18 noiembrie – ziua impaduririi nationale cu ajutorul voluntarilor

Pentru al treilea an consecutiv, initiativa  nationala pe baza de voluntariat ”Plantam fapte bune in Romania” va desfasura activitati de impadurire, in mai multe judete, in aceeasi zi.   Sambata, 18 noiembrie, voluntarii vor reveni pentru completari de puieti pe terenurile din Letcani-jud. Iasi, Pestera-jud. Constanta, Utvin-jud. Timis si Armasesti-jud. Ialomita. De asemenea, in aceeasi…

Citește mai departe

Deputatul Marius Bodea sustine solicitarile societatii civile de excludere a incineratoarelor din PNGD

In contextul in care societatea civila a transmis, la finele saptamanii trecute, o scrisoare deschisa catre Ministerul Mediului prin care solicita eliminarea incineratoarelor de deseuri din PNGD, una dintre primele voci din mediul politic romanesc care a luat o pozitie publica ferma impotriva acestora este domnul deputat Marius Bodea, presedintele PNL al Municipiului Iasi. Deputatul…

Citește mai departe

Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea

In cautarea unor solutii si modele de bune practici in gestionarea deseurilor si pentru a intelege cum se poate aplica instrumentul financiar „platesti pentru cat arunci” autoritatile publice si operatorii de salubritate bihoreni au ajuns in Parma, Italia. Orasul Parma este situat in nordul Italiei si are o populatie de circa 200.000 locuitori, similara cu…

Citește mai departe

Iasi, primul mare municipiu din Romania care si-a asumat tranzitia catre economia circulara

Municipiul Iasi se alatura retelei internationale „Orase Zero Deseuri” (”Zero Waste Municipalities”) si devine primul municipiu din Romania, cu o populatie de peste 350.000 de locuitori, care se angajeaza sa implementeze solutiile „zero deseuri”, cu impact dovedit in alte peste 350 de orase europene, in tranzitia catre economia circulara. Mihai Chirica, primarul Iasului, a semnat…

Citește mai departe

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor

Valorificarea energetica a deseurilor menajere prin combustie la temperaturi inalte este intens sustinuta de catre industrie ca fiind solutia salvatoare, care poate scapa Romania de deseuri. La o prima analiza pare sa fie o strategie foarte atragatoare, intrucat incineratoarele reduc cantitatea de deseuri depozitata in gropile de gunoi si produc energie. Mirajul dispare treptat odata…

Citește mai departe

Zilele Reciclarii in Timisoara

In perioada 29 ianuarie – 1 februarie, ECOTIC organizeaza cu sprijinul Primariei Timisoara, APM Timis, Dedeman, Retim Ecologic Service si al Asociatiei Recolamp, o noua campanie de constientizare si colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice si a becurilor si neoanelor arse, denumita “Zilele Reciclarii in orasul Timisoara!”. Campania face parte din seria de…

Citește mai departe

Guvernul a aprobat strategia nationala si planul national pentru gestionarea siturilor contaminate

Guvernul a aprobat miercuri, prin Hotarare, Strategia Nationala si Planul National de Actiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din Romania, a caror aplicare are in vedere diminuarea problemelor generate de contaminarea solului si a apelor subterane, precum si a riscurilor provocate de acestea pentru sanatatea umana si pentru mediu, informeaza un comunicat remis de biroul de…

Citește mai departe

I’Velo deschide un nou centru I’Velo in Bucuresti

Asociatia Green Revolution si Raiffeisen Bank anunta deschiderea unui nou centru I’Velo in Bucuresti, sambata, 08 august, incepand cu ora 10:00. Noul centru I’Velo va fi pozitionat in fata intrarii Parcului Titanii, in proximitatea Parcurilor IOR si Titan, pe Bulevardul Nicolae Grigorescu si va pune la dispozitie bucurestenilor 50 de biciclete galbene. Programul de functionare…

Citește mai departe

VIDEO Salinele, la mare cautare in Iasi

Salinele din Iasi au devenit adaposturi impotriva caniculei. Sunt putinele oaze de racoare intr-un oras in care temperaturile ating la umbra aproape 40 de grade celsius. Iar clientii le considera refugiul ideal pentru ca pot participa si la activitati recreative. In aceasta salina, clientii au fost atrasi nu doar de beneficiile pe care le aduce…

Citește mai departe

Zeci de ieseni amendati pentru ca arunca deseuri pe domeniul public

Numeroase persoane sunt surprinse in aceasta perioada a anului in timp ce arunca gunoaie pe domeniul public, fie deseuri menajere, materiale de constructii provenite din dezafectarea cladirilor sau chiar plastic, cauciucuri sau electrocasnice defecte, care dauneaza extrem de mult mediului. Intr-o singura zi, politistii locali au aplicat nu mai putin de 134 sanctiuni contraventionale in valoare de 28.235 lei,…

Citește mai departe

Republica Moldova: Ministrul Economiei despre independenta energetica si sursele de energie regenerabila

In Republica Moldova exista conditii foarte atragatoare pentru investitori. Tara noastra trebuie sa comunice mult aceste avantaje, astfel incat potentialii investitori sa cunoasca ce le ofera Republica Moldova. De aceasta parere este ministrul Economiei, Stephane Christophe Bride, care a oferit un interviu pentru portalul Tribuna.md. Bride s-a referit in special la zonele economice libere (ZEL),…

Citește mai departe

Actiune de colectare a deseurilor electrice, electronice, electrocasnice in Iasi

In perioada 3 – 5 aprilie, ECOTIC organizeaza o noua campanie de constientizare si colectare a deseurilor, denumita “Zilele Reciclarii in orasul Iasi!”. Initiativa face parte din seria de 30 de campanii locale ce sunt desfasurate la nivel national si sunt intitulate generic “Zilele Reciclarii in orasul tau!”. Actiunile fac parte din proiectul “Caravana ECOTIC”,…

Citește mai departe

Fara fumat. 100 de ONG-uri au initiat Coalitia ”Romania respira”

Peste 100 de ONG-uri au initiat Coalitia „Romania respira”, care sustine interzicerea totala a fumatului in spatii publice inchise, in parcuri si in locuri unde se practica sportul, potrivit Mediafax. ONG-urile au precizat ca, in prezent, comportamentul unui grup restrans are prioritate in fata drepturilor majoritatii. Initiatorii Coalitiei „Romania respira” – organizatii neguvernamentale din domeniul tineretului, al protectiei…

Citește mai departe

Slow Food Iasi porneste Melcul Verde

Incepand cu 26 martie Slow Food Iasi daruieste comunitatii iesenilor un nou proiect in care copiii sa invete despre hrana locala, naturala si sanatoasa. Este vorba despre proiectul Melcul Verde, un proiect pilot de creare a unor gradini scolare comestibile. Grupuri de copii din clasele primare si gimnaziale, coordonati de profesori si ajutati de partenerii…

Citește mai departe

Caravana ECOTIC – proiect ingenios de educatie ecologica destinat tuturor categoriilor de public

In luna noiembrie 2014, ECOTIC a lansat oficial proiectul Caravana ECOTIC, un proiect unicat in Romania, cofinantat prin instrumentul LIFE al Uniunii Europene. Elementul central al proiectului este o autoutilitara personalizata 100%. Prin mesajele si exponatele regasite in interiorul Caravanei ECOTIC, atragem atentia publicului larg despre importanta reciclarii corecte a deseurilor de echipamente electrice si…

Citește mai departe

Arcuda, un paradis al Biodiversitatii

World Conservation Union a raportat ca la fiecare 20 de minute, cel putin o specie din lumea plantelor sau animalelor dispare. Numarul speciilor amenintate cu extinctia totala, in urmatoarele decenii, este apreciat la 50.000 pe an. Biodiversitatea, in splendoarea ei, este profund si ireversibil afectata. Iresponsabilitatea omului fata de natura, a inceput sa genereze studii…

Citește mai departe

Proiect pentru monitorizarea ariilor din Iasi

Agentia pentru Protectia Mediului Iasi va demara in urmatoarea perioada o campanie de monitorizare a ariilor protejate din judet. Specialistii de mediu vor inventaria si cartografia zonele protejate din judet, speciile de pasari si animale din ariile protejate si vor intreprinde masuri speciale de conservare a speciilor si a habitatelor naturale. De asemenea, acestia vor…

Citește mai departe
Actiune pentru combaterea taierilor ilegale de paduri in judetul Iasi

Actiune pentru combaterea taierilor ilegale de paduri in judetul Iasi

Autoritatile iesene au organizat o actiune pentru depistarea persoanelor care taie ilegal, sustrag sau transporta material lemnos fara documente legale de provenienta. La data de 20 februarie, intre orele 16:00 – 24:00, politistii insotiti de o grupa de jandarmi si specialisti din cadrul Directiei Silvice Iasi au actionat pe raza comunelor Siretel, Vinatori, Tatarusi, Motca,…

Citește mai departe

Unul dintre cele mai importante proiecte de Mediu derulate in judetul Iasi se incheie astazi

La finalul proiectului, specialistii Agentiei de Protectie a Mediului vor prezenta elevilor importanta ariilor protejate Proiectul derulat de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Iasi cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede se incheie astazi. La ora 11:00, va avea loc unseminar tematic la Liceul Tehnologic Gropnita, unde APM va prezenta elevilor de gimnaziu si liceu…

Citește mai departe

Noi subventii pentru culturile ecologice din Iasi

Agricultorii din Iasi, care indeplinesc conditiile de eligibilitate pentru obtinerea de „plati pentru inverzire”, pot primi finantari bune prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). Plata pentru inverzire se acorda fermierilor eligibili pentru plata unica pe suprafata si care, incepand cu 1 ianuarie 2015, vor fi obligati sa aplice, pe toate terenurile eligibile la plata,…

Citește mai departe
Au ras o pădure „din greşeală”! Urmează procesul!

Un sef de ocol, cinci padurari si un mare proprietar de paduri, retinuti, ieri, la Falticeni

Ciprian Cihoski, consilierul personal al primarului din Preutesti si mostenitor al unei mari suprafete de padure, impreuna cu seful Ocolului Silvic Falticeni, Constantin Nistor, precum si alti cinci lucratori silvici au fost retinuti,ieri, pentru 24 de ore. Acestia sunt acuzati ca in perioada 2009 – 2014 au taiat din padurea din Preutesti mostenita de Cihoski…

Citește mai departe

Intalnire intr-o comuna ieseana, cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede

Marti, 11 februarie, ora 11:00, va avea loc un seminar tematic la Liceul Tehnologic Gropnita, unde Agentia pentru Protectia Mediului Iasi va prezenta elevilor de gimnaziu si liceu importanta zonelor umede, cauzele disparitiei si degradarii acestora si motivele pentru care zona Jijia Inferioara trebuie recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, respectiv sit Ramsar. In…

Citește mai departe

Generatia „Romania 100“ vrea sa traiasca intr-o lume curata

„Dragi oaspeti, ocupati-va locurile! Urmeaza o calatorie intr-un viitor creat de copii. Zambiti si lasati loc curiozitatii“. Asa am citit printre randurile invitatiei azurii lansate ieri de initiatorii proiectului Generatia „Romania 100“, propus de Gimnaziul „Varlaam Mitropolitul“. In rolul capitanului de cursa l-am regasit pe Adrian Timofti, profesor de istorie la „Varlaam“ si la Liceul…

Citește mai departe
Asociația Peisagiștilor din România se opune „masacrului“ în Parcul Eminescu

Asociatia Peisagistilor din Romania se opune „masacrului“ in Parcul Eminescu

Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP, Filiala Teritoriala Vest isi exprima public dezacordul cu privire la intocmirea de catre Primaria Municipiului Arad a studiului de fezabilitate – Regenerarea urbana zona Enescu – Palatul de Justitie din municipiul Arad – considerand ca intreg demersul cat si tema de proiectare incalca flagrant reglementarile existente la nivel international…

Citește mai departe