Lectia de agricultura ecologica de la Topa: Doi soti reusesc sa administreze cu succes o ferma bio gandita ”ca afara”

Ferma ecologica Topa este un model de afacere care respecta toate rigorile agriculturii bio si, pe deasupra, reuseste, an de an, sa se transforme intr-o adevarata scoala de ucenicie pentru agricultorii care vor sa renunte la chimicale. Sotii Cismas, Dan si Tincuta, administreaza o ferma ecologica in satul Topa, la opt kilometri de Sighisoara, in…

Citește mai departe

Afacerea de succes a taranului modern: agricultura eco pe bani europeni

Ion Joarza (38 de ani), din localiatea sibiana Presaca, a reusit sa transforme agricultura ecologica, direct pe teren, fara solarii, intr-o afacere de succes, in care si-a implicat intreaga familie. In familia lui Ion Joarza (38 de ani) din localitatea sibiana Presaca, agricultura se practica de generatii, din cultivarea pamantului si din cresterea animalelor au…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker isi incalca astfel promisiunea de a democratiza deciziile referitoare la OMG-uri in UE Bruxelles, 22 Aprilie 2015 – Comisia Europeana a publicat astazi o propunere de a amenda regulamentul asupra importurilor de organisme modificate genetic in UE….

Citește mai departe
În anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate în Uniunea Europeană, excepţie făcând soia

In anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate in Uniunea Europeana, exceptie facand soia

In anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate in Uniunea Europeana, exceptie facand soia, care ramane o cultura interzisa pe intreg teritoriul Uniunii Europene, fiind acceptata in cultura numai soia conventionala. Astfel, potrivit Comunicatului Directiei pentru Agricultura Bihor, potentialilor cultivatori de porumb MON 810, le revin unele obligatii, in conformitate cu prevederile…

Citește mai departe
1 Comentează 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla ABONEAZĂ-TE

Avertismentul OMS: cel mai folosit erbicid din lume este CANCERIGEN. „Au fost descoperite urme in apa si mancare”

Erbicidul Roundup de la Monsanto, produsul cel mai folosit pentru eliminarea buruienilor, este cancerigen, scrie Guardian. Avertismentul apartine Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si vine in urma unui studiu al Agentiei internationale pentru cercetare in domeniul cancerului. Erbicidul sus-numit contine glifosat, un compus care poate provoca limfom non-Hodgkin, un tip de cancer. Desi OMS dezvaluie…

Citește mai departe
Porumbul modificat genetic, singura planta aprobata pentru cultivare in scop comercial, in Uniunea Europeana

Porumbul modificat genetic, singura planta aprobata pentru cultivare in scop comercial, in Uniunea Europeana

In aceasta primavara, singura planta modificata genetic aprobata pentru cultivare in scop comercial, in Uniunea Europeana, este porumbul. Potrivit Directiei pentru Agricultura Suceava, autorizarea cultivatorilor de porumb modificat gentic, atat pentru cultivare comerciala, cat si pentru cercetare, se face in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr.61/2012. In ceea ce priveste cultura…

Citește mai departe
În anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate în Uniunea Europeană, excepţie făcând soia

Nini Sapunaru: Suntem pregatiti sa cultivam soia modificata genetic

Cultivarea organismelor modificate genetic a fost unul dintre subiectele abordate de presedintele Comisiei pentru Agricultura, Nini Sapunaru, la intalnirea cu comisarul european Phil Hogan, a informat printr-un comunicat Camera Deputatilor. „Orice consumam, cu exceptia produselor pe a caror eticheta exista o specificatie exacta in acest sens, contine soia modificata genetic, inclusiv in preparatele din carne….

Citește mai departe

Unda verde de la UE: Romania poate INTERZICE organismele modificate genetic

Consiliul European a adoptat un act normativ care acorda tarilor membre dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetice (OMG) pe teritoriul lor, transmite EFE. Dosarul legat de acest subiect fusese blocat timp de patru ani, Parlamentul European aproband abia luna trecuta compromisul convenit in luna decembrie cu guvernele statelor…

Citește mai departe

Agricultura ecologica inregistreaza o crestere de popularitate in randul fermierilor

2014 a fost un an bun pentru agricultura ecologica. Acest tip bogat de agricultura care protejeaza si sustine diversitatea vietii pe Pamant se bucura de tot de mai multa popularitate pe masura ce fermierii se straduiesc sa se adapteze la schimbarile climatice si la modelul intensiv si invechit de agricultura, bazat pe chimicale – incluzand…

Citește mai departe

Agricultura ecologica – solutia pentru stoparea foametei globale

Daca in agricultura ecologica s-ar investi la fel de mult precum se investeste in cea conventionala, ar putea sa se obtina rezultate asemanatoare cu cele din agricultura conventionala. Diferenta de randament in cazul cerealelor organice, cum este de exemplu faina, este mai mare acolo unde s-au concentrat investitiile in agricultura conventionala. Imaginati-va potentionalul pentru culturile…

Citește mai departe
Agricultura mondială a ajuns la momentul ”peak food”?

Agricultura mondiala a ajuns la momentul ”peak food”?

Cresterea populatiei mondiale, precum si a consumului de alimente pun o puternica presiune asupra agriculturii si a resurselor naturale. In momentul de fata, aproximativ un miliard de oameni de pe planeta sunt cronic subnutriti, in timp ce sistemele agricole actuale au contribuit la degradarea solului, poluarea apelor, reducerea biodiversitatii, schimbarilor climatice la o scara globala….

Citește mai departe

Ecoruralis: Seminte traditionale distribuite gratuit taranilor si gradinarilor

Semintele vechi traditionale, vechea germoplasma a populatiilor locale romanesti, formate sub influenta selectiei naturale, sunt o mostenire foarte pretioasa, o avutie pe cale de disparitie. Asociatia Eco Ruralis a lansat cu acest prilej Catalogul de Seminte Traditionale editia a III-a prin care distribuie gratuit taranilor si gradinarilor 108 varietati de seminte traditionale. Rosii, ardei, castraveti,…

Citește mai departe
Securitatea alimentară, în pericol din cauza încălzirii climatice

Securitatea alimentara, in pericol din cauza incalzirii climatice

Accelerarea incalzirii climatice ridica numeroase semne de intrebare in privinta productiei agricole mondiale in deceniile urmatoare, au avertizat duminica oameni de stiinta, in opinia carora sunt necesare profunde schimbari in societate pentru a putea face fata acestei situatii, relateaza luni France Presse. ‘Lumea poate fi hranita in 2050, insa, pentru ca acest lucru sa fie…

Citește mai departe

Cum a decazut agricultura Clujului

In numai cinci ani, suprafata cultivata in judet s-a diminuat cu 37.000 ha, efectivele de porci, cu 127.000, iar cele de vaci, cu 32.000, conform statisticilor prezentate de Agentia de Protectie a Mediului (APM) Cluj. Specialistii propun revigorarea zonei montane a Clujului, prin produse agricole produse in acest perimetru care sa poata fi valorificate. Suprafata…

Citește mai departe
Nouă lege europeană pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Noua lege europeana pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar putea adopta saptamana aceasta noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic La mai bine de trei ani de la adoptarea unei rezolutii care da dreptul statelor membre sa decida in privinta cultivarii OMG (iulie 2011), Parlamentul European intentioneaza sa adopte, saptamana aceasta, noua legislatie privind…

Citește mai departe
Parlamentul European votează pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European voteaza pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar trebui sa adopte in aceasta saptamana o noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic. In saptamanile urmatoare, legea va fi aprobata si de catre ministerele europene si apoi va intra in vigoare. Noua lege completeaza Directiva 2001/18 asupra eliberarii intentionate in mediul inconjurator a organismelor…

Citește mai departe
Mii de pasari migratoare risca sa moara de foame pe lacurile inghetate din tara. Apelul biologilor pentru a le salva

Mii de pasari migratoare risca sa moara de foame pe lacurile inghetate din tara. Apelul biologilor pentru a le salva

Gerul cumplit ameninta pasarile migratoare, care mor de foame, pe lacurile inghetate bocna. Lebede, pescarusi, rate salbatice sau gainuse de balta, depind acum de mila oamenilor pentru o bucatica de paine sau o mana de seminte. Biologii de la complexul de Stiinte ale Naturii din Constanta fac apel la cei care mai au pe acasa…

Citește mai departe
Monsanto Romania alaturi de mediul academic in crearea de locuri de munca pentru viitorii absolventi

Monsanto Romania alaturi de mediul academic in crearea de locuri de munca pentru viitorii absolventi

Monsanto se implica in mediul academic din Romania printr-un program dedicat studentilor, intitulat MORE & Future. Specialistii companiei vor fi prezenti in universitatile partenere, unde vor impartasi experienta lor pasionatilor de agronomie. Proiectul se va desfasura in perioada 28 mai – 11 iunie 2014, in 4 centre ale Univesitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara,…

Citește mai departe
Porumbul salveaz? inima

Porumbul salveaza inima

Cunoscut si sub denumirea de cucuruz, papusoi sau grinisor, porumbul este un remediu naturist bogat in numeroase substante hranitoare, saruri si vitamine (A, B, C, E si K). Consumat fiert sau copt, este un adevarat deliciu, iar matasea si pulberea obtinuta din aceasta trateaza si vindeca numeroase afectiuni cardiace, renale si limfatice. Aceste remedii naturiste…

Citește mai departe
Lupta omului cu mistre?ul pentru existen??

Lupta omului cu mistretul pentru existenta: Nopti la cort, focuri, tunuri cu carbit, talangi – Daca nu pazim, ce mancam?! Murim de foame –

Agricultorii din localitatile aflate la granita cu Ucraina au ajuns in pragul disperarii. Asta dupa ce turme intregi de porci mistreti le distrug culturile, iar oamenii spun ca este al patrulea an consecutiv de cand se confrunta cu aceasta problema. Pentru ca nimeni nu a luat atitudine pana acum, un grup de vanatori s-au constituit…

Citește mai departe
Efectul organismelor modificate genetic: fluturii Monarh, de la 1 miliard de exemplare, mai num?r? doar 35 de milioane

Efectul organismelor modificate genetic: fluturii Monarh, de la 1 miliard de exemplare, mai numara doar 35 de milioane

Fluturele Monarh traieste pe intregul teritoriu al Statelor Unite in timpul verii, insa iarna, aceia care se afla la est de Muntii Stancosi, migreaza spre centrul Mexicului, iar cei aflati la vest de Muntii Stancosi se aduna in aborii aflati de-a lungul coastei californiene. Mai multe asociatii ecologiste americane au demarat marti o procedura prin…

Citește mai departe
Albina sălbatică din Europa, pe cale de dispariție

Greenpeace cere Romaniei interzicerea pesticidelor periculoase pentru albine

Oficialii Greenpeace spun ca Romania trebuie sa demareze implementarea solutiilor alternative pentru folosirea unor pesticide care nu distrug populatiile de albine si sa nu mai caute scuze prin solicitarea de derogari de la Comisia Europeana. In prima parte a anului, la nivelul UE, s-a interzis folosirea anumitor pesticide (de tip neonicotinoide) daunatoare albinelor, iar majoritatea…

Citește mai departe
Modificarea Directivei privind posibilitatea statelor membre de a interzice cultivarea OMG

Ce nu scrie pe eticheta: „OMG-urile se gasesc in numeroase alimente in cantitati mai mici de pragul de etichetare de 0,9 la suta”

Mancam branza sau oua provenite de la animale hranite cu furaje ce contin soia sau porumb modificat genetic, ne imbracam cu tricouri croite din materiale textile fabricate din bumbac modificat genetic si unii dintre noi chiar ne platim cumparaturile cu bancnote realizate din materii prime modificate genetic. Biotehnologiile si culturile transgenice sunt o realitate cotidiana…

Citește mai departe