Garda de Mediu a dat amenzi de 600.000 lei unor balastiere din Arges si Giurgiu, in mai

Garda de Mediu a aplicat 15 sanctiuni de 600.000 lei, in urma unui control din luna mai, unor firme din judetele Arges si Giurgiu, care depozitau incorect deseuri pe albiile raurilor si nu aveau acte adecvate pentru exploatarea agregatelor minerale, nisip si pietris, a spus seful Garzii de Mediu.
balastiere
„Alaturi de politie, am efectuat un control la firme din Arges si Giurgiu, care exploateaza agregate minerale, nisip si pietris, si am aplicat, intr-o zi si jumatate, 15 amenzi de 600.000 lei noi, in special pentru depozitare neconforma si lipsa actelor. Ne pregatim, in prezent, sa facem si masuratori, plus cubaj al materialelor extrase din albiile raurilor, iar sanctiunile se vor inmulti. Ne facem datoria de a avertiza mai intai, inainte de a trece la masuri punitive”, a declarat, miercuri, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu.

El a adaugat ca a observat ca nu se fac masuratori ale cantitatii extrase, ca la unele exploatari de pietris nu sunt cantare si ca exista nereguli legate de actele de transport.

„Am observat ca exista un procent de 1:1 balastiere autorizate si neautorizate. Vom face tot mai multe controale pentru a le identifica si a dispune sistarea activitatii si deschiderea de dosare penale, in cazul celor ilegale. Dupa calculele noastre, evaziunea fiscala in acest domeniu ar urca la 1 miliard euro pe an”, a precizat Ionescu.

Seful Garzii de Mediu a mai spus ca, la finalul lunii aprilie, odata cu inceperea prohibitiei la pescuit, comisarii de mediu alaturi de luptatori ai Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Tulcea, au confiscat din zona de pescuit a Deltei Dunarii si a litoralului 50 km de plase monofilament si setci ilegale.

„Am actionat alaturi de luptatorii antitero pentru ca, daca va amintiti, in urma cu doi ani cand Garda de Mediu a derulat o actiune similara, comisarii au fost atacati, iar viata lor a fost in pericol”, a adaugat oficialul GNM.

De asemenea, el a mentionat ca Garda de Mediu a castigat o licitatie organizata de Ministerul Transporturilor pentru decontaminarea solului impregnat cu DDT din zona Turda-Gilau peste care va fi realizata autostrada Transilvania.

„Vom depolua situl Turda, unde in anii ’50-’70 se folosea foarte mult DDT ca pesticid si insecticid, insa din pacate licitatia castigata se refera doar la zona Turda-Gilau pe care va fi construita autostrada Bechtel. Vrem sa cerem Ministerului Mediului sa se implice, alaturi de Ministerul Transporturilor, pentru a putea sa decontaminam intreg situl Turda”, a mai spus Ionescu, care a adaugat ca in Turda exista, de asemenea, trei rezervoare de beton cu substanta pura de DDT, care va trebui extrasa si incinerata.

„In Romania nu exista un asemenea incinerator, probabil va trebui sa o transportam la incineratoare de profil din Germania sau Franta”, a completat seful Garzii de Mediu.

Garda de Mediu vrea, totodata, sa propuna Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) conceptul de securitate de mediu, care sa cuprinda si organismele modificate genetic (OMG), puscarile necontrolate in cariere si mine neautorizate, poluarea aerului etc.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *