VIER PFOTEN ajuta la eliberarea urangutanilor orfani in natura in Borneo

Astazi este Ziua Internationala a Urangutanilor, ocazie cu care, VIER PFOTEN atrage atentia asupra situatiei urangutanilor, o specie amenintata cu disparitia. In timp ce tarile dezvoltate dezbat daca sa extinda drepturile fundamentale ale omului catre primate mari-fiindca fizic sunt similare oamenilor-urangutanii sunt exterminati necrutator in tara lor de origine: in ultimele patru decenii, rata de…

Citește mai departe

Comoara din gradina legumicultorului roman. O rosie autohtona fara nume face furori prin dimensiune si gust

Gradina legumiculturii romanesti este deosebit de bogata, iar multe soiuri performante, autohtone raman necunoscute. Dedicat pasiunii sale pentru conservarea soiurilor vechi de legume, Vali Cucu (60 de ani ) este fermierul multumita caruia astazi mai avem rosii uriase romanesti. Acum 30 de ani, legumicultorul din comuna nemteana Baltatesti a primit de la un inginer agronom…

Citește mai departe

Loboda are de doua ori mai multa vitamina C decat lamaia si spanacul

Loboda, cunoscuta si sub denumirea de spanacul francezului sau spanac nemtesc de munte, este folosita, inca din antichitate, pentru deosebitele proprietati detoxifiante si antioxidante. Planta contine glucide, celuloza, proteine, substante minerale (potasiu, fosfor, calciu), acidul oxalic liber, pigmenti clorofilieni si carotenoizi. Loboda are cantitati semnificative de vitamina K si de doua ori mai multa vitamina…

Citește mai departe
În anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate în Uniunea Europeană, excepţie făcând soia

In anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate in Uniunea Europeana, exceptie facand soia

In anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate in Uniunea Europeana, exceptie facand soia, care ramane o cultura interzisa pe intreg teritoriul Uniunii Europene, fiind acceptata in cultura numai soia conventionala. Astfel, potrivit Comunicatului Directiei pentru Agricultura Bihor, potentialilor cultivatori de porumb MON 810, le revin unele obligatii, in conformitate cu prevederile…

Citește mai departe
Seminţele de chia, miraculoase pentru sănătate. Conţin de 5 ori mai mult calciu decât laptele

Semintele de chia, miraculoase pentru sanatate. Contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele

Desi inca nu sunt foarte populare in dieta romanilor, semintele de chia au un continut bogat in fibre, acizi grasi omega-3 (scad colesterolul rau), proteine, vitamine (A, B, E, D), antioxidanti si minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan), care le recomanda a fi miraculoase pentru sanatate. Semintele de chia…

Citește mai departe

Slow Food Iasi porneste Melcul Verde

Incepand cu 26 martie Slow Food Iasi daruieste comunitatii iesenilor un nou proiect in care copiii sa invete despre hrana locala, naturala si sanatoasa. Este vorba despre proiectul Melcul Verde, un proiect pilot de creare a unor gradini scolare comestibile. Grupuri de copii din clasele primare si gimnaziale, coordonati de profesori si ajutati de partenerii…

Citește mai departe

La aplicarea tratamentelor fitosanitare se impun masuri de protejare a albinelor

Pentru a preintampina intoxicatiile cu pesticide a albinelor, reprezentantii Directiei pentru Agricultura Bihor tin sa comunice celor implicati in aceasta actiune ce obligatii le revin. Astfel, producatorii agricoli care executa sau beneficiaza de tratamente fitosanitare cu pesticide trebuie sa instiinteze, in scris, cu cel putin 48 de ore inainte de efectuarea tratamentului consiliile locale, pe…

Citește mai departe
Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE

Modificarea Directivei privind posibilitatea statelor membre de a interzice cultivarea OMG

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 68, din 13 martie 2015, a fost publicata Directiva (UE) 2015/412 a Parlamentului European si a Consiliului de modificare a Directivei 2001/18/CE in ceea ce priveste posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau de a interzice cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor. Obiectul directivei: Directiva…

Citește mai departe

Agricultura ecologica inregistreaza o crestere de popularitate in randul fermierilor

2014 a fost un an bun pentru agricultura ecologica. Acest tip bogat de agricultura care protejeaza si sustine diversitatea vietii pe Pamant se bucura de tot de mai multa popularitate pe masura ce fermierii se straduiesc sa se adapteze la schimbarile climatice si la modelul intensiv si invechit de agricultura, bazat pe chimicale – incluzand…

Citește mai departe

Agricultura ecologica – solutia pentru stoparea foametei globale

Daca in agricultura ecologica s-ar investi la fel de mult precum se investeste in cea conventionala, ar putea sa se obtina rezultate asemanatoare cu cele din agricultura conventionala. Diferenta de randament in cazul cerealelor organice, cum este de exemplu faina, este mai mare acolo unde s-au concentrat investitiile in agricultura conventionala. Imaginati-va potentionalul pentru culturile…

Citește mai departe

Ecoruralis: Seminte traditionale distribuite gratuit taranilor si gradinarilor

Semintele vechi traditionale, vechea germoplasma a populatiilor locale romanesti, formate sub influenta selectiei naturale, sunt o mostenire foarte pretioasa, o avutie pe cale de disparitie. Asociatia Eco Ruralis a lansat cu acest prilej Catalogul de Seminte Traditionale editia a III-a prin care distribuie gratuit taranilor si gradinarilor 108 varietati de seminte traditionale. Rosii, ardei, castraveti,…

Citește mai departe

FAO: Jumatate din speciile de arbori din lume sunt amenintate de disparitie

Jumatate din speciile de arbori din lume sunt in pericol sa dispara din cauza exploatarii excesive, a transformarii padurilor in pasuni sau terenuri agricole si ca urmare a schimbarilor climatice, releva un raport prezentat marti, la Roma, de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza AFP. Intitulat ‘Starea resurselor genetice forestiere mondiale’, documentul…

Citește mai departe

Deodorant natural si ecologic, facut acasa

Diferenta dintre deodorant si antiperspirant este ca deodorantul permite eliberarea toxinelor din corp prin intermediul transpiratiei axilelor. Bicarbonatul de sodiu este principalul „vinovat” pentru neutralizarea mirosului neplacut deoarece nu blocheaza eliminarea toxinelor prin porii axilari, ci o incurajeaza. Astfel, nu mirosim urat, iar corpul nostru nu este plin de toxine. Utilizarea unui deodorant natural, ecologic…

Citește mai departe

Alimentele modificate genetic, o catastrofa! Ce putem face? Dezvaluiri incendiare…

Una dintre cele mai agresive lupte de cucerire economica, cu consecinte dezastruoase pentru sanatate, este cea dusa de producatorii de alimente modificate genetic care doresc sa le impuna in toata lumea, cu scopul de a le inlocui treptat pe cele naturale, organice. Desi o serie de cercetari si experimente stiintifice au dovedit ca produsele modificate…

Citește mai departe

Leacuri din gradina: Castanele comestibile

Piureul din castane, un adevarat elixir, este unul dintre putinele produse care, prelucrate termic, pastreaza in mare parte vitaminele fructului proaspat. Datorita aportului imens de vitamine si minerale, acesta este un tonic natural extrem de puternic. Castanul comestibil (castanul dulce) este un arbore (Castanea sativa) din familia Fagaceae, originar din sudul Europei si al Asiei…

Citește mai departe
Expozitie de ovine crescute ecologic cu vanzare prin licitatie la Vurpar, jud. Sibiu

Intr-o comuna din Sibiu, fermierii cresc oile doar cu produse ecologice

Tot mai multi consumatori din mediul urban tanjesc dupa gustul produselor autentice, ecologice. Crescatorii de animale din mediul rural au inteles acest lucru si incearca sa-l transforme intr-un avantaj. Spre exemplu, animalele din comuna sibiana Vurpar sunt hranite doar cu iarba de pe pasuni nepoluate sau furaje din seminte certificate ecologic, scrie digi24.ro. Unul cate…

Citește mai departe
Albina sălbatică din Europa, pe cale de dispariție

Cercetarile oamenilor de stiinta confirma indoielile cu privire la decizia de interzicere a unor pesticide

Dupa reglementarile din 2013 care au dus la interzicerea unor insecticide din grupa neonicotinoidelor, care au facut obiectul catorva studii privind mortalitati la albine, fermierii din Europa au inceput sa foloseasca pesticide mai vechi, la care mai multi daunatori au dezvoltat rezistenta. Acum, din cauza infestarii cu daunatori, putem asista la o scadere de pana…

Citește mai departe
Mii de pasari migratoare risca sa moara de foame pe lacurile inghetate din tara. Apelul biologilor pentru a le salva

Mii de pasari migratoare risca sa moara de foame pe lacurile inghetate din tara. Apelul biologilor pentru a le salva

Gerul cumplit ameninta pasarile migratoare, care mor de foame, pe lacurile inghetate bocna. Lebede, pescarusi, rate salbatice sau gainuse de balta, depind acum de mila oamenilor pentru o bucatica de paine sau o mana de seminte. Biologii de la complexul de Stiinte ale Naturii din Constanta fac apel la cei care mai au pe acasa…

Citește mai departe
Sănătate: Seminţele de chia stimulează relaxarea organismului

Sanatate: Semintele de chia stimuleaza relaxarea organismului

Semintele de chia au un continut nutritional ridicat si o concentratie mare de acizi grasi Omega-3, vitamine, calciu, fier, potasiu, antioxidanti, proteine si fibre. Aceste seminte intaresc sistemul imunitar, accelereaza metabolismul si ajuta la pierderea tesuturilor adipoase. Semintele de chia sunt bogate in antioxidanti care incetinesc procesul de imbatranire. Tot ele pot regla nivelul de…

Citește mai departe
Mii de pasari migratoare risca sa moara de foame pe lacurile inghetate din tara. Apelul biologilor pentru a le salva

Actiune dedicata pasarilor, la Cluj-Napoca: „Atelierul de hranitori”

Societatea Ornitologica Romana invita clujenii sa ia parte la o actiune dedicata pasarilor din orasul lor. Duminica, 14 decembrie, in Cazinoul din Parcul Central are loc o noua actiune din proiectul “Pasarile Clujului” si Hranitoare-pasari anume un atelier de confectionat hranitori pentru pasari, din materiale naturale sau din materiale reciclate. De la ora 10 dimineata, pina…

Citește mai departe
Istoria patentarii semintelor – sau cum fara inovatie, nu ar fi existat progres

Istoria patentarii semintelor – sau cum fara inovatie, nu ar fi existat progres

„Sistemul de patentare a adaugat combustibil flacarii creatoare a geniului” – Abraham Lincoln. Aceasta declaratie, facuta de unul din cei mai influenti presedinti ai Statelor Unite, subliniaza pe scurt obiectivul legislatiei patentelor din S.U.A. Ideea fundamentala este ca trebuie sa existe un mijloc prin care oamenii sa fie incurajati sa inoveze – deoarece fara inovatie,…

Citește mai departe
Monsanto Romania alaturi de mediul academic in crearea de locuri de munca pentru viitorii absolventi

Monsanto Romania alaturi de mediul academic in crearea de locuri de munca pentru viitorii absolventi

Monsanto se implica in mediul academic din Romania printr-un program dedicat studentilor, intitulat MORE & Future. Specialistii companiei vor fi prezenti in universitatile partenere, unde vor impartasi experienta lor pasionatilor de agronomie. Proiectul se va desfasura in perioada 28 mai – 11 iunie 2014, in 4 centre ale Univesitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara,…

Citește mai departe