Boii utilizati pe scara larga la muncile grele

Boii utilizati pe scara larga la muncile grele
Boii utilizati pe scara larga la muncile grele
Boii utilizati pe scara larga la muncile grele

Boii care au ajutat omenirea sa realizeze munci grele din cele mai vechi timpuri, sunt masculii maturi, castrati, ce provin de la orice rasa de bovine.

Boii pot lucra singuri, in pereche sau mai multi in functie de greutatea sarcinii de lucru. Desi anumite rase de bovine se preteaza mai bine pentru a face munca grea, in esenta boii de la toate rasele pot fi instruiti pentru munci agricole. Dar in Europa, pe langa boi, erau folosite frecvent si vacile pentru tractiune. Fermerii din Germania, Austria, Elvetia foloseau vaciile pentru un triplu scop: ca animale de lapte, pentru a ridica un vitel pentru carne, si ca animalele de tractiune. In America de Sud, Africa, China si India boii se folosesc in silvicultura la transportul bustenilor. In schimb in Statele Unite si Canada, fermierii traditionali si ecologisti folosesc boii pentru a trage utilaje agricole (prese de balotat, platforme pentru gunoi, plug, grebla pentru fan, etc.). La boi se foloseste tipul de ham german, utilizat pe scara larga in Austria si Elvetia, care este foarte confortabil si permite pentru a lucra cu doar un singur animal. Dresarea boilor este similara cailor, si cere multa onestitate in comunicarea cu animalele, si mult antrenament pentru a corecta greselile.

IFI-Heritage-Day-July-2012 2012-07-21 5Hrana data boilor se organizeaza in asa fel incat sa ii mentina tot timpul in conditii bune, pentru a putea presta orice munca li se cere. Ingrijitorii de vite administreaza boilor de obicei furaje voluminoase si suculente cum ar fi fanul iarna, masa verde vara, paie tocate, furaje concentrate, mai ales porumb si tarate. Hrana se va administra in trei taninuri, dintre care cea mai importanta este masa de seara, cand boii trebuie sa se culce satui si linistiti. Boii tineri, vor primii mai multa hrana decat cei adulti, pentru ca acestia sa creasca puternici si sanatosi.
Apa trebuie schimbata de mai multe ori pe zi si sa fie proaspata mereu, pentru ca boilor le este sete in permanenta datorita efortului depus pe timpul zilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *