Incineratoarele, un experiment riscant pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri

Zero Waste România a lansat recent un apel public către cetățeni, să nu voteze candidați care promovează incineratoare de deșeuri municipale inclusiv instalații de gazeificare, cracare, piroliză, arc de plasmă, în comunitățile lor. Oriana Irimia, coordonator al programului Climă, Energie și Poluarea Aerului în cadrul Zero Waste România, a răspuns întrebărilor noastre cu privire la…

Citește mai departe
energie din deșeuri vs zero waste

9 motive pentru a renunța la transformarea deșeurilor în energie și a îmbrățișa principiul Zero Waste

Incinerarea este adesea prezentată ca o soluție inteligentă pentru a scăpa de problema deșeurilor și chiar de producere a energiei din acest proces. Însă studiile ne arată că lucrurile nu stau deloc așa. În acest moment, în Europa se ard peste 80 de milioane de tone de gunoi. Pentru că UE face presiuni în direcția…

Citește mai departe

Deputatul Marius Bodea sustine solicitarile societatii civile de excludere a incineratoarelor din PNGD

In contextul in care societatea civila a transmis, la finele saptamanii trecute, o scrisoare deschisa catre Ministerul Mediului prin care solicita eliminarea incineratoarelor de deseuri din PNGD, una dintre primele voci din mediul politic romanesc care a luat o pozitie publica ferma impotriva acestora este domnul deputat Marius Bodea, presedintele PNL al Municipiului Iasi. Deputatul…

Citește mai departe

Societatea civila solicita Ministerului Mediului sa nu sustina incineratoarele de deseuri municipale

Cea mai mare organizatie internationala care militeaza pentru alternative la incineratoarele de deseuri, Alianta Globala pentru Alternative la Incineratoare (GAIA), formata din peste 900 de organizatii si prezenta in 100 de tari, sustine lupta romanilor pentru solutii alternative sigure, sustenabile si echitabile in gestionarea deseurilor.  Organizatiile au transmis astazi catre Ministerul Mediului o scrisoare deschisa, alaturi…

Citește mai departe

Ministerul Mediului gratiaza poluarea Romaniei cu trei incineratoare de deseuri de mare capacitate

Vineri, 3 martie, in cadrul intalnirii cu reprezentantii Comisiei Europene, Ministerul Mediului a anuntat, pe ultima suta de metri, schimbarea de viziune cu privire la incineratoarele de deseuri, refuzate de guvernul Ciolos. Conform unor surse avizate, in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor (PNGD) vor fi incluse trei incineratoare de deseuri municipale, de mare capacitate, care…

Citește mai departe

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor

Valorificarea energetica a deseurilor menajere prin combustie la temperaturi inalte este intens sustinuta de catre industrie ca fiind solutia salvatoare, care poate scapa Romania de deseuri. La o prima analiza pare sa fie o strategie foarte atragatoare, intrucat incineratoarele reduc cantitatea de deseuri depozitata in gropile de gunoi si produc energie. Mirajul dispare treptat odata…

Citește mai departe

SCHWEIGHOFER acuzat ca a a indus/induce in eroare autoritatile si populatia cu privire la capacitatea de productie a fabricii de la Reci/CV

S.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl a indus/induce in eroare autoritatile si populatia cu privire la capacitatea de productie a fabricii de la Reci/CV Conform unor articole de presa din Austria, coroborate cu declaratii ale unor specialisti in domeniul prelucrarii lemnului din Romania, capacitatea maxima de productie a fabricii HS de la Reci, jud. Covasna va fi…

Citește mai departe

Nanoparticulele rezultate in urma incinerarii deseurilor sunt extrem de periculoase

Prin incinerare se produc nanoparticule extrem de toxice Nanoparticulele, uneori denumite si particule ultrafine, sunt acele particule cu un diametru mai mic de 1 micron. Nanoparticulele se gasesc in jurul nostru inca de la aparitia primei combustii de inalta temperatura care a implicat gaz si motoare diesel, o instalatie alimentata de carbune, titei sau gaze…

Citește mai departe

Incinerarea deseurilor municipale – o tehnologie esuata!

Daca in timpul celui de-al doilea razboi mondial nazistii foloseau incineratoarele pentru a pierde urma unei „probleme”, azi incineratoarele sunt folosite pentru a sterge urmele si pentru a camufla dovezile industriilor murdare si nesustenabile si lipsa de performanta in administrarea cantitativa a deseurilor de catre generatori si administratiile publice locale, volumele de deseuri generate fiind distruse fizic si, deci, imposibil de monitorizat si verificat.

Citește mai departe

Scrisoare Deschisa catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice pe tema incinerarii deseurilor

Organizatiile semnatare ale prezentei isi exprima ingrijorarea si dezaprobarea fata de intentia Guvernului de a importa programe pretinse a fi de reducere a risipei de resurse prin arderea deseurilor menajere. 8 august 2013 Stimata doamna ministru Rovana Plumb, In contextul finalizarii Strategiei Nationale pentru Gestionarea Deseurilor pentru Romania si in urma declaratiilor recente formulate cu…

Citește mai departe
Consiliul Jude?ean Mure? a demarat cea mai ampl? campanie de informare din ?ar? pe un proiect finan?at prin POS

Consiliul Judetean Mures a demarat cea mai ampla campanie de informare din tara pe un proiect finantat prin POS

Consiliul Judetean Mures a demarat, luni, campania de constientizare publica „Muresul recicleaza deseurile”, din cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Mures”, cea mai ampla campanie de informare din tara pe un proiect finantat prin Programul Operational Sectorial. „Este cea mai complexa campanie publica de care a beneficiat vreun proiect finantat…

Citește mai departe

Incinerare deseurilor ameninta reciclarea in Europa

Un studiu GAIA dezvaluie ca, in ciuda faptului ca incineratoarele deja functionale in unele state ale Uniunii Europene au capacitatea de a arde un volum mai mare decat volumul deseurilor generate local, industria forteaza cresterea capacitatii de incinerare. Studiul, lansat ieri la Bruxelles, intitulat „Incinerarea peste capacitatea de producere si exportul deseurilor in Europa: sfarsitul principiului proximitatii?” (Incineration overcapacity and…

Citește mai departe

Masa rotunda „Deseuri: cele 18 criterii ale Comisiei Europene si drumul Romaniei spre performanta”

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a participat marti, 18 septembrie 2012, la masa rotunda „Deseuri: cele 18 criterii ale Comisiei Europene si drumul Romaniei spre performanta”. Evenimentul, organizat de Green Report impreuna cu Ministerul Mediului si Padurilor, a adus fata in fata reprezentanti ai autoritatilor de mediu si ai principalilor jucatori de pe piata…

Citește mai departe

Controale privind gestionarea deseurilor toxice si periculoase in Satu Mare

Institutia Prefectului a dispus luna trecuta institutiilor abilitate demararea unor controale privind gestionarea deseurilor toxice si periculoase. Dupa cum era de asteptat, echipele de control au descoperit mai multe probleme, din care unele foarte grave, care au fost prezentate, ieri, cu ocazia sedintei Colegiului Prefectural. Prefectul Eugeniu Avram a precizat ca, impreuna cu institutiile abilitate,…

Citește mai departe

Restanti la deseuri si la parcuri verzi

Raportul despre Starea Mediului din 2009 arata ca am ramas in urma cu toate obiectivele verzi. Suntem codasi la gestionarea deseurilor, la crearea spatiilor verzi si la punerea in practica a legislatiei europene pentru mediu. Gestionarea deseurilor este un capitol sensibil pentru tara noastra, care nu are un sistem integrat pentru gunoaie. Le strangem, dar…

Citește mai departe

Deseurile si Romania

In ultimii ani problema protectiei mediului a creat dispute aprinse la nivel global. Dupa cum se stie, in 1992, la Rio de Janeiro s-au pus bazele pentru conceptul de dezvoltare durabila. Ideea principala consta in valorificarea resurselor in mod rational, pentru ca generatiile viitoare sa le poata utiliza la fel de bine pentru satisfacerea nevoilor…

Citește mai departe

Efectele inchiderii Protan

Suspendarea activitatii societatii de ecarisaj Protan, care s-a inchis temporar din cauza unei datorii neincasate de la Ministerul Agriculturii, produce primele efecte. In toata tara, sefii directiilor judetene sanitar-veterinare si pentru siguranta animalelor si comisarii-sefi ai filialelor Garzii de Mediu au recomadat autoritatilor sa gaseasca solutii pentru inlocuirea Protan cat mai repede. Potrivit sefului DSVSA…

Citește mai departe

Bomba ecologica Protan

Unitatea din Popesti – Leordeni, singura din tara autorizata sa neutralizeze deseuri animale de gradul I, a fost inchisa. Oficialii Protan spun ca sunt victimele unui sabotaj tehnologic, dupa ce canalizarea exterioara a unitatii a fost distrusa intentionat. Acuzatiile se indreapta spre dezvoltatorul imobiliar Pro Confort, patronat de fratii Ionut si Robert Negoita. Unitatea incinera…

Citește mai departe