Conturi a Romaniei publicat recent a ajuns la o concluzie incredibila privind fondul forestier al Romaniei: „Avand in vedere ca Romania are 2 milioane hectare de terenuri agricole degradate, luand in considerare acelasi ritm de impadurire din perioada 2005-2013, ar fi necesari aproape 1000 de ani”. In plus, s-au pierdut…

Citește mai departe
Curtea de Conturi a Romaniei confirma jaful din padurile Argesului

Curtea de Conturi a Romaniei confirma jaful din padurile Argesului

Curtea de Conturi a Romaniei, institutie condusa de catre fostul senator de Arges Nicolae Vacaroiu, a dat publicitatii un raport privind situatia fondului forestier national, cu exemple din fiecare judet. Acest raport confirma jaful din padurile Argesului devoaland si „retetele” dupa care functioneaza o adevarata mafie a lemnului. Raportul vizeaza perioada 2010-2013 si atrage atentia…

Citește mai departe
Ministrul Mediului: Cel putin 20% din fondurile europene trebuie folosite in proiecte relevante climatic

Ministrul Mediului: Cel putin 20% din fondurile europene trebuie folosite in proiecte relevante climatic

Strategia operationala si planul national de actiune care vor fi elaborate in acest an trebuie sa permita accesarea cu succes a fondurilor europene pentru perioada 2014 – 2020, din care cel putin 20% trebuie folosite in proiecte si actiuni relevante climatic, a declarat ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu. ‘Strategia operationala si planul national de actiune, pe…

Citește mai departe
Bucureşti: România şi răspunsul la provocarea climatică

Bucuresti: Romania si raspunsul la provocarea climatica

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a participat la Conferinta „Romania si raspunsul la provocarea climatica: strategia operationala si planul de actiune climatic” organizata in cadrul proiectului OPERA-CLIMA, Operationalizarea strategiei nationale privind schimbarile climatice si dezvoltarea componentei climatice a Programelor Operationale 2014-2020. „Strategia operationala si planul national de actiune, pe care le pregatim in acest an, trebuie…

Citește mai departe
Iohannis a retrimis Parlamentului Legea de modificare a Codului Silvic: Crează premisa unui tratament juridic discriminator

Silvicultura, la mana naturii

Anul 2014 a fost, pentru silvicultorii doljeni, unul greu, din cauza conditiilor meteorologice. „A fost un an dificil pentru noi, atat pentru exploatarea de masa lemnoasa, cat si pentru programul de impaduriri. Din cauza conditiilor climaterice, au fost multe zone inaccesibile pentru taieri, pregatirea terenului pentru impaduriri si, implicit, pentru plantare. Am exploatat 140.000 mc…

Citește mai departe
Codul Silvic, dezbătut în regim de urgenţă. Lucia Varga: Sper să fie aprobat în forma propusă de Guvern

Codul Silvic, dezbatut in regim de urgenta. Lucia Varga: Sper sa fie aprobat in forma propusa de Guvern

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, a declarat joi, intr-o conferinta de presa privind noul Cod Silvic, aprobat miercuri de Guvern, ca actul normativ va fi dezbatut in regim de urgenta in Parlament, precizand ca spera sa fie adoptat in forma propusa, informeaza Mediafax. Lucia Varga a subliniat ca „prioritatea zero” a mandatului…

Citește mai departe
Defri??rile masive din ograda poli?iei Alba. V?ile Sebe?ului ?i Mirajului, paradisul drujba?ilor

Defrisarile masive din ograda politiei Alba. Vaile Sebesului si Mirajului, paradisul drujbasilor

Taierile ilegale ale padurilor din Muntii Apuseni sunt protejate la cel mai inalt nivel de catre politistii care ar trebui sa stopeze taierile ilegale de padure. Masinile incarcate cu busteni, fiind escortate de politisti in mai toate judetele in care activitatea de baza o reprezinta taierea masei lemnoase. In judetul Alba, unul dintre adjunctii Inspectoratului…

Citește mai departe
Attila Korodi e cu p?durile la p?mânt. Consiliul de Administratie Romsilva e-n continuare ilegal

Attila Korodi e cu padurile la pamant. Consiliul de Administratie Romsilva e-n continuare ilegal

In plin scandal al retrocedarilor, ministrul mediului si schimbarilor climatice, Attila Korodi, simuleaza ca este preocupat de soarta padurilor din tara noastra. In realitate, el nu vrea, si nici nu prea poate, din motive politice, sa se implice in activitatea Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva, unde manager general este Adam Craciunescu. Ca dovada, ieri, a avut…

Citește mai departe
ANRP, noi sesizări privind retrocedările de terenuri: Vizate, peste 2.600 de hectare de pădure din județul Prahova

Curtea de Conturi: „Doar 0,5% din cei care taie ilegal padurile sunt condamnati la inchisoare cu executare”

Curtea de Conturi: „Doar 0,5% din cei care taie ilegal padurile sunt condamnati la inchisoare cu executare, acest grad de condamnare fiind insignifiant fata de veniturile considerabile obtinute din comercializarea lemnului taiat ilegal” Gradul de condamnare la inchisoare cu executare a celor care taie ilegal padurile se ridica la doar 0,5%, dupa cum reiese dintr-un…

Citește mai departe
Jude?ul Vâlcea este raiul defri??rilor masive de p?duri ?i t?ierilor ilegale de lemne

Judetul Valcea este raiul defrisarilor masive de paduri si taierilor ilegale de lemne

Potrivit unor precizari ale Departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Judetul Valcea este raiul defrisarilor masive de paduri si taierilor ilegale de lemne In cursul acesti an, mai multi parlamentari de Valcea au facut diverse adrese si interpelari la Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura pentru stoparea taierilor ilegale de lemne din judet. Referitor la…

Citește mai departe
Sorin Oprescu vrea sa defriseze 57 de hectare din Padurea Baneasa pentru un mega-tun imobiliar

Impotenta clasei politice in solutionarea problemelor stringente ale sectorului forestier din Romania

Incepand cu anul 2011 Codul Silvic, legea nr. 46 / 2008 – Biblia sectorului forestier, se afla intr-o permanenta dezbatere ce tine capul de afis pe holurile ministerului, parlamentului, in mediul academic, non-guvernamental, intreg sectorul forestier si in mass media. Se asteapta in zadar solutionarea problemelor din silvicultura romaneasca, fiind evident ca aceasta initiativa apare…

Citește mai departe
PNL cere Guvernului sa-si asume cauzele generate de viituri si sa prezinte harta defrisarilor ilegale

PNL cere Guvernului sa-si asume cauzele generate de viituri si sa prezinte harta defrisarilor ilegale

Purtatorul de cuvant al liberalilor, Alina Gorghiu, solicita Guvernului sa-si asume cauzele problemelor anuale generate de viituri si sa prezinte harta defrisarilor ilegale. „Guvernul Ponta trebuie sa renunte la complicitatea cu grupurile de interese oculte din silvicultura si sa ia masuri pentru stoparea defrisarilor ilegale. De ani de zile, romanii sunt revoltati de realitatea taierii…

Citește mai departe
Moldova, unul dintre statele cu cele mai pu?ine p?duri din Europa

PNL: Guvernul Ponta trebuie sa renunte la complicitatea cu grupurile de interese oculte din silvicultura

Purtatorul de cuvant al liberalilor, Alina Gorghiu, solicita Guvernului sa-si asume cauzele problemelor anuale generate de viituri. Ea cere Executivului si sa prezinte harta defrisarilor ilegale, informeaza Agerpres. „Guvernul Ponta trebuie sa renunte la complicitatea cu grupurile de interese oculte din silvicultura si sa ia masuri pentru stoparea defrisarilor ilegale. De ani de zile, romanii…

Citește mai departe
Liber la defri??rile p?durilor din România

Dr. ing. CRISTIAN D. STOICULESCU – „Devastarea padurilor, cu complicitatea calificata a autoritatilor de stat, impune necesitatea reintroducerii pedepsei cu moartea”

Custode onorific al Comisiei Monumentelor Naturii din Academia Romana, fost secretar general si vicepresedinte al societatii PROGRESUL SILVIC, fondata in 1886 „Vrem paradisul promis, cand am iesit din comunism”, suna un vers al unei cu­nos­cute formatii muzicale, aparute imediat dupa 1989. Dupa cum ne amintim, „democratii ori­ginali” ai epocii postdecembriste promiteau o Ro­manie a valorilor…

Citește mai departe
Ministerul Mediului a aprobat planul de management pentru Situl Natura 2000 si Rezervatia de castan comestibil Baia Mare

Maramures: Aproape 1.000 de hectare de castan comestibil, afectate de virsul cancerului de scoarta

Peste 1.000 de hectare de castan comestibil din rezervatia de castan comestibil Baia Mare sunt atacate de virsul cunoscut sub numele „cancerul scoartei”, care defoliaza lent copacul de la baza spre varf. Specialistii in probleme de mediu si silvicultura estimeaza ca peste 80% din plantatiile de castan comestibil aflat pe dealurile din apropierea orasului Baia…

Citește mai departe