Cancer la sticla pe rafturile magazinelor din Iasi

Cancer la sticla pe rafturile magazinelor din Iasi

Pericole grave ii asteapta pe ieseni pe rafturile magazinelor • O mare parte din sortimentele de vinuri romanesti, care se dovedesc a fi de calitate indoielnica, baga in spital tot mai multi ieseni • De fapt, bauturile alcoolice care se vand sub denumirea de „vin”, la pretul de cativa lei, nu pot fi numite decat simple bauturi fermentate care produc o mare confuzie in randurile consumatorilor  • „Sunt bauturi fermentate care imita vinul, au poate un strop de vin si induc in eroare prin intermediul etichetei care are desenat un teasc ori un ciorchine”, a declarat Valeriu Cotea, presedinte al Comisiei de Oenologie 

Tot mai multi ieseni ajung pe patul de spital cu afectiuni care mai de care mai grave, dupa ce consuma periodic bauturi alcoolice contrafacute. Dovada sunt bauturile de pe rafturile unor magazine iesene, scoase la comercializare si care sunt la mare cautare. Ca exemplu pot fi luate sticlele de vin contrafacut, bautura la care apeleaza frecvent iesenii care nu au dare de mana pentru bauturi de calitate si care prefera sa plateasca doar cativa lei pentru unul sau doi litri de alcool contrafacut. Reporterii BUNA ZIUA IASI au reusit sa identifice cateva astfel de sortimente. Astfel, vinul de masa secAbaza„, produs si imbuteliat de societatea Regal Vin Comercials SRL din Bolotesti – Vrancea se vinde la pretul de 4 lei litrul. Tot la acelasi pret poate fi achizitionat si vinul de masa demidulceSylvestre„, imbuteliat de SC Vinexport Trade – Mark SA Focsani. Pe langa pretul de chilipir, interesant este ca niciuna dintre etichetele prezente pe ambalajul acestor asa-zise vinuri nu mentioneazaingredientele din care sunt realizate aceste bauturi. Pe acestea nu se specifica nici macar soiul de struguri folosit. „Nu poate exista vin la 3 lei litrul, in conditiile in care exista TVA de 24 la suta, ambalaj, dop. Nu poate fi vinul mai ieftin decat strugurii. Vinurile acestea reprezinta piata gri. Sunt bauturi fermentate care imita vinul, au poate un strop de vin si induc in eroare prin intermediul etichetei care are desenat un teasc ori un ciorchine. Nu putem sa le numim vinuri, sunt bauturi fermentate cu adaos de alcool. Un vin care se vinde la vrac ar trebui sa porneasca cel putin de la pretul de 5 lei pentru a acoperi costurile de productie”, a declarat Valeriu Coteapresedinte al Comisiei de Oenologie Iasi. Cele doua firme n-au putut fi contactate de reporterii BZI deoarece la numerele de telefon mentionate pe etichete nu a raspuns nimeni.

Vin suspect din Vrancea comercializat la Iasi

Cel putin teoretic, situatia sortimentelor de vinuri oferite spre comercializare in Iasi pare a fi tinuta in frau. De calitatea acestora se ocupa Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Viti-vinicol (ISCTV) care se afla in subordinea Directiei Agricole Judetene (DAJIasi si care are in componenta doi inspectori. Acestia au depistat in ultima perioada cateva sortimente neconforme. Probleme in acest sens au fost cu vinul Babanu„, produs de firma Murfatlar, iar mai nou, cu un vin provenit din zona Vrancea. Doua loturi au fost depistate cu probleme si s-au trimis analize la laborator insa, pana la sosirea rezultatelor, care poate dura si cateva saptamani, vinul dispare de pe rafturile magazinelor. Pana sa fie retras de pe piata, vinul falsificat ori contrafacut ajunge deja pe mesele si in organismul iesenilor. „Urmarim sortimentele de vinuri si le trimitem la laborator la Odobesti. Ultima data am descoperit un vin de masa alb, doua loturi, unul cu aciditate marita si unul care avea o culoare improprie si sedimente. Acestea apartineau unui producator din Vrancea. Au fost probleme si cu «Babanu», cred ca s-au remediat. Cei doi inspectori fac verificari in urma tematicilor de control, este vorba despre tematici generale si alte diferite situatii”, a declarat Magneriu Jalbasef serviciu inspectii din cadrul Directiei Agricole Judetene (DAJIasi.

Probleme grave de sanatate

Consumul de bauturi alcoolice care au o calitate indoilenica se rasfrange in mod grav asupra organismului. Specialistii sustin ca, pe langa problemele care pot surveni la nivelul sistemului digestiv, alcoolul poate duce la ciroze, cancer si afecteaza sistemul nervos. „Consumul bauturilor alcoolice de proasta calitate are efecte asupra intregului organism. In primul rand, este afectat stomacul, producandu-se gastrite, duodenite si ulceratii. Alcoolul putin fermentat de o calitate indolielnica are efecte negative asupra intregului sistem digestiv, fermentatia continuandu-si procesul in organism. Ficatul sufera un proces ireversibil, transformand celulele hepatice in ciroze hepatice, cu un efect daunator asemeni cancerului. Are efecte si asupra sistemului nervos in cazul consumului cronic, iar cei care consuma zilnic astfel de bauturi pot ajunge si in sevraj. Cele mai multe cazuri provin din mediul rural si din familii sarace. Spre surprinderea mea, am avut si pacienti tineri cu nivel de educatie ridicat care, in cadrul anturajului, consumau si astfel de bauturi”, a declarat dr. Gabriel Perianu, medic primar de urgenta din cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *