Maramures: Aproape 1.000 de hectare de castan comestibil, afectate de virsul cancerului de scoarta

Ministerul Mediului a aprobat planul de management pentru Situl Natura 2000 si Rezervatia de castan comestibil Baia Mare
Maramures: Aproape 1.000 de hectare de castan comestibil, afectate de virsul cancerului de scoarta
Maramures: Aproape 1.000 de hectare de castan comestibil, afectate de virsul cancerului de scoarta

Peste 1.000 de hectare de castan comestibil din rezervatia de castan comestibil Baia Mare sunt atacate de virsul cunoscut sub numele „cancerul scoartei”, care defoliaza lent copacul de la baza spre varf.

Specialistii in probleme de mediu si silvicultura estimeaza ca peste 80% din plantatiile de castan comestibil aflat pe dealurile din apropierea orasului Baia Mare sunt afectate de virus.

„Virusul Cryphonectria parasitica, cancerul de scoarta a afectat rezervatia in proportie de 80%. Suntem spre finalizarea proiectului care prevede salvarea castanului, iar planul de management a fost depus la Ministerul Mediului, in urma patru luni. E ultimul nostru demers, am intocmit si studiile de specialitate si avem toate elementele pentru un al doilea proiect ce va viza strict reconstructia ecologica a acestei rezervatiei de castani”, a declarat joi managerul de proiect Radu Bolchis, in cadrul unei intalniri intre autoritatile locale si specialisti.

Expertul Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice—ICAS Brasov, dr. Danut Chira a explicat ca fenomenul petrecut in Baia Mare nu este singular si poate fi intalnit in plantatiile de castani din toata lumea.

„Virusul a fost descoperit in anul 1984 in plantatia pomicola Dura, in apropiere de Baia Mare, apoi s-a extins spre padure si plantatiile de castani, facand prapad. Unde n-au fost aplicate tratamente, castanii au murit, iar acolo unde au fost efectuate s-a putut vedea o usoara ameliorare. Avem si parcele de castan care, in urma tratamentului, efectul a fost 100% benefic. E o premiera nationala ce se intampla aici, cand o boala invaziva este stopata, iar rezultatele sunt incurajatoare” a spus Danut Chira.

Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches a subliniat ca fructul castanului este emblema orasului, trebuind facute toate eforturile pentru salvarea rezervatiei.

„Cred ca dupa foarte multi ani, lucrurile evolueaza intr-o directie pozitiva. Sunt convins ca si prin acest proiect cu finantare europeana, dar si prin alte proiecte ce vor urma, vom putea putea implementa ceea ce au gandit specialistii, adica tratamentul necesar, astfel incat mare parte a rezervatiei sa fie salvata. Ulterior vor urma si plantari si regenerari. Consider ca este important sa tratam cu foarte mare atentie si responsabilitate acest lucru, fiind vorba de o emblema a orasului nostru, si despre un lucru pentru care suntem cunoscuti in intreaga lume” a spus Catalin Chereches.

Proiectul planului de management pentru Situl Natura 2000 — Rezervatia de Castan Comestibil Baia Mare, estimat la aproximativ 1,5 milioane de lei, este finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *