Judetul Valcea este raiul defrisarilor masive de paduri si taierilor ilegale de lemne

Jude?ul Vâlcea este raiul defri??rilor masive de p?duri ?i t?ierilor ilegale de lemne
Judetul Valcea este raiul defrisarilor masive de paduri si taierilor ilegale de lemne
Judetul Valcea este raiul defrisarilor masive de paduri si taierilor ilegale de lemne

Potrivit unor precizari ale Departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura,

Judetul Valcea este raiul defrisarilor masive de paduri si taierilor ilegale de lemne

In cursul acesti an, mai multi parlamentari de Valcea au facut diverse adrese si interpelari la Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura pentru stoparea taierilor ilegale de lemne din judet. Referitor la faptele ilegale din domeniul silviculturii inregistrate in judetul Valcea, autoritatea publica care raspunde de silvicultura pe raza judetului Valcea este Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Rm. Valcea. „Volumul arborilor taiati ilegal in anul 2012 identificat in controalele Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Rm. Valcea pe raza de activitate a acestuia impreuna cu personalul silvic din cadrul directiilor Silvice ale Regiei Nationale a Padurilor -Romsilva si ocoalelor silvice private aflate in raza de coordonare, a fost de 16502 mc din care defalcat pe fiecare judet in parte astfel: Valcea – 2699 mc, Gorj – 5812 mc, Dolj -4994 mc, Mehedinti – 892 mc si Olt – 2105 mc. Daca ne referim strict la controalele Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Rm. Valcea, in anul 2012 a fost identificat un volum al arborilor taiati ilegal de 802 mc din care defalcat pe fiecare judet in parte astfel: Valcea – 95 mc, Gorj – 198 mc, Dolj – 257 mc, Mehedinti – 252 mc si Olt – 0 mc.

Volumul arborilor taiati ilegal in anul 2013 identificat in controalele Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Rm. Valcea pe raza de activitate a acestuia impreuna cu personalul silvic din cadrul directiilor silvice ale Regiei Nationale a Padurilor -Romsilva si ocoalelor silvice private aflate in raza de coordonare, a fost de 52121 mc din care defalcat pe fiecare judet in parte astfel: Valcea – 38358 mc, Gorj – 4457 mc, Dolj -5425 mc, Mehedinti – 2349 mc si Olt – 1532 mc. Daca ne referim strict la controalele Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Rm. Valcea, in anul 2013 a fost identificat un volum al arborilor taiati ilegal de 37041 mc din care defalcat pe fiecare judet in parte astfel: Valcea – 35808 mc, Gorj – 221 mc, Dolj – 89 mc, Mehedinti – 923 mc si Olt – 0 mc.

Pentru prevenirea si combaterea taierilor ilegale Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura a elaborat un plan care cuprinde doua principale directii: intensificarea actiunilor de control; masuri legislative. Referitor la actiunile de control trebuie precizat faptul ca pe langa actiunile de control de rutina executate de catre structurile silvice cu atributii de control si cele executate in comun cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne, in cadrul actiunii denumite «Scutul padurii», Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura are in vedere accesarea fondurilor europene pentru implementarea unui sistem de interventie rapida (dupa modelul SMURD) in cazul semnalarii unor fapte grave de incalcare a legislatiei silvice, in special in ceea ce priveste taierile ilegale. Sistemul, bazat pe posibilitatea accesarii de imagini satelitare, urmareste, in principal, optimizarea colaborarii intre personalul cu atributii in prevenirea si combaterea taierilor ilegale (silvicultori, jandarmi, politisti, etc.). In cadrul masurilor legislative trebuie mentionata actiunea de armonizare a legislatiei nationale cu cea a Uniunii Europene in domeniu prin intrarea in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 470/2014 pentru aprobarea normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund, precum si a unor masuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn.

Prin acest act normativ sunt aduse unele completari la vechile Norme, cum ar fi instituirea sistemului “due diligence”, cu scopul de a reduce riscul introducerii pe piata interna a lemnului recoltat in mod ilegal si a produselor din lemn derivate din acesta, asa cum se prevede in Regulamentul (UE) nr. 995/2010. O completare inedita si novatoare o constituie introducerea unui sistem informatizat de control si de supervizare a trasabilitatii materialelor lemnoase, in timp real. Acest sistem vine sa suplineasca lipsa personalului de specialitate din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si de Vanatoare si sa elimine posibilele acte de coruptie din sistem”, se arata intr-un document al conducerii Departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *