Romsilva se „autosesizeaza” sub presiunea rucarenilor

Romsilva se „autosesizează” sub presiunea rucărenilor
Romsilva se „autosesizeaza” sub presiunea rucarenilor
Romsilva se „autosesizeaza” sub presiunea rucarenilor

In urma cu cateva zile Directia Silvica Arges a inceput verificarile, in teritoriu, privind modul in care s-au facut retrocedarile pentru suprafetele de padure ce trebuiau sa ramana ale statului, dar nu din proprie initiativa, ci la presiunea unei sesizari facute de un grup de rucareni.

Astazi, suntem in masura sa redam, chiar, adresa trimisa de directorul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, Adam Craciunescu, catre Directia Silvica Arges, in data de 24 noiembrie 2014.

In adresa transmisa de directorul Romsilva, i se transmite directorului de la Arges, Armand Chiriloiu, sa verifice, pana in data de 10.12.2014, o serie de aspecte semnalate de intr-o scrisoare (inregistrata de Romsilva in data de 24.10.2014) transmisa de un grup de rucareni reprezentat de Nicolae Tuluca. In respectiva scrisoare se reclama restituirea unor terenuri forestiere proprietate publica a statului, administrate prin Ocolul Silvic Rucar si Ocolul Silvic Campulung.

„Avand in vedere complexitatea problemelor la care se refera grupul de cetateni, precum si informatiile pe care le detinem in legatura cu modul de aplicare a prevederilor legilor fondului funciar in procesul de retrocedare a terenurilor forestiere din judetul Arges, dispunem masurile de mai jos:

1. Directorul Directiei Silvice Arges va numi, prin decizie, un colectiv de specialisti care sa identifice toate cazurile de retrocedare a terenurilor forestiere proprietate publica a statului din raza de activitate a ocoalelor silvice din subordine, realizata cu incalcarea prevederilor legilor fondului funciar si va prezenta Compartimentului Juridic documentatia necesara in vederea luarii de masuri de intrare in legalitate;

Termen: 31.12.2014

Raspund directorul si consilierul juridic al Directiei Silvice.

2.In cazurile cunoscute, pana in prezent, de retrocedare a terenurilor forestiere, realizata cu incalcarea prevederilor legilor fondului funciar, se vor promova, imediat, actiuni pentru intrarea in legalitate.

3.Conform prevederilor art. 28, alin. (6) din Legea nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare „membri formelor asociative aflati in devalmasie sau indiviziune nu pot instraina propriile cote parti unor persoane din afara acestora”.

Prin urmare, trebuie sa recomandati petentilor sa sesizeze, cu aspectele privind instrainarea de catre unii membri ai formei asociative a unor cote – parti unor persoane din afara formei asociative (n. red. se face referire la situatia din cadrul Obstei Mosnenilor Rucareni si Dambovicioreni), autoritatea teritoriala a autoritatii publice centrale, care raspunde de silvicultura, precum si organele statului abilitate sa cerceteze astfel de fapte si sa aplice sanctiunea legala pentru incalcarea prevederilor legale mentionate mai sus. IMAG0118

In cazul atestarii, prin HG nr.27 din 15.01.2014, a domeniului public de interes local al comunei Berevoiesti asupra terasamentului fostei cai ferate forestiere Rausor- Setu, in prezent drum forestier Rausor – Setu, veti solicita, imediat, Consiliului Local al comunei Berevoiesti, Consiliului Judetean Arges si institutiei prefectului judetului Arges sa promoveze un cat normativ de modificare a acestei hotarari de Guvern. Veti sesiza organele de cercetare penala pentru a analiza daca faptele consilierilor locali, care au votat HCL Berevoiesti, pentru atestarea domeniului public de interes local asupra acestui imobil, cumuleaza elemente constitutive ale unei/unor infractiuni si veti parcurge toate caile legale de atac pentru a contesta prevederea HG nr.27 din 15.01.2014 legata de acest imobil.

Verificarea aspectelor mentionate in sesizare, cat si masurile dispuse mai sus, se vor indeplini cu rigoare si cu respectarea intocmai a prevederilor legale in vigoare.

Conducerea Directiei Silvice va raspunde de indeplinirea in mod corespunzator a dispozitiilor de mai sus si va inainta, pana la data de 31.12.2014, la Regia Nationala a Padurilor – Romsilva un raport complet cu privire la problematica expusa in prezenta adresa.”, se arata in adresa numarul 26764, din data de 24.11.2014, transmisa de directorul Romsilva, Adam Craciunescu, catre Directia Silvica Arges.

Cu efect imediat, seful Directiei Silvice Arges, Armand Chiriloiu, a transmis, catre toate ocoalele silvice din subordine, adrese prin care solicita o analiza a tuturor aspectelor de nelegalitate cu privire la procesul de retrocedare a terenurilor forestiere proprietatea statului, verificari care trebuie facute la nivelul comisiilor locale de fond funciar.

Rezultatele verificarilor vor fi centralizate la nivel de Directie Silvica Arges in data de 16 decembrie 2014, pentru a se putea transmite, in termen, raspunsul catre Romsilva. Din comisia Directiei fac parte 14 persoane, trei din partea Directiei Silvice Arges si alte 11 persoane reprezentand fiecare ocol silvic de stat in parte.

Sub presiunea dosarelor instrumentate, deja, de DNA privind retrocedarile, dar si de frica publicitatii gratuite, Romsilva pare sa se fi trezit intr-un al douasprezecelea ceas si sa faca verificarile si valurile pe care ar fi trebuit sa le faca cu ani in urma.

Amintim aici de vechile adrese ale Directiei Silvice Arges in care se tot trageau semnale de alarma privind nereguli in validari, insa totul s-a rezumat (cel putin in trecut) la transmiterea de adrese cu circuit inchis catre comisiile de validare, dar fara a se face alte demersuri legale in incercarea de a fi stopate abuzurile.

Cum se mai spune ca niciodata nu e prea tarziu, poate ca, in cele din urma, se va face lumina si in privinta modului in care mii de hectare de padure au fost retrocedate in fals, multe din suprafetele de paduri fiind din proprietatea statului si care ar fi trebuit sa ramana ale statului, si care prin validari strambe sau hotarari judecatoresti neatacate au fost retrocedate, mare parte taiate la ras si mai apoi vandute si revandute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *