VIER PFOTEN ajuta la eliberarea urangutanilor orfani in natura in Borneo

Astazi este Ziua Internationala a Urangutanilor, ocazie cu care, VIER PFOTEN atrage atentia asupra situatiei urangutanilor, o specie amenintata cu disparitia. In timp ce tarile dezvoltate dezbat daca sa extinda drepturile fundamentale ale omului catre primate mari-fiindca fizic sunt similare oamenilor-urangutanii sunt exterminati necrutator in tara lor de origine: in ultimele patru decenii, rata de distrugere a padurii tropicale din Borneo a fost de doua ori mai mare decat a oricarui alt loc de pe pamant.

Urangutanii sunt victimele industriei uleiului de palmier, ale industriei lemnului tropical si ale indutriei carbunelui. In fiecare an, intre 2000 si 3000 de urangutani sunt ucisi. Pe plantatiile de palmieri de ulei exista chiar si recompense puse pe urangutani, fiind considerati ‘hoti de culturi’. Dealerii de animale vand ilegal puii orfani pe post de animale de companie. Global, urangutanii reprezinta 60% din comertul ilegal cu primate mari.

Din 2007, VIER PFOTEN lucreaza cu Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) pentru a da o a doua sansa urangutanilor si a le reda demnitatea. In Statia de salvare Samboja Lestari din East Kalimantan, Borneo, pui orfani de urangutan, care au fost confiscati, sunt ingrijiti si pregatiti pentru o viata in libertate.

Dr. Signe Preuschoft, liderul proiectului VIER PFOTEN dedicat urangutanilor declara: ‘Cei mai multi dintre puii care ajung la noi au intre doi si cinci ani. Cel mai adesea, la inceput, orfanii sunt serios traumatizati. In cadrul programului nostru de reabilitare, timp de ani de zile, noi ne purtam ca niste mame cu ei si le asiguram confortul emotional. Apoi ii pregatim pentru ca atunci cand ajung la pubertate sa poata fi eliberati in libertate.’

Ca si oamenii, urangutanii trebuie sa invete o serie intreaga de tehnici de supravietuire. In mod normal, perioada de ucenicie pe care o petrec langa mama poate dura pana la 14 ani. In’ scoala padurii’ ingrijitoarele sunt cele care joaca rolului mamei si ii invata pe orfani cum sa se deplaseze prin copaci, cum sa gaseasca hrana, cum sa manance. Urangutanii invata cum sa se orienteze in padure, cum sa construiasca cuiburile de dormit, cum sa evite dusmanii si, de asemenea, cum sa se raporteze la alti urangutani.

O caracteristica importanta a programului de reabilitare este Academia Urangutanilor, din zona de eliberare a animalelor in padure. Aici, procesul gradual de separare a puilor de urangutani de mama este recreat fiindca este vital ca trauma separarii sa nu se repete in momentul eliberarii in padure. In prezent, sapte urangutani sunt in Academie, fiind pregatiti pentru eliberare. In 2013, VIER PFOTEN si BOSF au eliberat cu succes sase urangutani in padurea protejata Kehje Sewen.

Dr. Preuschoft: ‘Este minunat sa vedem cum urangutanii isi redescopera propria identitate. Dupa ce Lesan, o femela tanara a fost eliberata, am folosit cip-ul de identificare sa o regasesc. Isi construise un cuib de zi langa un rau, avea o priveliste superba si isi aduna seminte de macaranga. Cand am gasit-o sus, in copac, am inteles ca s-au inversat rolurile: acum eu eram musafirul ei. Eram in padurea ei. A fost foarte emotionant.’

In acest an, planul de actiune pentru Indonezia ar trebui sa fie eliberarea in salbaticie a sute de urangutani din diferite statii de salvare. Din pacate, locuri sigure pentru eliberare lipsesc. Pentru a asigura libertatea si siguranta pentru cat mai multi urangutani, VIER PFOTEN incearca in prezent sa imbunatateasca siguranta zonelor cu potential.

Mai multe detalii puteti gasi astfel: http://www.vier-pfoten.ro/proiecte/urangutani/

Despre VIER PFOTEN
VIER PFOTEN este o organizatie internationala pentru protectia animalelor cu sediul central la Viena, Austria. Fondata in 1988, de Helmut Dungler, organizatia lupta pentru a imbunatati legislatia si conditiile de viata ale animalelor, prin campanii si proiecte pe termen lung. Activitatea organizatiei se bazeaza pe o experienta stiintifica substantiala, precum si pe activitati de lobby la nivel national si international. VIER PFOTEN are ca principal obiectiv animalele aflate sub control uman direct: caini si pisici fara stapan, animale de ferma, animale de companie, animale salbatice tinute in conditii improprii, precum felinele mari, urangutanii. VIER PFOTEN detine birouri in Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Ungaria, Olanda, Romania, Africa de Sud, Elvetia, Marea Britanie si SUA. VIER PFOTEN isi propune sa ajute direct si imediat animalele tinute in conditii improprii. http://www.vier-pfoten.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *