Jaf de proportii uriase in padurile Argesului de nord! Conform unor surse din silvicultura argeseana, un raport intocmit recent de Regia Nationala a Padurilor scoate la iveala un adevarat dezastru provocat de mafia lemnului in muntii Argesului. Sute de hectare de padure rase de pe fata pamantului si alte mii aproape distruse reprezinta bilantul defrisarilor masive si complet necontrolate din judetul nostru.
Despre mafia lemnului si despre defrisarile masive care distrug padurile Argesului se vorbeste de ani de zile, dar pana acum nimeni nu a luat nicio masura. Si asta, pentru ca in spatele acestei afaceri in care se invart sume ametitoare de bani se afla interese uriase, despre care autoritatile in masura sa puna capat fenomenului stiu, dar se fac ca nu vad. Altfel, nu se poate explica cum in doar cinci ani de pe coastele muntilor Argesului au disparut efectiv sute de hectare de padure fara ca cineva sa stie ce drum au luat si cine a profitat de pe urma lor. Aceasta realitate dramatica cu care se confrunta silvicultura argeseana face obiectul unui raport intocmit recent de reprezentantii Regiei Nationale a Padurilor.
Oameni de afaceri si angajati ai statului – in reteaua defrisarilor
Conform surselor noastre, raportul ar fi fost cerut de catre actualii sefi ai Directiei Silvice Pitesti, dupa preluarea conducerii institutiei, documentul fiind comunicat oficial si mai marilor de la Bucuresti. Cea mai mare exploatare ilegala se afla in zona Valea Rea-Domnesti-Nucsoara. Concluziile raportului sunt socante – sustin aceleasi surse –, cifrele care arata proportiile dezastrului fiind de-a dreptul halucinante: 915 hectare de padure rase de pe fata pamantului si alte 1.600 de hectare distruse de pe opt portiuni de munte, zone care nu sunt marcate, asa cum ar trebui sa se procedeze conform legilor silvice. Mai precis, ar fi trebuit sa existe doua tipuri de marcaje, unul pe cioata ramasa la fata locului – marcajul fiind al ciocanului unui padurar -, precum si marcajul zonei, ambele tipuri de marcaje lipsind insa cu desavarsire. Taierile masive de padure ar fi fost facute de pe pante, ceea ce este extrem de periculos, pentru ca oricand pamantul poate pleca la vale. Raportul RNP, tinut deocamdata secret, vizeaza si alte aspecte, precum retrocedarile de terenuri forestiere, zona de nord fiind din nou centrul atentiei. Departe de a fi incheiata, ancheta demarata de autoritatile silvice argesene impreuna cu autoritatea nationala ar putea scoate la iveala o intreaga retea de oameni de afaceri si reprezentanti ai autoritatilor, care au contribuit intr-un fel sau altul la realizarea unui prejudiciu imens si la distrugerea padurilor argesene.