Hunedoara: Concurs pentru numele primului pui de zimbru nascut in salbaticie

Boala limbii-albastre omoar? zimbrii din Rezerva?ia Ha?eg-Slivu?. Num?rul animalelor protejate s-a înjum?t??it
Hunedoara: Concurs pentru numele primului pui de zimbru nascut in salbaticie
Hunedoara: Concurs pentru numele primului pui de zimbru nascut in salbaticie

Primul pui de zimbru care s-a nascut in Romania in stare de salbaticie va avea un nume ce va fi ales de iubitori de animale din tara in cadrul unui concurs care va fi organizat in acest scop pe o retea de socializare, incepand de saptamana viitoare.

‘Este vorba despre primul animal care a fost fatat in stare de salbaticie in zona Armenis, din judetul Caras-Severin. Stiam ca va urma acest lucru pentru ca Romanita, o femela pe care am adus-o de la rezervatia de zimbri din Hateg, a dat nastere unui vitel, in urma cu cateva zile. Noul membru al familiei de zimbri de la Armenis este vioi, sanatos, alearga din fata noastra, ceea ce este un lucru bun pentru ca vorbim acum de un animal salbatic’, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ofiterul de proiect din cadrul WWF Romania, Alexandru Bulacu.

El a explicat ca, deocamdata, nu se cunoaste sexul puiului de zimbru, pentru ca mama sa il protejeaza si nu lasa pe nimeni sa se apropie de locul in care se afla. ‘Ne-a si ‘avertizat’, prin sunete specifice, ca suntem deja prea aproape, dupa care Romanita a plecat mai departe de noi, impreuna cu vitelul. Sper ca in cadrul unui concurs sa stabilim un nume frumos pentru acest nou venit pe lume. Deocamdata nu stim daca e baiat sau fetita pentru ca nu am reusit sa ne apropiem foarte mult de ei, sa ne putem da seama’, a explicat Alexandru Bulacu.

Concursul pentru numele puiului de zimbru va incepe de saptamana viitoare pe paginile de facebook ale Rewilding Romania si WWF Romania, pana atunci urmand sa se cunoasca si pentru ce gen va trebui ales numele puiului de zimbru.

In prezent, in zona de resalbaticire Magura Zimbrilor Armenis traiesc 18 zimbri, intre care si puiul de cateva zile. Zimbrii au fost adusi la Armenis din mai multe rezervatii europene, in cadrul unui proiect mai amplu de repopulare cu acest animal a Carpatilor Meridionali. Proiectul este derulat de WWF-Romania si Rewilding Europe, in zona de resalbaticire Armenis, din Muntii Tarcu.

Conform datelor organizatiilor de mediu, in lume traiesc aproximativ 5.000 de zimbri, dar numai 3.400 de exemplare sunt in cirezi libere sau in regim de semi-libertate. Zimbrul este cel mai mare animal salbatic din Europa, greutatea unui mascul putand sa ajunga pana la 920 de kilograme, iar a unei femele pana la 600 de kilograme. Un zimbru poate atinge o inaltime de doi metri si traieste circa 28 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *