Prima mare reforma in agricultura in ultimii zece ani. Schimbarile vor intra in vigoare in 2016

Activistii din domeniul agriculturii din Romania dau vina pe PAC pentru permiterea consolidarii pozitiei companiilor mari, care ocupa tot mai mult din piata (sub 1% din companii lucreaza aproape jumatate din terenul agricol), intr-o tara cu numarul cel mai mare de ferme de familie din Uniunea Europeana – aproape 3.9 milioane, sau 32% din total. STUDIU DE…

Citește mai departe

Sucurile naturale – cheia unui organism sanatos!

O dieta sanatoasa asigura un nivel optim de energie si vitalitate, un temperament echilibrat si, bineinteles, o stare excelenta de sanatate. In plus, exercitiile fizice, alaturi de o atitudine optimista, sunt esentiale pentru o viata armonioasa si sanatoasa. Ce inseamna o dieta sanatoasa? Consumul de fructe si legume proaspete este unul dintre elementele fundamentale –…

Citește mai departe

Care sunt fructele si legumele cu cele mai multe pesticide. Cum ne ferim de otravurile de la piata sau supermarket

Medicii nutritionisti si agricultorii autohtoni concorda in principiul „cu cat mai mare, cu atat mai prost”, atunci cand trebuie sa ne alegem legumele si fructele de la tarabele din piata sau de la standurile din supermarket. Se refera la dimensiunile considerabil mai mari fata de standardele din urma cu 15-20 de ani. O boaba de…

Citește mai departe
Uleiul de sâmburi de struguri contribuie la refacerea tenului acneic

Uleiul de samburi de struguri contribuie la refacerea tenului acneic

Uleiul de samburi de struguri contine vitamine, cupru, seleniu, zinc, acid linoleic si protianidine. Are proprietati antiinflamatorii, antioxidante, tonice, antialergice si antimicrobiene. Printre beneficiile uleiului de samburi de struguri se numara intarirea sistemului imunitar, protejarea sistemului circulator, mentinerea elasticitatii vaselor de sange, prevenirea hipertensiunii arteriale si a afectiunilor degenerative ale creierului. Acest ulei poate sa…

Citește mai departe
Merele moldovene?ti, la expozi?ia interna?ional? World of Perishables

Merele moldovenesti, la expozitia internationala World of Perishables

Proiectul ACED a organizat, in colaborare cu Asociatia Producatorilor si Exportatorilor de Mere „Moldova-Fruct” si Asociatia Producatorilor si Exportatorilor Strugurilor de Masa APESM, participarea in premiera a producatorilor de mere si struguri din R. Moldova la expozitia internationala World of Perishables (WoP-2014), care a avut loc in perioada 9-11 noiembrie 2014, in Dubai, Emiratele Arabe…

Citește mai departe
Alimente f?r? reziduuri de pesticide

Alimente fara reziduuri de pesticide

In aceasta perioada, Politia Fitosanitara preleva probe din cartofi. Conform Planului National de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide in fructe, legume si cereale, inspectorii Politiei Fitosanitare din cadrul Directiei pentru Agricultura Bihor, au prelevat pana la aceasta data un numar de 51 de probe. Aceste probe au fost luate de la mere, pere, struguri de…

Citește mai departe
?tii c? în struguri st? secretul tinere?ii f?r? b?trâne?e?

De ce sa mananci struguri zilnic

Bogati in vitamine (C, E, B6, acid folic), minerale (potasiu, magneziu, fier, calciu, fosfor) si multe alte substante nutritive valoroase, strugurii sunt un medicament natural, indiferent sub ce forma ii consumi: ca atare sau ca must ori suc. Samburii si coaja strugurilor (mai ales cei rosii) contin resveratrol, quercitina si pterostilben, antioxidanti care te feresc…

Citește mai departe
Bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru 2015 a trecut de votul comisiilor de buget-finanțe

Plati de peste 25,5 milioane lei in sectorul ecologic

Platile efectuate luni beneficiarilor din sectorul de agricultura ecologica, dar si celor care deruleaza anumite masuri de piata, au depasit 25,5 milioane de lei, a anuntat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Potrivit APIA, cea mai mare suma autorizata si platita luni beneficiarilor a vizat ajutorul specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in…

Citește mai departe
Resveratrolul, cel mai tare antioxidant, interzis femeilor insarcinate

Resveratrolul, cel mai tare antioxidant, interzis femeilor insarcinate

Potrivit unui nou studiu, popularul resveratrol, administrat in timpul sarcinii, poate provoca anomalii fatului. Experimentele realizate pe macacii japonezi au demonstrat ca acest supliment, luat in timpul gestatiei, poate provoca aparitia unor anomalii la nivelul pancreasului embrionului. Desi este considerat a fi un antioxidant extrem de puternic, depasind de 4-5 ori betacarotenul, de 50 de…

Citește mai departe

Vrei sa faci agricultura ecologica in Repubica Moldova?

Reprezentantii Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA) sustin ca agricultura ecologica este mereu in atentia institutiei si tot mai multe masuri sunt intreprinse pentru a sustine acest sector, ceea ce demonstreaza si evolutia din ultimii ani. Referitor la faptul ca producatorii agricoli ecologici spun ca nu au un centru de comercializare a acestor produse, iar…

Citește mai departe
Colect? de fructe ?i legume pentru s?raci

Care sunt principalele fructe si legume purtatoare de pesticide si toxine

Orice progres stiintific poate deschide cutia Pandorei, care mai bine ar ramanea inchisa. In ceea ce priveste sectorul agricol, pesticidele ajuta de a alimenta intreaga lume, mentinerea profitabilitatii ridicate si a preturilor mici. Insa, aceasta este doar o parte din poveste. Mai intai de toate, din alt punct de vedere, pesticidele prin natura lor sunt…

Citește mai departe
daca am probleme de

Agricultura ecologica, o solutie pentru fermierii romani

Ritmul mediu anual de crestere este de 23%, dezvoltarea sectorului ecologic este dovedita in principal de cresterea numarului de producatori implicati Fermierii spun ca pregatirea terenului, certificarea producatorilor bio si exportul de produse ecologice sunt de durata Avand un ritm mediu anual de crestere de 23%, dezvoltarea exponentiala a sectorului ecologic din Romania este dovedita…

Citește mai departe
Strugurii si vinul rosu contribuie la arderea grasimilor

Vinul care nu da dureri de cap

Sampania are acum un nou concurent printre cei cu gusturi fine: vinurile ecologice. Insa intr-o tara ca a noastra, in care produsele bio abia isi fac simtita prezenta, vinurile ecologice se zbat sa-i convinga si pe consumatorii obisnuiti cu bauturile clasice. Investitiile sunt uriase, riscurile mari, insa rezultatul este unul pe masura: un vin limpede,…

Citește mai departe
daca am probleme de

Sufratele de teren cultivate in sistem ecologic au crescut in 2012 cu 45% fata de 2011

Conform datelor publicate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in anul 2012 sufratele de teren cultivate in sistem ecologic au crescut cu 45% fata de 2011, reprezentand circa 3,38% din totalul suprafetei agricole a Romaniei. “Agricultura ecologica este un sistem dinamic in Romania cu un ritm mediu ponderat de crestere anuala de 23 %….

Citește mai departe

Sfecla rosie intareste imunitatea si regleaza tensiunea arteriala

Consumul regulat de sfecla rosie, leguma de toamna, disponibila pe tarabele pietelor si in supermarket-uri mai tot timpul anului, ca atare, in salata ori sub forma de suc, sau prelucrata termic, fiarta ori coapta, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun, curata sangele si intareste imunitatea, trateaza anemia, constipatia, gripa si raceala, regleaza…

Citește mai departe

Cum sa prevenim imbatranirea ochilor

Cauzele aparitiei degenerescentei maculare senile nu sunt pe deplin cunoscute, dar se incrimineaza ereditatea, dieta (aport redus de zinc si de antioxidanti), fumatul, razele ultraviolete, inflamatia • In momentul de fata, exista un interes deosebit in cercetarea oftalmologica pentru controlul acestei afectiuni • Se desfasoara studii clinice numeroase si se testeaza o serie de substante…

Citește mai departe
Strugurii si vinul rosu contribuie la arderea grasimilor

Beneficiile vinului rosu – previne cancerul, scade nivelul colesterolului si impiedica ingrasarea

Daca pana nu demult se credea ca vinul rosul este bun doar pentru prepararea vanatului si pentru a incalzi atmosfera in timpul unei intalniri romantice, specialistii au aratat ca licoarea are si multiple beneficii pentru sanatate. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Complutense din Madrid, vinul rosu poate scadea nivelul colesterolului din…

Citește mai departe

Vinul rosu previne cancerul, scade nivelul colesterolului si impiedica ingrasarea

Daca pana nu demult se credea ca vinul rosul este bun doar pentru prepararea vanatului si pentru a incalzi atmosfera in timpul unei intalniri romantice, specialistii au aratat ca licoarea are si multiple beneficii pentru sanatate. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Complutense din Madrid, vinul rosu poate scadea nivelul colesterolului din…

Citește mai departe

Fructele minune ale toamnei: Strugurii

Fructele reprezentative toamnei sunt strugurii. Acestia contin peste 70 la suta apa, restul fiind zaharuri si vitamine din complexul B, vitaminele C, A, PP si K si saruri minerale. Datorita continutului bogat de antioxidanti, strugurii sunt necesari pentru o sanatate de fier. Datorita proprietatilor lor, strugurii sunt recomandati persoanelor (persoane aflate in convalescenta, obosite, stresate)…

Citește mai departe