Numarul copacilor taiati ilegal din padurile si fasiile forestiere din tara depaseste de trei ori vanzarile de lemn de foc, raportate la Agentia Moldsilva. Constatarea le apartine specialistilor din domeniul forestier, care au analizat acest fenomen.
Tendinta se pastreaza in ultimii cinci ani, iar principala cauza este saracia, dar si dorinta de a obtine profit.
„Lucrurile stau mai rau acolo unde vegetatia forestiera este in afara Moldsilva. Desi si in cadrul Moldsilva sunt diverse scheme, posibilitati de a ascunde, de a recolta, dar astea sunt chestii interne ale Moldsilva”, a spus coordonatorul proiectului EMPI FLEG, Aurel Lozan.
Pe de alta parte, reprezentantii Moldsilva spun ca depun efort pentru a opri acest process, inclusiv prin instruirea personalului silvic.
„Sunt incadrate circa 1300 de personae care au functie de control, plus garda forestiera care are o misiune deosebita prin care noi exercitam controlul la nivel intern”, a declarat directorul general adjunct al Moldsilva, Tudor Botnari.
Totusi, taierile ilegale continua sa fie o problema pentru tara noastra. Acum o saptamana, in padurea din apropierea satului Cioresti, raionul Calarasi, au fost prinsi doi oameni in timp ce taiau copaci.
„Explicatia lor a fost urmatoarea, ca noi am venit in padure fara stirea padurarului si am doborat arborii ca avem nevoie de lemne de foc. Avem o suspiciune fata de padurar. Dupa cum vedeti arborii respectivi au fost doborati nu departe de cantonul, unde se afla domnul padurar”, a declarat inginerul de la Intreprinderea Silvicultura din Calarasi, Mihai Grosu.
Oamenii care isi incalzesc locuintele cu lemne spun ca, in fiecare iarna, cauta solutii pentru a face fata sezonului rece.
Expertii atentioneaza ca taierile ilegale produc un sir de consecinte grave, printre care degradarea padurilor si a solurilor, diminuarea biodiversitatii si scaderea productiei de cherestea.