Guvernul a aprobat strategia nationala si planul national pentru gestionarea siturilor contaminate

Guvernul a aprobat miercuri, prin Hotarare, Strategia Nationala si Planul National de Actiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din Romania, a caror aplicare are in vedere diminuarea problemelor generate de contaminarea solului si a apelor subterane, precum si a riscurilor provocate de acestea pentru sanatatea umana si pentru mediu, informeaza un comunicat remis de biroul de presa al Executivului. 

Potrivit sursei citate, „documentul aprobat astazi constituie punctul de plecare pentru viitoare initiative legislative care vor trebui sa asigure aplicarea proceselor de remediere durabila a siturilor contaminate”.

„Costurile estimative pentru evaluarea riscurilor si remedierea celor 1.183 de situri potential contaminate se ridica la 7,145 de miliarde de euro, iar in cazul celor 210 situri contaminate, la un total de 1,264 miliarde de euro, fonduri ce vor fi asigurate prin accesarea de fonduri structurale UE, prin finantare de stat, dar si prin finantari externe si investitii din sectorul privat”, arata Guvernul.

Comunicatul mai precieaza ca proiectul de Hotarare de Guvern a fost supus dezbaterii publice.

Despre obiectivele Strategiei Nationale pentru gestionarea siturilor contaminate:

„Strategia isi propune sa stabileasca liniile de actiune pentru investigarea terenurilor afectate de poluare si a zonelor limitrofe, in vederea stabilirii statutului de „sit contaminat”, precum si a modului de implementare a actiunilor corective si, ulterior, de validare a terenului remediat. Pe termen scurt, pana la sfarsitul anului 2015, scopul strategiei este de a trasa principiile gestionarii siturilor contaminate; pe termen mediu, pana in 2020, strategia isi propune sa rezolve problema siturilor contaminate ce necesita actiune urgenta, iar pe termen lung, pana in 2050, finalizarea actiunii.

Conform primului inventar realizat la nivelul anilor 2007-2008 de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pe teritoriul Romaniei au fost identificate 1.393 de situri contaminate/potential contaminate. Acestea reprezinta zone in care s-au desfasurat in principal activitati din industria miniera si metalurgica, unde procesarea si depozitarea deseurilor s-a facut fara masuri preventive, iar impactul cel mai mare asupra mediului provine de la iazurile de decantare si de la haldele de steril, precum si de la instalatiile de prelucrare. De asemenea, industria chimica, prin ansamblul de combinate chimice, petrochimice si fabrici de medicamente, abandonate sau desfasurand inca activitati, a constituit un alt sector economic cu impact asupra mediului. Siturile contaminate aferente industriei petroliere variaza de la cele mai mici (campuri de extractie) la cele mari si complexe (rafinarii sau instalatii mari de depozitare – distributie a produselor petroliere), iar o alta cauza a aparitiei acestor situri sunt depozitele vechi de pesticide, care contin substante periculoase. In plus, alte activitati industriale la scara mare si la scara mica, precum industria de prelucrare a metalelor, depozitele de deseuri menajere neconforme, siturile militare, industria de prelucrare a lemnului, centralele electrice pe carbune ori activitati de transport, au afectat semnificativ mediul.

O mare parte dintre aceste situri sunt complexe industriale privatizate dupa anul 1990, altele sunt complexe operationale aflate in proprietatea statului (hale feroviare, unitati miniere etc.), dar exista si situri orfane/abandonate, fara proprietari legali.

Inventarul national al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului a fost actualizat in luna noiembrie 2013, iar pe baza datelor obtinute de la autoritatile publice locale s-a constatat un total de 1183 de situri potential contaminate, judetele cu cele mai multe astfel de situri fiind Giurgiu (223), Arges (111) si Maramures (109). Numarul de situri contaminate a inregistrat un total de 210, cele mai afectate judete fiind Hunedoara si Caras-Severin. Judetele in care se afla cele mai putine zone poluate sunt Iasi, Tulcea si Satu-Mare.

Obiectivul general al strategiei este acela de a proteja sanatatea umana si mediul inconjurator in egala masura. Obiectivele specifice de mediu au in vedere reducerea suprafetei ocupate de siturile contaminate, precum si imbunatatirea calitatii factorilor de mediu. In ceea ce priveste obiectivele specifice socio-economice, remedierea siturilor contaminate va oferi posibilitatea utilizarii ulterioare a acestor terenuri, resursele de apa si cele alimentare vor fi protejate, iar circuitul agricol si silvic va putea fi dezvoltat. Un alt aspect pozitiv al implementarii acestei strategii este impactul economico-social: mediul de afaceri va fi stimulat in directia dezvoltarii pietei serviciilor. Totodata, vor fi create oportunitati pentru aparitia unor noi locuri de munca si premizele pentru dezvoltarea pietei imobiliare in zonele regenerate.

Principiile aflate la baza strategiei includ principiul „poluatorul plateste”, care prevede necesitatea cadrului legislativ si economic conform caruia daunele aferente trebuie suportate de cei care au cauzat poluarea, si principiul subsidiaritatii, care impune rezolvarea problemelor la nivelul care detine cele mai multe cunostinte despre domeniul in cauza. Progamul se desfasoara in conformitate cu normele Uniunii Europene si va asigura un tratament egal, astfel incat va fi luata in considerare contributia privind poluarea a fiecarui proprietar al sitului contaminat sau potential contaminat. In plus, prin repartizarea sarcinilor, acestea vor fi trasate nivelurilor competente din cadrul organizatiilor implicate, iar prin judecata uniforma este vizata evaluarea similara a cazurilor asemanatoare, utilizand metode si criterii standardizate. In final, ultimele doua principii ce fundamenteaza strategia sunt abordarea pe baza riscului, precum si revizuirea repetata a deciziilor.

Costurile estimative pentru evaluarea riscurilor si remedierea celor 1.183 de situri potential contaminate se ridica la 7,145 de miliarde de euro, iar in cazul celor 210 situri contaminate, la un total de 1,264 miliarde de euro, fonduri ce vor fi asigurate prin accesarea de fonduri structurale UE, prin finantare de stat, dar si prin finantari externe si investitii din sectorul privat.

Acest program a fost elaborat in conformitate cu angajamentul Romaniei privind conditionalitatea impusa de Comisia Europeana pentru pregatirea si selectarea proiectelor ce vor fi co-finantate din fondurile structurale UE pentru exercitiul financiar 2014-2020, asa cum sunt obiectivele specifice mentionate in Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020. Astfel, in urmatorii ani, Strategia Nationala si Planul National pentru Gestionarea Situilor Contaminate va finanta proiectele de remediere a siturilor contaminate strict prin intermediul acestui program, fara a aduce modificari ale cheltuielilor bugetare.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *