Conducerea „Moldsilva” se plange de ilegalitati in gestionarea fondului forestier national

Conducerea „Moldsilva” se plânge de ilegalităţi în gestionarea fondului forestier naţional
Conducerea „Moldsilva” se plange de ilegalitati in gestionarea fondului forestier national
Conducerea „Moldsilva” se plange de ilegalitati in gestionarea fondului forestier national

Sectorul forestier a ajuns intr-o stare alarmanta cu un aparat central si subdiviziuni nefunctionale, iar activitatea din silvicultura s-a redus doar la lucrari de recoltare si comercializare a masei lemnoase.

Declaratia a fost facuta astazi, intr-o conferinta de presa, de directorul general al Agentiei de Stat „Moldsilva”, Iurie Apostolachi, ales recent in aceasta functie dupa activitatea parlamentara.

„Pe parcursul anului 2014 in domeniul silviculturii au fost inregistrate mai multe incalcari si ilegalitati, iar unele dintre acestea cad sub incidenta Codului Penal. Au fost atestate taieri ilicite ce au cauzat prejudicii de circa 600 mii de lei, o situatie deosebit de grava la acest capitol fiind la intreprinderile silvice Centru, Edinet, Comrat. De asemenea, pasunatul ilicit, incendiile, atitudinea iresponsabila a padurarilor s.a. sint fenomene care au ca urmare degradarea resurselor forestiere, micsorarea stabilitatii si rezistentei biologice”, a mentionat Apostolachi.

In alta ordine de idei, directorul Agentiei s-a referit la arenda fondului forestier. „Pe parcursul anilor 2008-2012 au fost semnate 842 de contracte de arenda a fondului forestier, dintre care deja au fost reziliate prin judecata si de comun acord 150 de documente. Regretabil, dar aceasta activitate a deviat mult de la scopul nobil care a stat la baza ideii de arenda a fondului forestier, fapt care ne-a impus sa initiem procedura de elaborare a unui nou regulament de resort. Daca acceptam si in continuare o asemenea gestionare a padurilor, riscam sa raminem fara patrimoniu silvic. Or, de aceea vom elabora strategii si politici viabile, cu antrenarea mediului stiintific si partenerilor straini pentru a avea o padure sanatoasa”, a specificat Iurie Apostolachi.

La rindul sau, Aurel Lozan, coordonator national al programului regional in domeniul silviculturii ENPI FLEG, finantat de Uniunea Europeana, a prezentat rezultatele unui studiu privind recoltarea si consumul lemnului.„Datele acestuia demonstreaza ca padurile sint gestionate nesustenabil, fara asigurarea durabilitatii. Conform studiului, consumul anual de lemn este aproape egal cu volumul de crestere. Mare parte a acestui consum depaseste de citeva ori volumele autorizate spre recoltare”, a subliniat Lozan.

Totodata, Dumitru Galupa, directorul Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS), a atentionat asupra starii de protectie a padurilor din tara. „In acest an vor fi intreprinse masuri de combatere a vatamatorilor pe o suprafata de 39 mii de hectare de padure, inclusiv cu aplicarea aviatiei. Actiunile vor fi desfasurate la intreprinderile silvice Calarasi, Chisinau, Rezeni, Cimislia, Telenesti, Tighina si la rezervatia naturala „Plaiul fagului”, a precizat directorul ICAS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *