In contextul in care societatea civila a transmis, la finele saptamanii trecute, o scrisoare deschisa catre Ministerul Mediului prin care solicita eliminarea incineratoarelor de deseuri din PNGD, una dintre primele voci din mediul politic romanesc care a luat o pozitie publica ferma impotriva acestora este domnul deputat Marius Bodea, presedintele PNL al Municipiului Iasi.
Deputatul Marius Bodea a sustinut astazi o conferinta de presa la sediul PNL Iasi, prin care si-a exprimat sustinerea fata de pozitia societatii civile cu privire la includerea a trei incineratoare de deseuri municipale in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor, la Bucuresti, Brasov si Bacau.
Dupa conferinta de presa acesta a avut bunavointa de a ne raspunde la cateva intrebari pentru a clarifica pozitia dumnealui.
Planul National pentru Gestionarea Deseurilor a reprezentat conditionalitate ex-ante, promisa de catre fostul Guvern pana la finele anului 2016, si publicat pe site-ul Ministerului Mediului pentru dezbatere publica, abia in 27 aprilie 2017. Ce v-a determitat sa luati pozitie publica pe acest subiect?
Am ascultat specialistii si am inteles riscurile. Desi a fost publicat cu mari intarzieri, solutiile propuse in PNGD sunt mai proaste decat cele abordate anul trecut. Astfel, daca anul trecut varianta fara incineratoare era sustinuta de catre Ministerul Mediului, in varianta publicata in 27 aprilie 2017, guvernul Grindeanu a introdus in PNGD, in mod inexplicabil, construirea a trei incineratoare de deseuri municipale la Bucuresti, Bacau si Brasov.
In plus, este convingerea mea ca Romania nu este o tara bananiera care sa preia tot ce-i depasit si prost la vecinii nostri! Mi se pare umilitor argumentul conform caruia noi suntem o natie de inapoiati care nu vom invata colectarea separata nici peste 20 de ani, asa cum sustin promotorii incineratoarelor. Va spun ca am vazut romani care au invatat sa sorteze deseurile, in timp record (una – doua saptamani), in alte tari, motivati fiind in primul rand, de recompense si amenzi. Desigur ca o pot face si acasa in Romania, cu conditia sa existe o mai mare implicare a autoritatilor publice, sa se aplice amenzi si sa se ofere recompense, dar si educatie.
Mai mult, consider ca este datoria noastra sa raspundem la interpelarea societatii civile nemultumita si ingrijorata de schimbarea de solutie a Ministerului Mediului si introducerea a trei incineratoare de deseuri in PNGD. La randul meu, refuz aceste solutii pompieristice, care pe termen lung, in baza experientei din alte tari, pot fi adevarate dezastre.
Si totusi considerati ca ar reprezinta aceste incineratoarea un risc pentru sanatatea cetatenilor Iasului?
PNGD-ul propune un incinerator de deseuri municipale de mare capacitate in coasta Iasului, la Bacau. Mai mult, de ceva vreme ne confruntam cu problema incineratorului de deseuri periculoase de la Tomesti, care are o capacitate cu mult mai mica, dar care a provocat deja in cei aproape doi ani de functionare numeroase probleme de sanatate locuitorilor din proximitatea acestuia.
Asa cum s-a constat recent la incineratorul de la Tomesti, Iasi, sanctionat cu o amenda record de 75 000 lei si o plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi, pentru alterarea informatiilor despre nivelul noxelor, siguranta acestor instalatii este dificil de controlat. Astfel, indiferent de cate filtre sau sisteme de monitorizare ni s-ar promite, riscurile raman!