Daca pana nu demult se credea ca vinul rosul este bun doar pentru prepararea vanatului si pentru a incalzi atmosfera in timpul unei intalniri romantice, specialistii au aratat ca licoarea are si multiple beneficii pentru sanatate.
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Complutense din Madrid, vinul rosu poate scadea nivelul colesterolului din sange. Astfel, participantii la cercetare care nu aveau probleme cu nivelul colesterolului si care au consumat suplimente alimentare care aveau la baza vinul rosu au constatat ca nivelul colesterolului LDL – supranumit „colesterolul rau” – a scazut cu aproximativ 9%. In cazul subiectilor care aveau valori ridicate ale colesterolului si care au consumat aceleasi suplimente nutritive, nivelul colesterolului „rau” a scazut chiar si cu 12%, informeaza Mediafax.
Rezultatele sunt incurajatoare, spun specialistii, in conditiile in care colesterolul „rau” se depune pe peretii arteriali, care se ingroasa si determina cresterea presiunii arteriale, ducand la infarct.
Vinul rosu se afla printre cei mai importanti agenti de diminuare a nivelului colesterolului, datorita antioxidantilor care se afla in componenta sa. Consumul moderat de vin rosu pastreaza astfel vasele de sange flexibile, reducand riscul unor afectiuni coronariene, spune profesorul John Folts, specialist in medicina cardiovasculara la Universitatea Wisconsin.
„Este aproape la fel de eficient ca si aspirina”, spune Holts, care avertizeaza ca un consum exagerat de vin rosu poate dauna inimii si nu numai.
Si diabeticii se pot bucura de beneficiile vinului rosu. Cercetatorii au demonstrat ca boabele de struguri rosii sunt bogate in resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanti descoperiti pana in prezent, care are capacitatea de a reduce nivelul de zahar din sange. Rezultatele acestui studiu recent, publicate in revista Nutrition, au fost obtinute in urma unei perioade de trei luni in care mai multi voluntari au primit recomandarea de a lua, in fiecare zi, cate o doza de 250 mg de resveratrol. La final s-a observat ca cei care au luat suplimentele aveau un nivel mai scazut al zaharului in sange decat cei care au ignorat recomandarea specialistilor. Mai mult, in cazul celor care au continuat sa ia resveratrol, s-a constatat o scadere semnificativa a colesterolului si a presiunii arteriale sistolice.
Dar vinul rosu aduce beneficii si la nivelul creierului, sustine Philippe Marambaud, cercetator stiintific in cadrul Centrului Litwin-Zucker pentru cercetare a maladiei Alzheimer si a problemelor de memorie din New York. Responsabil este tot resveratrolul, care, sustine specialistul, impiedica formarea unei proteine numite beta-amiloid, care determina aparitia maladiei Alzheimer. Pentru a preveni aparitia bolii, Marambaud sustine ca este suficient sa rezolvi timp de o ora cuvinte incrucisate si, la final, sa te racoresti cu un pahar de vin rosu.
Despre vinul rosu se mai spune ca lupta impotriva racelii. Afirmatia este sustinuta de un studiu publicat in 2010, in American Journal of Epidemiology si la care au participat 4.000 de studenti din cinci universitati spaniole. S-a demonstrat ca, in cazul celor care consumau aproximativ 14 pahare de vin rosu pe saptamana, sansele de a contracta o raceala in decursul unui an erau si cu 40% mai reduse.
De asemenea, antioxidantii din vinul rosu protejeaza organismul impotriva infectiilor si protejeaza celulele impotriva efectelor radicalilor liberi care determina, printre altele, aparitia cancerului la san.
Resveratrolul din vinul rosu este benefic si pentru silueta, se arata intr-un studiu recent publicat in Journal of Biological Chemistry. Autorii cercetarii sugereaza ca piceatanolul, un alt compus al vinului rosu, derivat din resveratrol, blocheaza dezvoltarea celulelor grase imature si impiedica ingrasarea.