Pelicam e pe campii, hai sa il vedem, copii!

Bucuresti, 1 iunie – La Pelicam nu uitam sa fim copii. Cei mici sunt vedetele noastre in prima zi de festival, 8 iunie. Pornim Pelicam cu filme pentru copii pe care ii asteptam in numar la fel de mare ca in anii trecuti. Progamul festivalului nu ignora nicio varsta: sectiunea Fresh Perspectives revine si la editia a sasea cu filme jurizate de cinci adolescenti din Tulcea, coordonati de Anastasia Staicu, directoarea editurii Seneca si coordonatoarea gradinii comunitare Kultiva:

  • Puterea de a schimba / Power to Change / Die EnergieRebellion (r. Carl Fechner, Germania, 2016) este povestea tranzitiei catre un viitor in care renuntam la combustibilii fosili si energia nucleara in favoarea energiei regenerabile. Povestea e spusa prin portretele oamenilor care fac acest lucru sa se intample. Filmul realizat in Cinemascope va fi proiectat in premiera nationala, in prezenta regizorului, si va fi urmat de o dezbatere pe tema energiei verzi.

  • Seminte: Povestea nespusa / Seeds: The Untold Story (r. Jon Betz &Taggart Siegel, SUA, 2016): Deoarece companiile chimice controleaza majoritatea semintelor noastre, fermieri, oameni de stiinta, avocati si pastratori de seminte indigene duc o lupta intensa pentru a apara viitorul hranei noastre. Iar miza este imensa – in ultimul secol, 94% din soiurile noastre de seminte au disparut. Documentarul a facut parte din selectia oficiala la IDFA Amsterdam si a fost premiat la San Diego International Film Festival si la Sheffield Doc/Fest. La Pelicam va fi proiectat in premiera nationala.
  • Paradisul comercial / Trading Paradise (r. Daniel Schweizer, Elvetia, 2016): Mari parti ale comertului mondial cu marfuri sunt gestionate de companii cu sediul in Zug si Geneva. Se stie ca acestea platesc foarte putine impozite si sfideaza responsabilitatea pentru daunele aduse mediului in tarile in care opereaza. Filmul arata cum functioneaza aceasta afacere si va fi proiectat in premiera nationala la Pelicam,.
  • Turneul Transumanza (r. Valerio Gnesini, Italia, 2016 ) este o calatorie prin sase ferme diferite din Italia, de la Basilicata la Liguria. Povestea este spusa prin ochii unei trupe muzicale care face voluntariat la schimb pentru mancare si cazare. Filmul a fost selectat la IDFA Amsterdam si va fi proiectat in premiera nationala la Pelicam, in prezenta regizorului.
  • Viata la tara / Einfach leben (r. Hans Haldimann, Elvetia, 2016): O cooperativa care a fost infiintata in 1993 in Ticino (cel mai sudic Canton montan al Elvetiei) de Ulrich Stamani si alti 12 oameni continua sa prospere ca o mica ferma si resort de ecoturism datorita ajutorului si sprijinului unor oameni ca Katharina Luthi, fermier priceput. Filmul va fi proiectat in premiera nationala la Pelicam.

Ca in fiecare an, competitia Fresh Perspectives va fi jurizata de cinci liceeni din Tulcea, selectati in functie de motivatia lor de a invata mai multe despre film si ecologie. Ei vor fi coordonati de Anastasia Staicu, directoare editurii Seneca – cea care publica in Romania o colectie impresionanta de carti de mediu pe hartie reciclata – si coordonatoarea gradinii comunitare Kultiva – unde se gasesc plantati si copacii care compenseaza activitatea editurii.

“Tinerete, Pelicamul te pune in miscare – asta daca nu ai facut-o pana acum – cu o oferta de filme proaspete si stimulante. Documentare, fictiuni (anul acesta avem o mega productie despre Comandantul Cousteau!) si animatii, filme superbe si zguduitoare. Dar anul acesta actiunea va fi mai vie ca niciodata datorita prezentei la Pelicam a celor de la Yes Men, cei mai curajosi, mai haiosi, dar si cei mai de temut invitati la festival. Punem tara si lumea la cale la Pelicam si avem nevoie de tine!” – Benjamin Ribout, co-directorul festivalului.

Pelicam, apa, soare, aer liber, muzica si voie foarte buna

Pe langa spatiile obisnuite de proiectie a filmelor din cadrul festivalului – Centrul Cultural Jean Bart si Muzeul de Arta – Pelicam se extinde si pe faleza, unde vom proiecta, seara de seara, filme din festival. Publicul tulcean este invitat sa ni se alatura de joi, 8 iunie, pana duminica, 11 iunie, la film in aer liber.

Nu vor lipsi nici proiectiile din campingul Pelicam, de pe malul lacului Ciuperca. Iubitorii de film si de mediu din toata tara sunt bineveniti cu cortul in campingul Pelicam, unde pe langa apa, soare, aer curat, vor beneficia si de home-cinema, pardon cort-cinema. In fiecare seara, ne uitam la filmele din si din afara competitiei sub lumina lunii.

Incheiem festivalul in cel mai bun ton posibil, in ton cu Partizan. Ei sunt invitatii nostri speciali cu care cantam si dansam in curtea Casei Avramide duminica seara. Dupa ceremonia de premiere, Partizan ne asteapta in aer liber sa ne luam la revedere de la editia a sasea a Festivalului International de Film despre Mediu si Oameni – Pelicam, membru al retelei internationale Green Film Network.

Intrarea la toate proiectiile si evenimentele Pelicam este libera.  Programul complet al festivalului este disponibil pe site.

Festivalul Pelicam este organizat de Asociatia Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Primariei Municipiului Tulcea, Institutului Cultural Roman, Consiliului Judetean Tulcea, BRD Asigurari de Viata, Primex, ACMS, Aqua Carpatica si Brodrene Dahl.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *