Numarul bolnavilor de cancer este in crestere. Factorii care cauzeaza boala sunt numerosi si provin de aproape oriunde din jurul nostru. Cum putem schimba lucrurile prin alimentatie.
Factori precum mediul inconjurator, emotii, mancare, chimicale, tot ce avem in jurul nostru si este nociv ne afecteaza si organismul. Cu putina atentie putem preveni anumite lucruri alegand ce este bun si face bine organismului nostru. In primul rand putem sa nu mai hranim celulele canceroase. Nu este greu, dar nici usor, si ai nevoie de un mic compromis pentru sanatatea ta.
Angiogeneza reprezinta dezvoltarea de vase sanguine in conditii normale sau patologice. Procesul de dezvoltare a unei noi vascularizatii incepe din timpul vietii fetale si sustine cresterea tesuturilor.
Angiogeneza joaca un rol important si in creseterea tumorala si metastazare, iar in acelasi timp ea este initiata si in anumite procese fiziologice – ovulatie, ciclu menstrual, sarcina, vindecarea plagilor, sau patologice – inflamatii, retinopatii.
Vasele sangvine ajuta organismul si organele sa functioneze normal. Corpul are abilitatea de a regla angiogeneza printr-un sistem propriu de taiere si cresetere. Problema apare atunci cand procesul scapa de sub control. Atunci vedem si efectele.
Daca angiogeneza nu este suficienta resimtim simptome precum oboseala cronica, caderea parului, infarct, afectiuni ale inimii, etc.
Daca angiogeneza este excesiva atunci avem de-a face cu simptome precum cancerul, artrita, obezitatea, alzheimer, etc.
Prea multe vase sagvine in organism pot provoca anumite boli, la fel cum si celulele sunt hranite de acest exces. In cazul tumorilor, mai multi nutrienti hranesc tumora continuu, ceea ce agraveaza situatia.
Referindu-ne la cancer, se intampla ca angiogeneza sa fie un factor important in fiecare tip de cancer. Cand functioneaza normal ajuta la oprierea hranirii celulelor canceroase care sunt in stare latenta in organism. Noi putem ajuta la reglarea angiogenezei.
Medicamentele si mancarea sunt anti-angiogeneza, conform unor noi studii, astfel ca regleaza problema. Medicamentele noi au rezultate favorabile, iar rata sperantei de viata in cazul celor bolnavi este crescuta. Problema este aceea ca medicamentele sunt inca toxice si pot avea unele efecte adverse. Desi sunt mai bune decat chimioterapia sau radiatiile, ele inca mai au lipsuri. Din fericire, specialistii care fac cercetari au descoperit ca boala nemiloasa poate fi tratata si cu canabis.
Din moment ce nu exista disponibil, inca, un tratament non-toxic pentru bolnavii de cancer sunt importante tratamentele alternative. Printre acestea se numara alimentatia si preventia.
Lista alimentelor cu proprietati anti-angiogenice:
ceai verde, capsuni, fructe de padure, vin rosu, zmeura, portocale, grepfruit, lamai, mere, kale, ginseng, ciuperci maitake, licorice, turmenic, anghinare, lavanda, dovleac, ton, patrunjel, usturoi, rosii, ulei de masline, ulei de seminte de struguri, nuci, avocado, cereale intergrale, ciocolata neagra, cirese, ananas, etc.
Dupa cum se poate observa, in lista carnea nu prea este prezenta. Ea contine un nivel ridicat de grasimi saturate care sunt periculoase. Studiile arata faptul ca cei care au avut o dieta bogata in grasimi au avut sanse ridicate de a declansa cancerul. Un consum mai mic de carne reduce sansele aparitiei acestei boli.
Grasimile saturate si cele trans sunt daunatoare organismului. Grasimile saturate se gasesc in produsele de origine animala, produse lactate, oua, iar grasimi trans sau uleiuri partial hidrogenate sunt create prin adaugarea de hridrogen la uleiurile vegetale pentru a le face mai solide si rezistente la temperaturi inalte.
Totusi, daca nu se poate scoate din meniu atunci alternativa este consumul unor portii mai mici la masa. Este important si modul in care aceasta este pregatita.
Cele mai bune grasimi pentru organism sunt cele nesaturate care provin din surse vegetale. Sunt bogate si acizi grasi Omega 3, sanatos pentru organism.
Astfel, o dieta bogata in legume, fructe, uleiuri vegetale, peste – atentie la tipurile contaminate cu mercur, carne slaba in portii moderate si consumata cat mai rar, fructe de mare proaspete, sucuri naturale, lactate degresate, oua bio, etc. In ce priveste modul de preparare al alimentelor, acestea vor fi consumate cat mai proaspete, la abur, la gratar.
Ce uleiuri sanatoase poti folosi in bucatarie
Fibrele sunt importante pentru organism. Cu cat alimentele sunt consumate neprocesate si cat mai proaspete, cu atat este mai ridicat continutul lor de fibre. In dieta se poate folosi orezul brun, painea integrala, floricele de porumb, cereale integrale din grau, tarate, ovaz, stafide, fasole, linte, mazare, naut, broccoli, spanac, morcovi, varza de bruxelles, cartofi, seminte crude etc.
Toate produsele procesate, cele de tip fast food, dulciurile din comert, prajelile, etc, nu fac decat rau organismului si contribuie la aparitia si declansarea multor boli.
Stii ce este cancerul?
Cancerul reprezinta o categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necontrolata a unui grup de celule, ce au capacitatea de a invada alte tesuturi din organism. Acest lucru se poate face fie prin crestere directa in tesuturi vecine – invazie, fie prin migratia celulelor spre locuri mai indepartate in organism – metastaza. Aceasta divizare si inmultire scapata de sub control este declansata de anomalii ale ADN-ului celulelor canceroase. Tumorile maligne sunt cele care invadeaza tesuturile din vecinatate sau mai incepartate.