Plantele de birou imbunatatesc concentrarea si productivitatea

Растения в офисе повышают концентрацию внимания и производительность труда

E bine cunoscut faptul ca spatiile in care sunt tinute plante sunt mai puternic oxigenate si sunt un mediu mai placut de lucru. Dar mai multe echipe de cercetatori din Norvegia si America cred ca plantele aduc mult mai multe beneficii. Doua studii separate arata ca plantele tinute la locul de munca nu aduc doar beneficii estetice si vizuale, ci, de asemenea, imbunatatesc nivelul de concentrare si productivitate.

O echipa norvegiana a testat, in cadrul a doua studii recente, efectul pe care il au plantele de birou asupra productivitatii muncitorilor. Fiecarui participant i s-a dat un exercitiu in care trebuia sa citeasca mai multe fraze pe un ecran de calculator si sa tina minte ultimul cuvant din fiecare. In cadrul primului studiu, realizat in 2011, participantii au facut exercitiile in timp ce stateau la un birou simplu de lemn, fara nimic in jur. Ceilalti au facut aceleasi exercitii, dar la un birou inconjurat de plante. Rezultatele au fost coplesitoare – cei inconjurati de plante s-au descurcat mult mai bine decat ceilalti.

Al doilea studiu, realizat in aceasta vara, a confirmat rezultatele primului. Ruth K. Raanaas de la Norwegian University of Life Sciences, un colaborator in ambele studii, a spus ca plantele de birou ar putea oferi o modalitate simpla si rentabila de a-i tine pe angajati multumiti si concentrati. „Cei mai multi oameni isi petrec o mare parte a vietii la birou, asa ca pana si cele mai mici efecte au o mare importanta practica”, a spus Raanaas.

Aceste teste subliniaza teoria „restaurarii atentiei”, care sustine ca oboseala mentala poate fi redusa atunci cand dam o pauza atentiei noastre directe. De obicei, somnul rezolva aceasta problema, insa cand suntem treji, putem sa ne improspatam atentia daca ne concentram mintea catre ceva care necesita doar atentie indirecta, lipsita de efort, cum ar fi natura.

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente